Surpriză! Cine a cumpărat magazinul Pic din Piteşti

Lovitură de teatru în cazul achiziţiei fostului magazin Pic din Piteşti. Misteriosul antreprenor care a preluat spaţiul comercial al falimentarei  PIC SA este chiar omul de afaceri Nicolae Sarcină, cel care a închiriat magazinul încă din 2011 şi care a anunţat ulterior că nu mai vrea să îl cumpere.   
Alina Stanciu - mie, 09 apr. 2014, 06:59
Surpriză! Cine a cumpărat magazinul Pic din Piteşti

Misteriorul antreprenor local care a cumpărat magazinul falimentarei PIC SA din Piteşti este chiar omul de afaceri gorjean Nicolae Sarcină, cel care a luat cu chirie spaţiul în 2011, cu scopul de a-l cumpăra.  Potrivit unor documente care au intrat în posesia ECONOMICA.NET, pe data de 21 februarie 2014, creditorii societăţii PIC SA, deţinută de oamenii de afaceri Ilie şi Cornel Penescu au aprobat în unanimitate contractul de tranzacţie încheiat între PIC SA, Succes Nic Com SRL, firma lui Sarcină care luase cu chirie spaţiul şi GTPD SA, privind transferul dreptului de proprietate asupra activului Hypermarket PIC Piteşti.

GTPD SA este una dintre companiile din grupul  Succes Nic Com, patronat de Nicolae Sarcină. Din datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, GDPT SA este controlată de Ionaşcu A Mariea (65 de ani) care deţine 99,99% dintre acţiuni şi Vladimirescu Lucia.

 Potrivit datelor Ministerului de Finanţe, GTPD are ca domeniu de activitate comerţul cu ridicata al băuturilor şi a avut în 2012 o cifră de afaceri netă de 34,8 milioane de lei şi un profit net de peste 963.000 de lei.

Amintim că luni, PricewaterhouseCoopers Business Recovery Services, lichidatorul Pic S.A, a anunţat public  finalizarea vânzării Hipermaketului PIC Piteşti unor investitori români. Respectivul Hipermarket este închiriat în momentul de faţă societăţii Succes Nic Com, deţinută de omul de afaceri gorjean Nicolae Sarcină, care îl administrează.„Tranzacția s-a realizat în urma unei proceduri de supraofertare, actualul cumpărător oferind un preţ mai ridicat decât societatea cu care se încheiase în prealabil un antecontract. Ne bucurăm că am reuşit să creăm premisele unui proces competitiv, prin care s-a reuşit maximizarea valorii activului şi implicit a gradului de recuperare a creanţelor creditorilor”, a declarat Sorin Vlad, Senior Manager, PwC România.

În decembrie 2013 un alt hypermarket din patrimoniul Pic, cel din Oradea, a fost vândut unei societăţi din grupul maltez Alf Mizzi & sons Ltd.

Citeşte şi 

Hipermarketul Pic din Piteşti a fost cumpărat. Un lanţ internaţional este interesat de celelate

Poveste cu cântec

Magazinele Pic din Piteşti şi Oradea, ambele aflate în proporietatea falimentarei PIC SA, au fost luate cu chirie de către Succes Nic Com în iulie 2011. Chiria convenită de părţi pentru spaţiul din Piteşti a fost de 36.000 de euro pe lună exclusiv TVA. În paralel, între Succes şi PIC au avut loc negocieri, în vederea achiziţionării de către Succes a activelor debitoarei PIC SA în timpul perioadei în care PIC a fost în reorganizare. Numai că, în timp, Succes Nic Com a tot acumulat datorii la plata chiriei şi a utilităţilor, în contextul în care, de-a lungul timpului, PIC, prin lichidatorul judiciar PWC, a redus valoarea chiriei la 15.000 de euro pe an, exclusiv TVA.

