Ce are TVA de 9% și ce de 19% dintre produsele cu conținut ridicat de zahăr. Excepțiile

14 01. 2024
tva cozonaci

Începând cu 1 ianuarie 2024, cota de TVA aplicabilă pentru produse alimentare ce conţin zahăr adăugat, care au o proporţie de zahăr mai mare de 10g/100g de produs, a crescut de la 9% la 19%. Cu toate acestea, legislaţia exceptează de la această regulă o serie de produse, şi anume cozonacul, biscuiţii şi laptele praf pentru copii. Totuși, avem niveluri diferite de TVA pentru produse alimentare similare care fac parte din aceeași categorie.

Întrebată de Economica.net despre felul în care retailerii vor face deosebirea între categoriile de biscuiți (cu cremă, fără cremă, prăjiți, copți) sau tipurile de cozonaci și de lapte praf existente pe piață, Georgiana Iancu, Partener și lider al departamentului Taxe indirecte, EY România ne-a răspuns:

”Recent autorităţile au adus o serie de clarificări cu privire la regulile aplicabile pentru a stabili care sunt alimentele exceptate de la taxarea suplimentară. Mai concret, se aplică în continuare TVA 9% pentru:

– cozonacul care este vândut sub această denumire şi care se încadrează la un anumit cod tarifar

– biscuiţii care sunt vânduţi sub această denumire şi care se încadrează la un anumit cod tarifar

– laptele praf pentru nou-născuți, sugari și copii de vârstă mică, respectiv formulele de lapte praf de început, de continuare și de creștere, care se încadrează la anumite coduri tarifare”.

Ca urmare, pentru determinarea cotei de TVA trebuie avută în vedere, pe lângă codul tarifar al produsului, şi denumirea sub care este vândut acest produs”,  arată Georgiana Iancu.

Drept care, pentru produsele care sunt vândute sub denumirea expresă a produselor exceptate, se beneficieză de 9% TVA. Pentru alte produse, din aceeași categorie, nevândute sub marca expresă ca exceptată de la lege, se aplică TVA de 19%.

În baza acestor reguli, o parte dintre necunoscutele operatorilor economici au fost clarificate. ”Spre exemplu, putem concluziona că pentru o eugenie se aplică în continuare TVA 9%, cât timp aceasta este vândută ca „biscuit cu cremă” şi se încadrează în codurile tarifare prevăzute în legislaţie”.

Cu toate acestea, produse din aceeași categorie de produse alimentare vor fi impozitate diferit: unele cu TVA de 9%, altele cu TVA de 19%. ”Totuși, nu putem să nu observăm că prin aceste reguli se creează o serie de discrepanţe între regimul de impozitare al unor alimente similare – spre exemplu, în timp ce cozonacul „tradiţional” se va impozita cu TVA în cota de 9%, un cozonac italian (panettone) va face obiectul cotei de TVA de 19% (el nefiind vândut sub denumirea de cozonac). Aşadar, ne putem pune problema echitabilităţii și justeţii regulilor impuse, atât din perspectiva legislaţiei de TVA, cât şi prin prisma scopului avut în vedere la adoptarea schimbărilor legislative”, concluzionează reprezentanta EY.