Cine a fost în acest an cel mai activ broker de la BVB

Casa de brokeraj Swiss Capital a rămas pentru al doilea an consecutiv pe primul loc în topul intermediarilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu un rulaj de 4,37 miliarde lei şi o cotă de piaţă 22,21%, într-un an în care tranzacţiile pe piaţa de acţiuni a scăzut cu 25%.
Economica.net - lun, 31 dec. 2012, 10:36
Cine a fost în acest an cel mai activ broker de la BVB

Peste 95% din valoarea transferurilor a fost acoperită de acţiuni (4,25 miliarde lei şi 28,57% cotă de piaţă), brokerul lucrând în principal cu investitori instituţionali. Rulajul din acest an a scăzut cu 14% faţă de 2011, când compania a intermediat transferuri de 5,1 miliarde lei (21,95% cotă de piaţă).

Pe segmentul de acţiuni, în acest an cei mai activi trei intermediari au fost Swiss Capital (4,25 miliarde lei – 28,57% cotă de piaţă), ING Bank (1,54 miliarde lei – 10,39% cotă de piaţă), UniCredit CAIB (1,14 miliarde lei – 7,7% cotă de piaţă).

ING a anunţat încă de la începutul lunii octombrie că va închide operaţiunile de brokeraj din România, ca urmare a deciziei grupului de a se retrage la nivel global de pe toate pieţele unde are astfel de activităţi, cu excepţia zonei Benelux şi a Poloniei. ING nu a mai intermediat tranzacţii la BVB din luna noiembrie.

La doar o lună după anunţul retragerii ING, piaţa a mai primit o veste proastă. UniCredit CAIB Securities şi-a informat clienţii că va ieşi din activitatea de brokeraj. Casa de brokeraj a mai intermediat tranzacţii şi în luna decembrie, în valoare de 31,6 milioane lei (3% cotă de piaţă), din care operaţiunile cu acţiuni au cumulat 9,7 milioane lei.

În ultimele două luni, alte două bănci, OTP Bank şi RBS România, au decis să se retragă din activitatea de brokeraj de la BVB. OTP a intermediat în acest an tranzacţii de 69,2 milioane lei (0,35% cotă de piaţă), iar RBS a avut un rulaj de 7,8 milioane lei (0,04% cotă de piaţă).

Ieşirea din piaţa de brokeraj vine în condiţiile în care tranzacţiile cu acţiuni, care reprezintă principala sursă de venit a brokerilor, au scăzut cu 25% în acest an, ajungând la 7,43 miliarde lei, de la 9,93 miliarde lei în 2011.

În acest an, din piaţă au ieşit sau au anunţat că vor ieşi în total 9 intermediari, numărul caselor de brokeraj şi al băncilor care activează în brokeraj coborând la 51. Retragerea unor nume mari de pe piaţa de brokeraj face bursa locală şi mai puţin vizibilă pentru investitorii străini.

Swiss Capital a fost şi în decembrie pe primul loc în topul brokerilor, cu un rulaj de 249,1 milioane lei şi o cotă de piaţă de 23,64%, iar pe locul secund a urcat IFB Finwest în principal datorită tranzacţiilor mai ridicate cu obligaţiuni.

IFB Finwest a intermediat în decembrie transferuri de 199,5 milioane lei (18,93% cotă de piaţă), sumă din care 177,5 milioane lei au reprezentat operaţiuni cu obligaţiuni. Pe segmentul de obligaţiuni, casa de brokeraj a înregistrat în decembrie o cotă de piaţă de 82,67%.

În topul pentru întregul an, IFB Finwest a urcat de pe locul 8 pe 6, cu operaţiuni de 936,7 milioane lei (4,76% cotă de piaţă). Tranzacţiile cu acţiuni (327,3 milioane lei) au reprezentat aproape o treime din rulajul pentru tot anul, iar rulajul cu obligaţiuni a fost de 560,4 milioane lei.

BCR s-a plasat pe locul 3 în topul pentru luna decembrie (55 milioane lei – 5,22% cotă de piaţă) şi pe 5 în clasamentul pentru tot anul (1,2 miliarde lei – 6,12% cotă de piaţă). Banca a intermediat în acest an transferuri cu acţiuni de 641 milioane lei şi a avut un rulaj de 529,7 milioane lei pe segmentul produselor strucurate, unde este furnizor de lichiditate pentru derivatele listate de Erste.

Bursa a început pe verde anul 2012, după o corecţie de 16% în 2011, iar investitorii au vizat în principal acţiunile companiilor care au distribuit dividende consistente. Entuziasmul s-a domolit apoi şi odată cu incertitudinile politice mulţi investitori au decis să iasă din piaţă pe la mijlocul anului, astfel că rulajele au început să scadă.

În ultima lună a anului, indicele general BET-C a încheiat în creştere 13 din cele 17 şedinţe de tranzacţionare, însă variaţiile au continuat să fie reduse. Mişcări de peste 1% au fost înregistrate doar în două zile. În această perioadă, indicele a crescut cu 6,8% şi a revenit peste nivelul de la finele anului trecut, şi a încheiat anul cu un plus de 6,28%.

În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a avansat cu 7,48% în luna decembrie, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 5,13%. Astfel, raportat la nivelul de la finele anului trecut, BET este pe plus cu 18,743%, iar BET-FI cu 31,77%.

Te-ar mai putea interesa și
Promateris a realizat o cifră de afaceri de 42,7 milioane de lei în primele trei luni din 2022, în creștere cu 22%
Promateris a realizat o cifră de afaceri de 42,7 milioane de lei în primele trei luni din 2022, în creștere cu 22%
Producătorul român de ambalaje biodegtadabile și compostabile Promateris a caportat luni pentru primul trimestru din an o cifră de afaceri consolidată de 42,7 milioane de lei, în creștere cu......
Update: Macron a desemnat-o pe Elisabeth Borne să-i ia locul. Premierul francez Jean Castex a demisionat
Update: Macron a desemnat-o pe Elisabeth Borne să-i ia locul. Premierul francez Jean Castex a demisionat
Preşedintele francez Emmanuel Macron a ales-o luni pe Elisabeth Borne, actualul ministru al muncii, drept viitorul său ...
Rompetrol, pierdere și pe rafinare și pe distribuție. Compania a fost afectată de prețurile mari ale petrolului, costurile cu utilitățile și de atacurile cibernetice
Rompetrol, pierdere și pe rafinare și pe distribuție. Compania a fost afectată de prețurile mari ale petrolului, costurile ...
Rompetrol Rafinare a înregistrat în primele trei luni ale anului, o pierdere netă de 132 de milioane de dolari, în contextul ...
Armata ucraineană a câștigat controlul asupra unei porțiuni de frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov
Armata ucraineană a câștigat controlul asupra unei porțiuni de frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov
Forţele ucrainene au respins trupele ruse şi au recâştigat controlul asupra unei porţiuni din frontiera cu Rusia, în ...