1EUR = 4.7785 RON | Bucureşti 4 º

News

Cinci producători de componente auto au fost amendaţi cu 34 de milioane de euro pentru că au fixat preţurile

Comisia Europeană a anunţat miercuri că a aplicat amenzi totale de 34 de milioane de euro producătorilor de componente auto Tokai Rika, Takata, Autoliv, Toyoda Gosei şi Marutaka, pentru că s-au înţeles între ei pentru fixarea preţurilor.

22 noi, 2017 | Agerpres

Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, toţi cei cinci producători şi-au recunoscut implicarea într-un cartel şi au fost de acord să ajungă la o înţelegere amiabilă pentru a soluţiona acest caz.

Companiile şi-au coordonat preţurile sau pieţele, făcând schimb de informaţii confidenţiale cu privire la livrările de centuri de siguranţă, airbaguri şi volane către producătorii auto japonezi Toyota, Suzuki şi Honda în Spaţiul Economic European (EEA). Cartelul a fost înfiinţat şi a fost condus din afara EEA, în special din Japonia, prin întâlniri la sediile furnizorilor, dar şi prin schimbul de e-mail-uri.

'Centurile de siguranţă şi airbag-urile protejează zilnic vieţi omeneşti şi sunt esenţiale în toate autoturismele din UE. Cei cinci furnizori amendaţi astăzi s-au înţeles între ei să îşi maximizeze profiturile din vânzarea acestor componente. Acest lucru este posibil să fi majorat preţurile pentru aceste componente pentru mai mulţi producători care vând autoturisme în Europa, ceea ce este posibil să-i fi afectat pe consumatori', a declarat comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager.

Decizia Comisiei Europene vine după o anchetă care durează de peste şase ani şi care a început cu o serie de percheziţii efectuate în luna iunie 2011. Organismele de reglementare din întreaga lume au anchetat numeroase carteluri, impunând amenzi de miliarde de euro şi pedepse cu închisoarea pentru unii directori.

Pe piaţa românească activează şi producătorul de sisteme de siguranţă auto Autoliv România, care este al doilea mare exportator din industria componentelor auto din ţară. Aproape 11.000 de români lucrează în fabricile Autoliv din Braşov, Sf Gheorghe, Lugoj, Reşiţa şi Oneşti. Compania produce centuri de siguranţă, chingă pentru centurile de siguranţă, generatoare de gaz pentru airbag, module de airbag, dar şi airbag-uri şi volane pentru clienţi precum BMW, Volkswagen, Renault, Ford sau Daimler.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO