Cine este Daniel Pena, omul care conduce acum Romgaz

Adrian Volintiru a fost demis intempestiv, ieri, din funcția de director general al Romgaz, unul dintre cei doi mari producători de gaze ai țării, controlat de stat. Cel puțin pentru moment, funcția de director general este ocupată de Daniel Pena, fost director general adjunct.
Mihai Nicuţ - joi, 14 ian. 2021, 11:08
Cine este Daniel Pena, omul care conduce acum Romgaz

Daniel Pena, de formație economist- absolvent al ASE, a fost numit director general adjunct al Romgaz în septembrie 2020, anterior ocupând funcția de consilier al ministrului Economiei și Energiei, Virgil Popescu (iulie-august 2020).

Anterior funcției pe care a avut-o la cabinetul ministrului, Pena a lucrat foarte mulți ani la Petrom, și înainte, și după privatizare, fiind angajat al companiei petroliere în perioada 1998-2019. De-a lungul anilor, s-a ocupat de export și trading, iar în ultimii trei petrecuți la compania petrolieră a fost coordonator de produse la divizia de țiței, produse petroliere și risc, fiind responsabil cu vânzări/importuri în valoare de 500 de milioane de dolari pe an, potrivit datelor din CV-ul postat pe site-ul Romgaz. Anterior activității sale la Petrom, Pena a lucrat la Petrolimportexport, din 1990, ocupând funcția de economst/trader senior.

Pena a ajuns la Romgaz într-un moment destul de dificil pentru companie, afectată de pandemie. Cum prețurile la gaze au scăzut accentuat, compania și-a redus din producție, iar unele sonde au fost închise temporar. Într-o discuție pe care am avut-o cu Pena la jumătatea toamnei trecute, el s-a declarat optimist că situația companiei se va schimba în ultimul trimestru al anului 2020, iar Romgaz va compensa pierderile anterioare cauzate de pandemie. În septembrie, producția de gaze a companiei a crescut cu peste 50% față de nivelul mediu din perioada aprilie-august și a ajuns foarte aproape de nivelul nivelul lui septembrie 2019 (98%). În octombrie, producția de gaze s-a majorat chiar față de cea din octombrie 2019, cu 7%. Ca atare, în septembrie profitul net realizat a fost cu 37% peste cel mediu din lunile iulie și august.

Pentru al patrulea trimestru al anului 2020, Pena a estimat că veniturile vor fi cu peste 6% față de cele din trimestrul patru din 2019, mult mai bine față de situația estimată anterior, care dădea probabilă o scădere cu 8% a veniturilor față de ultimul trimestru din 2019.

Rămâne de văzut dacă rezultatele pentru ultimul trimestru, care vor fi făcute publice de companie la 25 februarie vor confirma optimismul actualului director general interimar.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rusia impune interdicții de intrare în țară mai multor oficiali europeni, fără să facă însă publice numele acestora
Rusia impune interdicții de intrare în țară mai multor oficiali europeni, fără să facă însă publice numele acestora
Rusia a anunţat vineri că a impus interdicţie de intrare în ţară pentru mai mulţi oficiali europeni ca răspuns la ...
Electrica împrumută 1,5 miliarde de lei de la bănci, ca să facă față schemei de plafonare a prețurilor și reducerii facturilor
Electrica împrumută 1,5 miliarde de lei de la bănci, ca să facă față schemei de plafonare a prețurilor și reducerii ...
Electrica Furnizare se va împrumuta de 1,5 miliarde de lei, pe termen scurt, în contextul în care compania trebuie să ...
Germania trimite avioane de vânătoare în România într-o misiune NATO de apărare a spațiului aerian
Germania trimite avioane de vânătoare în România într-o misiune NATO de apărare a spațiului aerian
Trei avioane de luptă Eurofighter germane vor pleca spre România în februarie şi martie, în contextul în care ţările ...