1EUR = 4.7694 RON | Bucureşti 14 º

Extern

Cine cere Spaniei plata unei datorii vechi de 400 de ani

Ca și cum Spania nu s-ar zbate destul în datorii, un oficial polonez a venit cu o propunere de a cere Spaniei să-și plătească o datorie ce datează din secolul al XVI-lea.

05 aug, 2012 | ECONOMICA.net

Împrumutul de 430.000 de ducați de aur a fost luat de Regele Filip al II-lea al Spaniei (1527-1598) de la regina poloneză de origine italiană, Bona Sforza (1494-1557), pentru finanțarea războiului dintre Spania și Franța pentru controlul Regatului Napole.

The Telegraph relatează că o mare parte din acest împrumut nu a fost restituit. Marek Poznasnki, un membru al parlamentului polonez, a lansat o cerere de rambursare a acestei datorii, cerere care în prezent este analizată de Ministerul de Externe. Potrivit acestuia, în secolul al XVI-lea, un ducat de aur cântărea 3,5 grame. Folosind prețurile actuale la aur, valoarea datoriei ar ajunge la 57,4 milioane de euro, fără a fi inclusă și dobânda pe cei 400 de ani. Polonia a încercat secole la rând să recupereze această sumă, iar până în secolul al XVIII-lea reușise să strângă doar 10%.

Unii istorici sunt de părere că Regina Bona, care a murit în exil în Bari, Italia, a fost otrăvită din ordinul Regelui Spaniei, pentru a scăpa de plata aceste datorii, iar experții juridici sunt sceptici cu privire la posibiliatea de recuperare a datoriei tocmai din cauză că a trecut mult timp.

Și ca să arate că Spania ar avea de unde să-și plătească datoria, Poznanski a menționat că aceasta a recuperat recent o comoară de 500.000 de piese din aur și argint, de 17 tone. Această comoară a fost descoperită de americanii de la Odyssey Marine Exploration, pe o navă spaniolă scufundată în 1804. După un proces care a durat cinci ani, comoara a intrat în visteria Spaniei, în devafoarea americanilor care au găsit-o.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO