Cine a cumpărat firma care administrează cel mai mare fond străin de investiţii dedicat României

Middle Europe Investments, compania olandeză care administrează cel mai mare fond străin de investiţii dedicat României, Roemenie En Bulgarije Fonds (RBF), a fost preluată de un grupul londonez Palmer Capital. RBF a fost înfiinţat în perspectiva aderării României la UE şi a pariat pe companiile promiţătoare din eşalonul următor celor al vedetelor Bursei de la Bucureşti. Fondul este listat la bursa din Amsterdam.
Adrian N. Ionescu - joi, 01 mart. 2012, 07:05
Cine a cumpărat firma care administrează cel mai mare fond străin de investiţii dedicat României

Peste 75% din activele Roemenie En Bulgarije Fonds (RBF), de 11,5 milioane de euro, sunt acţiuni ale unor companii româneşti mijlocii, precum Prospecţiuni Geologice (simbol bursier PRSN), care ocupă 15,4 % din portofoliul fondului, şi compania de servicii de foraj şi extracţie Rompetrol Well Services (PTR, 11,4%), potrivit raportului pe luna ianuarie al fondului. Restul portofoliului este format din acţiuni bulgăreşti.

Strategia de plasament  a Roemenie En Bulgarije Fonds (RBF) a constat, până la preluarea administratorului său olandez, Middle Europe Investments,  de către firma cehă Palmer Capital, în selectarea companiilor mai puţin cunoscute pentru investitorii străini, dar cu perspective de dezvoltare şi de creştere a cotaţiilor.

Următoarele cele mai mari participaţii ale RBF sunt pachete de acţiuni ale producătoarei de cabluri electrice Iproeb Bistriţa (IPRU, 9,7%), ale constructorului de conducte petroliere Condmag Braşov (COMI, 6,8%) şi ale Romcarbon Buzău (ROCE, 5,6%).

Doar trei societăţi de investiţii financiare (SIF) au fost alese dintre vedetele Bursei de Valori Bucureşti (BVB) pentru portofoliul fondului Roemenie En Bulgarije Fonds (RBF).

Prezenţa SIF Moldova, SIF Banat Crişana şi SIF Transilvania a fost menită să asigure o lichiditate suficientă pentru administrarea fondului, aceste acţiuni fiind mai uşor de vândut la preţuri convenabile. Chiar şi aşa, însă, prăbuşirea pieţei de capital în 2008 a creat mari dificultăţi RBF, care a trebuit să facă faţă vânzărilor masive ale propriilor titluri la bursă, tranzacţiile cu acestea fiind în prezent suspendate, „din cauza supraofertei“.

De la Palmer Capital se aşteaptă şi o corecţie a strategiei fondului, potrivit raportului citat. Palmer Capital este firmă cu investiţii de aproape patru ori mai mari decât cele ale MEI, ale căror 9 fonduri au active de 276 milioane de euro. Palmer Capital administrează șapte fonduri pentru investiții în Marea Britanie și Europa continentală, concentrânduse pe dezvoltare imobiliară și tranzacții administrate într-un mod activ.

În România mai este activ un alt fond de investiţii care este dedicat exclusiv pieţei noastre, Alpha Romania Foreign Balanced Fund, cu active de 10 milioane de euro şi adminsitrat de firma greacă Alpha Asset Management, din grupul Alpha Bank.

 

Te-ar mai putea interesa și
Forţele ruse, pe punctul de a ocupa integral regiunea Lugansk, îşi intensifică ofensiva în Ucraina
Forţele ruse, pe punctul de a ocupa integral regiunea Lugansk, îşi intensifică ofensiva în Ucraina
Armata rusă îşi intensifică ofensiva în Ucraina şi încearcă în prezent să blocheze oraşul Lisiceansk, unul dintre puţinele bastioane ale rezistenţei ucrainene din regiunea estică......
Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut în mai cu 10,4%
Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut în mai cu 10,4%
Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna mai 2022 cu 0,1% faţă de luna anterioară, până ...
BRD a finanțat cu patru milioane de euro realizarea Aniroc Signature Hotel, primul hotel de 5 stele din Arad
BRD a finanțat cu patru milioane de euro realizarea Aniroc Signature Hotel, primul hotel de 5 stele din Arad
La sfârșitul săptămânii trecute a fost inaugurat la Arad noul hotel Aniroc Signature, o investiție realizată de familiile ...
De ce să foloseşti o priză inteligentă
De ce să foloseşti o priză inteligentă
Pe măsură ce timpul trece, suntem înconjurați tot mai mult de device-uri inteligente. Începând de la telefoane inteligente, ...