Cine este noul director al CIA

Selectat de către Barack Obama să preia conducerea CIA, John Brennan, în prezent consilier în lupta împotriva terorismului al preşedintelui american la Casa Albă, este un fost spion al Agenţiei Centrale americane de Informaţii, al cărei şef de filială în Arabia Saudită a fost.
Economica.net - lun, 07 ian. 2013, 20:14
Cine este noul director al CIA

John Brennan, în vârstă de 57 de ani, a petrecut 25 de ani în cadrul CIA şi se află în fruntea luptei împotriva Al-Qaida. El este una dintre persoanele prezente alături de preşedinte în subsolul Casei Albe în ziua în care Osama ben Laden este ucis de către un comando american, moment imortalizat într-o celebră fotografie oficială.

A doua zi, el dezvăluie presei avide de detalii condiţiile raidului, dar, în confuzia de atunci, oferă informaţii asupra cărora Casa Albă va reveni, de exemplu cu privire la utilizarea de către ben Laden a uneia dintre soţiile sale pe post de scut uman.

Tot el este cel care îl anunţă pe preşedinte, la 14 decembrie, că un atacator puternic înarmat a ucis 20 de copii la o şcoală din Connecticut.

John Brennan a „lucrat timp de decenii la CIA, iar de la (atentatele teroriste de la) 11 septembrie se află pe linia frontului în lupta împotriva Al-Qaida”, a rezumat un oficial din cadrul administraţiei americane.

El a fost director de cabinet al directorului CIA în perioada 1999-2001, iar ulterior director al Centrului naţional american de luptă împotriva terorismului, în perioada 2004-2005.

A doua şansă

Nominalizarea la conducerea CIA a lui John Brennan reprezintă o a doua şansă. În 2009 el a fost candidat la conducerea Agenţiei Centrale, dar declaraţii cu privire la utilizarea torturii în timpul administraţiei preşedintelui George W. Bush – în cursul căreia se afla în post – i-au „torpilat” candidatura.

Deşi a denunţat practica simulării înecului („waterboarding”) drept contrară valorilor americane, el a fost îndepărtat din cauza implicării sale în programul contestat de detenţie şi interogare al Agenţiei.

Într-un interviu pentru CBS, în 2006, el a declarat că, în timpul interogatoriilor, era necesar, „uneori, să scoţi mănuşile”. În opinia sa, utilizarea tehnicilor de interogare în forţă a permis obţinerea unor informaţii utile.

„Acest lucru a salvat vieţi. Şi, să nu uităm, terorişti duri sunt cei care sunt responsabili de (atentatele) de la 11 septembrie, care nu au arătat nicio remuşcare faţă de moartea a aproximativ 3.000 de nevinovaţi”, declara el în 2007.

De când s-a alăturat echipei lui Barack Obama, cel mai important proiect al său vizează programul de atacuri cu avioane fără pilot în Afganistan, Pakistan şi Yemen, a cărui talie a fost multiplicată de actualul preşedinte. Casa Albă dorea să stabilească reguli de durată privind definirea condiţiilor în care poate să fie vizat un suspect de terorism.

„Încercăm să definim un ansamblu de reguli, de criterii, pentru a avea un proces de decizie cu privire la acţiunile noastre anti-teroriste – acţiuni directe, letale – astfel încât, indiferent de locul unde sunt luate, să fim siguri că sunt luate din motive bune şi într-un mod adecvat”, declara el pentru Washington Post, în octombrie.

Deşi sunt disponibile puţine informaţii biografice despre Brennan, un schimb de replici cu jurnalişti, în august 2010, ilustrează etica activităţii sale. „Relaxarea nu este trucul meu”, i-a răspuns unui jurnalist care l-a întrebat dacă face pauze în activitate.

La conducerea CIA, el îi va urma fostului general David Petraeus, nevoit să demisioneze în noiembrie după dezvăluirea unei relaţii extraconjugale cu biografa sa.

Te-ar mai putea interesa și
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE),......
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Foştii preşedinţi americani Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor actualului lider de la Casa Albă, Joe ...