Cine este noul director al CIA

Selectat de către Barack Obama să preia conducerea CIA, John Brennan, în prezent consilier în lupta împotriva terorismului al preşedintelui american la Casa Albă, este un fost spion al Agenţiei Centrale americane de Informaţii, al cărei şef de filială în Arabia Saudită a fost.
Economica.net - lun, 07 ian. 2013, 20:14
Cine este noul director al CIA

John Brennan, în vârstă de 57 de ani, a petrecut 25 de ani în cadrul CIA şi se află în fruntea luptei împotriva Al-Qaida. El este una dintre persoanele prezente alături de preşedinte în subsolul Casei Albe în ziua în care Osama ben Laden este ucis de către un comando american, moment imortalizat într-o celebră fotografie oficială.

A doua zi, el dezvăluie presei avide de detalii condiţiile raidului, dar, în confuzia de atunci, oferă informaţii asupra cărora Casa Albă va reveni, de exemplu cu privire la utilizarea de către ben Laden a uneia dintre soţiile sale pe post de scut uman.

Tot el este cel care îl anunţă pe preşedinte, la 14 decembrie, că un atacator puternic înarmat a ucis 20 de copii la o şcoală din Connecticut.

John Brennan a „lucrat timp de decenii la CIA, iar de la (atentatele teroriste de la) 11 septembrie se află pe linia frontului în lupta împotriva Al-Qaida”, a rezumat un oficial din cadrul administraţiei americane.

El a fost director de cabinet al directorului CIA în perioada 1999-2001, iar ulterior director al Centrului naţional american de luptă împotriva terorismului, în perioada 2004-2005.

A doua şansă

Nominalizarea la conducerea CIA a lui John Brennan reprezintă o a doua şansă. În 2009 el a fost candidat la conducerea Agenţiei Centrale, dar declaraţii cu privire la utilizarea torturii în timpul administraţiei preşedintelui George W. Bush – în cursul căreia se afla în post – i-au „torpilat” candidatura.

Deşi a denunţat practica simulării înecului („waterboarding”) drept contrară valorilor americane, el a fost îndepărtat din cauza implicării sale în programul contestat de detenţie şi interogare al Agenţiei.

Într-un interviu pentru CBS, în 2006, el a declarat că, în timpul interogatoriilor, era necesar, „uneori, să scoţi mănuşile”. În opinia sa, utilizarea tehnicilor de interogare în forţă a permis obţinerea unor informaţii utile.

„Acest lucru a salvat vieţi. Şi, să nu uităm, terorişti duri sunt cei care sunt responsabili de (atentatele) de la 11 septembrie, care nu au arătat nicio remuşcare faţă de moartea a aproximativ 3.000 de nevinovaţi”, declara el în 2007.

De când s-a alăturat echipei lui Barack Obama, cel mai important proiect al său vizează programul de atacuri cu avioane fără pilot în Afganistan, Pakistan şi Yemen, a cărui talie a fost multiplicată de actualul preşedinte. Casa Albă dorea să stabilească reguli de durată privind definirea condiţiilor în care poate să fie vizat un suspect de terorism.

„Încercăm să definim un ansamblu de reguli, de criterii, pentru a avea un proces de decizie cu privire la acţiunile noastre anti-teroriste – acţiuni directe, letale – astfel încât, indiferent de locul unde sunt luate, să fim siguri că sunt luate din motive bune şi într-un mod adecvat”, declara el pentru Washington Post, în octombrie.

Deşi sunt disponibile puţine informaţii biografice despre Brennan, un schimb de replici cu jurnalişti, în august 2010, ilustrează etica activităţii sale. „Relaxarea nu este trucul meu”, i-a răspuns unui jurnalist care l-a întrebat dacă face pauze în activitate.

La conducerea CIA, el îi va urma fostului general David Petraeus, nevoit să demisioneze în noiembrie după dezvăluirea unei relaţii extraconjugale cu biografa sa.

Te-ar mai putea interesa și
Roxana Capătă, Ford: Acum, prioritatea noastră este să oferim clienților termene de livrare optimizate și realiste INTERVIU
Roxana Capătă, Ford: Acum, prioritatea noastră este să oferim clienților termene de livrare optimizate și realiste ...
Roxana Capătă, Acting Manging Director Ford România, a explicat într-un interviu acordat Economica.net care sunt implicațiile schimbărilor anunțate de Ford la nivel de organizație, dar și......
Bruxelles-ul sugerează formarea unei datorii comune a Uniunii Europene pentru ajutarea Ucrainei, idee care însă e privită cu reticență de statele membre
Bruxelles-ul sugerează formarea unei datorii comune a Uniunii Europene pentru ajutarea Ucrainei, idee care însă e privită ...
Comisia Europeană a sugerat miercuri opţiunea constituirii unei noi datorii comune în cadrul UE, de data aceasta pentru ...
BEI și FEI vor oferi sprijin României pentru consolidarea investițiilor făcute prin intermediul Facilității pentru Recuperare şi Rezilienţă
BEI și FEI vor oferi sprijin României pentru consolidarea investițiilor făcute prin intermediul Facilității pentru ...
Noua investiţie pentru îmbunătăţirea finanţării afacerilor, acţiunilor climatice şi a investiţiilor digitale în ...
Patru state din Uniunea Europeană vor să construiască în Marea Nordului centrale eoliene care crească de zece ori capacitatea eoliană offshore a blocului comunitar
Patru state din Uniunea Europeană vor să construiască în Marea Nordului centrale eoliene care crească de zece ori capacitatea ...
Germania, Belgia, Ţările de Jos şi Danemarca s-au angajat să construiască o capacitate de energie eoliană de cel puţin ...