Cine a adus cea mai multă mâncare din import în prima jumătate a anului – TOP 10

Ca şi în prima parte a anului trecut, primii zece mari importatori de produse agro-alimentare au generat în 2019 în jur de 20% din valoarea totală a importurilor pe acest segment. Valoric, vorbim despre aproximativ 834 de milioane de euro, cu 9,5% mai mult decât în 2018 având în vedere că anul acesta românii au consumat şi mai mult de peste graniţe.
Economica.net - Dum, 27 oct. 2019, 19:38
Cine a adus cea mai multă mâncare din import în prima jumătate a anului - TOP 10

Retailerii germani Lidl şi Kaufland, parte a aceluiaşi grup Schwarz, continuă să domine clasamentul importatorilor de produse agro-alimentare, în prima jumătate a acestui an, indică datele Institutului Naţional de Statistică furnizate ECONOMICA.NET.

Alături de alţi opt jucători pe piaţa agro-alimentară, dintre care şi alţi doi comercianţi-Rewe şi Metro Cash&Carry- cele două companii au generat în perioada analizată importuri în valoare totală de aproximativ 833,8 milioane de euro, reprezentând 20,2% din valoarea totală a importurilor de produse agro-alimentare.

Faţă de anul trecut, ponderea este uşor diminuată (20,25 vs 20,4%), dar valoric putem vorbi de o majorare cu 9,5%, având în vedere că am importat produse agro-alimentare de peste 4,2 miliarde de euro faţă de 3,7 miliarde de euro în prima jumătate a lui 2018.

Toţi retailerii din clasament, dar cu precădere Kaufland, Lidl şi Penny Market, sunt recunoscuţi pentru politica lor de comercializare a brandurilor proprii, mare parte dintre ele produse peste graniţe.

Spre exemplu, dn datele termene.ro, Kaufland importă din state europene precum Germania, Austria, Franţa, Bulgaria,Olanda, Polonia şi Portugalia, dar şi din state mai exotice precum Malaezia, Pakistan, Taiwan sau Vietnam. De asemenea, Lidl importă din Austria Belgia Bulgaria Cipru Croaţia Danemarca Finlanda Franţa Germania Grecia Irlanda Italia Lituania Luxemburg Marea Britanie Olanda Polonia Portugalia Republica Ceha Slovacia Slovenia Spania Suedia Ungaria.

Cargill urcă trei poziţii, BAT ajunge în top trei

Suprizele anului vin însă din partea traderului de cereale Cargill Agricultura SRL, filiala locală a gigantului american cu acelaşi nume, care a urcat trei poziţii până pe locul patru, în timp ce producătorul american de ulei Bunge, proprietarul brandurilor Floriol şi Unisol, a căzut de pe trei pe opt.

De asemenea, avem doi jucători noi  în rândul primilor cei mai mari 10 importatori de produse agro-alimentare, filiala locală a producătorului italian de ciocolată Ferrero, respectiv retailerul german Metro Cash& Carry care a luat locul Profi Rom Food pe poziţia a noua.

Tot un nou intrat, de data aceasta în clasamentul primilor trei, este şi producătorul de ţigarete BAT, care a urcat o poziţie faţă de perioada similară a lui 2018, înlocuind producătorul de ulei Bunge, ajuns pe poziţia opt. 

Nu în ultimul rând, printre cei mai mari importatori de alimente se mai numărul traderul chinez de cereale Cofco International Romania (fosta Nidera), pe poziţia a cincea, filiala locală a producătorului italian de ciocolată Ferrero, pe locul şase, retailerul german Rewe, operatorul lanţului de supermarketuri Penny Market pe locul şapte şi filiala locală a gigantului Nestle pe locul zece.

 

Cei mai mari importatori de produse agro-alimentare în primele şase luni

 

Poziţie

Companie

Evoluţie

1

SC LIDL DISCOUNT SRL

2

SC KAUFLAND ROMANIA SCS

3

BRITISH AMERICAN TOBACCO

4

SC CARGILL AGRICULTURA SRL

5

COFCO INTERNATIONAL ROMANIA SRL

6

SC FERRERO ROMANIA SRL

Nou intrat

7

SC REWE (ROMANIA) SRL

8

SC BUNGE ROMANIA SRL

9

SC METRO CASH & CARRY ROMANIA SRL

Nou intrat

10

SC NESTLE ROMANIA SRL

Sursa: INS

 

Te-ar mai putea interesa și
CNSU a actualizat lista statelor în funcție de rata de incidență. Franţa a intrat în zona roşie
CNSU a actualizat lista statelor în funcție de rata de incidență. Franţa a intrat în zona roşie
Spania, Marea Britanie, Franţa, Olanda, Portugalia şi Grecia se numără printre ţările aflate în zona roşie de incidenţă COVID. Franța fost introdusă pe lista roșie în urma creșerii......
Angajații Amazon vor putea lucra de acasă până la începutul lui 2022
Angajații Amazon vor putea lucra de acasă până la începutul lui 2022
Grupul Amazon, cel mai mare retailer online din lume, nu se aşteaptă ca angajaţii săi de tip corporate să revină la ...
Blue Air va lansa începând din decembrie 2021 primul zbor direct Iași – Dublin
Blue Air va lansa începând din decembrie 2021 primul zbor direct Iași – Dublin
Compania Blue Air a a anunțat prin intermediul unui comunicat că a programat primul zbor direct între Iași și Dublin, ...
Consiliul Constituțional din Franța a decis în favoarea impunerii permisului sanitar și a vaccinării obligatorii a cadrelor sanitare
Consiliul Constituțional din Franța a decis în favoarea impunerii permisului sanitar și a vaccinării obligatorii a cadrelor ...
Consiliul Constituţional din Franţa a validat joi legea care instaurează permisul sanitar şi vaccinarea obligatorie a ...