Spre exemplu, în mai 2013, Succes Nic Com figura cu restanţe la plata chiriei şi a utilităţilor în valoare de aproximativ 3,5 milioane de lei.  Sarcină dorea însă să cumpere.”După deschiderea procedurii de faliment, la data de 29.04.2013 reclamanta (Succes Nic com n.red) i-a transmis lichidatorului judiciar o ofertă pentru cumpărarea a două hipermarketuri din Piteşti şi Oradea, concomitent cu oferta de cumpărare reclamanta solicitând şi o reeşalonare a chiriilor şi utilităţilor restante”, se menţionează în document.Creditorii au decis însă valorificarea celor două magazine dorite de Sarcină, prin negociere cu supraofertare, negocieri la care Succes nu a mai participat. Pentru magazinul din Piteşti, oferta Succes înaintată în aprilie 2013 a fost de 1,2 milioane de euro.

Între timp, în aprilie 2013, lichidatorul judiciar PWC a anunţat public, printr-un comunicat de presă, că omul de afaceri Nicolae Sarcină a renunţat să mai cumpere cele patru hipermarketuri Pic din Piteşti, Craiova, Oradea şi Călăraşi, astfel că le-a scos la vânzare.””Tranzacţia nu s-a mai putut realiza. Spaţiile sunt închiriate în continuare de compania Succes şi pot fi vândute cu chiriaşi sau fără chiriaşi”, au declarat atunci reprezentanţii PricewaterhouseCoopers Business Recovery Services.

Au apelat la tribunal

Pentru că asociaţia creditorilor nu i-a acceptat oferta pentru cumpărarea magazinului din Piteşti, Succes a apelat şi la instanţă, solicitând să se constate nulitatea absolută a tuturor măsurilor dispuse de către lichidatorul judiciar PWC privind propunerea vânzării activelor hipermarket PIC Piteşti şi hipermarket PIC Oradea prin negociere directă. De asemenea, Succes a solicitat instanţei constatarea calităţii sale de ofertant iniţial în procedura de vânzare a activelor falimentarei PIC SA. „Modul în care lichidatorul judiciar al SC PIC SA are interes să organizeze procedura de vânzare a activelor debitoarei este profund nelegal şi ne aduce grave prejudicii.(…) Pe parcursul întregii proceduri am fost asiguraţi că activitatea noastră nu va fi perturbată în niciun mod, că vom avea drept de preemţiune la cumpărarea întregului activ. Este evident că dacă am fi cunoscut că va exista o altă procedură de licitaţie care ne va nesocoti cu totul dreptul de preemţiune, nu am fi interesaţi să contractăm în acele condiţii şi nu am fi achiziţionat cu o sumă considerabilă un spaţiu ce devine initul în condiţiile date”, se arată în motivarea depusă de către Succes Nic Com instanţei.

În ceea ce priveşte motivul pentru care nu au depus nicio supraofertă, Succes a motivat prin faptul că „o astfel de participare echivala cu acceptarea regulamentului propus de lichidatorul judiaciar şi aprobat de adunarea creditorilor din 8.12.2013, regulament pe care îl considerăm ilegal”.

Pe 18 decembrie 2013, judecătorul sindic a respins acţiunea formulată de Succes, cu drept de recurs.

Te-ar mai putea interesa și
Piețele resimt atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului. Care este strategia „de criză” a investitorilor
Piețele resimt atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului. Care este strategia „de criză” a investitorilor
Piețele financiare se vor confrunta cu o săptămână marcată de volatilitate ridicată, fiind influențate de atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului, arată analiștii din cadrul......
FMI a revizuit în scădere, la 2,8%, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an
FMI a revizuit în scădere, la 2,8%, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest ...
Tesla va face concedieri şi la fabrica de lângă Berlin
Tesla va face concedieri şi la fabrica de lângă Berlin
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la ...
SUA ajută 50 de ţări să se pregătească mai bine pentru viitoare pandemii
SUA ajută 50 de ţări să se pregătească mai bine pentru viitoare pandemii
Statele Unite ale Americii ajută 50 de ţări să-şi consolideze sistemele de sănătate, în cadrul unei strategii mondiale ...