Cine decide cât și pentru ce primește România bani din Fondul de Modernizare, circa șase miliarde de euro

Fondul de Modernizare al Comisiei Europene, o sursă de bani de la care România are mari speranțe că va finanța mare parte din tranziția energetică are deja un Comitet pentru Investiții. Acesta decide cum se alocă banii și pentru ce, pentru fiecare țară beneficiară.
Mihai Nicuţ - mie, 17 feb. 2021, 11:38
Cine decide cât și pentru ce primește România bani din Fondul de Modernizare, circa șase miliarde de euro

Pe scurt, Fondul de Modernizare este un mecanism prin care Comisia Europeană pune la dispoziția celor mai puțin dezvoltate state din Uniune fonduri nerambursabile  pentru proiecte în domeniul energetic care să sprijine tranziția spre obiectivul de emisii zero al Uniunii. Banii se alocă pe proiecte depuse de fiecare stat, pentru zece țări: Bulgaria, Cehia, Estonia, Croația, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.

Banii sunt alocați statelor din vânzarea de certificate de carbon, iar estimarea inițială arăta ca sumele totale disponibile pentru cele zece state se ridică la circa 14 miliarde de euro. Nivelul ar putea fi însă mult mai mare, pentru că certificatele de emisii s-au scumpit puternic în ultima vreme și nu se întrevede o tendință opusă.

Oficialii de la București au estimat că România are disponibili cam șase miliarde de euro din acest Fond. Banii nu vin însă direct, ci pe proiecte energetice pe care cei interesați le depun în țară, apoi Ministerul Energiei le selectează și la trimite la Bruxelles pentru Finanțare. Există proiecte pe care Comisia le poate considera prioritare și proiecte considerate ne-prioritare, iar acest lucru îl decide Banca Europeană de Investiții (BEI).

Decizia legată de finanțare pentru proiectele considerate non-prioritare, după ce au fost selectate în acest fel de BEI revine Comitetului pentru Investiții. El este compus din 15 persoane, câte una din partea fiecărui stat beneficiar, trei din partea altor state membre UE mai bogate, care nu beneficiază de această schemă, un reprezentant al BEI și un reprezentant al Comisiei. Acest comitet recomandă ce proiecte din partea fiecărei țări să fie finanțate din Fondul de Modernizare.

Din partea României, din Comitetul pentru Investiții face parte Elena Popescu, director general de politică energetică din Ministerul Energiei.

Alături de reprezentanții celorlalte state beneficiare, din Comitet mai fac parte reprezentanții Germaniei, Suediei și Olandei, aleși de celelalte state membre ale UE, care nu beneficiază de această schemă.

Din partea Comisiei, membrul selectat în Comitet este un cetățean de origine olandeză, iar din partea BEI un britanic.

Vedeți componența Comitetului pentru Investiții, cu CV-urile membrilor aici:

https://modernisationfund.eu/governance/investment-committee/ 

Potrivit unor surse apropiate situației, România a trimis Bruxelles-ului patru domenii pentru care s-ar putea acorda finanțări nerambursabile din Fondul de Modernizare: regenerabile, rețele electrice, cogenerare și stocare.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul de la Viena a adoptat joi legea privind obligaţia tuturor adulţilor de a se vaccina împotriva COVID-19, Austria ...
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda Moscovei
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda ...
Statele Unite au impus joi sancţiuni împotriva unor actuali şi foşti oficiali ucraineni pe care îi acuză de implicare ...
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Personalul implicat în protestele de joi refuză să îşi reia activitatea, deşi instanţa a dispus suspendarea grevei, ...