Cine este Varujan Vosganian, propus ministrul Industriilor în noul guvern

Varujan Vosganian a fost propus, miercuri, de premierul desemnat Victor Ponta pentru funcţia de ministru al Industriei în noul guvern.
Economica.net - mie, 19 dec. 2012, 12:13
Cine este Varujan Vosganian, propus ministrul Industriilor în noul guvern

Varujan Vosganian s-a născut la 25 iulie 1958, la Craiova.

Licenţiat al Facultăţii de Comerţ din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti (1982) şi al Facultăţii de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti (1991), a obţinut titlul de doctor în economie la ASE Bucureşti în 1998.

A lucrat ca economist la Centrala Vinificării (1982 – 1989) şi ca redactor-şef al publicaţiei bilunare ‘Ararat’ (din 1990).

Vosganian a fost membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională – CPUN (în perioada 9 feb. – 11 mai 1992), reprezentând Uniunea Armenilor din România (UAR); deputat de Bucureşti în Adunarea Constituantă, reprezentând UAR în legislaturile 1990 – 1992 şi 1992 – 1996; lider al Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale (altele decât cea maghiară) în perioada 1992 – 1995.

Între 1996 şi 1999, a fost preşedinte al Partidului Alternativa României. A fost preşedinte al Consiliului Naţional al Uniunii Forţelor de Dreapta (2002 – 2003) şi preşedinte al Uniunii Forţelor de Dreapta (1999 – 2001).

A fost ales senator de Iaşi în legislatura 1996 – 2000 (din partea Uniunii Forţelor de Dreapta), funcţie în care este reconfirmat în legislatura 2004 – 2008 (din partea Alianţei D.A.) şi în legislatura 2008 – 2012 (din partea PNL, Colegiul uninominal nr. 1).

În aprilie 2003, a fost desemnat membru supleant al Biroului Executiv al Partidului Naţional Liberal. Purtător de cuvânt al PNL (2006), Varujan Vosganian este din 2007 vicepreşedinte al Partidului Naţional Liberal, iar din martie 2009 – membru al Biroului Politic Central al partidului. Este preşedintele comisiei pentru economie şi mediul de afaceri din cadrul PNL.

În urma alegerilor din 9 decembrie 2012, Vosganian a obţinut un nou mandat de senator în Colegiul uninominal nr. 1 din Iaşi, cu 67,95% din voturi.

Între 2004 şi 2006 a fost membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

În octombrie 2006 a fost nominalizat pentru funcţia de comisar european, însă această nominalizare a fost umbrită de dezvăluirile din presa românească despre presupusa colaborare a demnitarului cu fosta Securitate. În cele din urmă, Varujan Vosganian a solicitat retragerea nominalizării sale.

În decembrie 2006 a fost numit, prin decret prezidenţial, în funcţia de ministru al Economiei şi Comerţului, în Guvernul Tăriceanu. La 4 aprilie 2007, Ministerul Economiei şi Comerţului s-a desfiinţat, locul lui fiind luat de Ministerul Economiei şi Finanţelor. Varujan Vosganian a fost reconfirmat în funcţie, de data aceasta ca ministru al Economiei şi Finanţelor, la 5 aprilie 2007, după remanierea guvernului. A ocupat această funcţie până la 22 decembrie 2008.

Pe lângă activitatea politică, Vosganian a desfăşurat în toată această perioadă şi o intensă activitate publicistică şi literară. A publicat volume în domeniile economic (‘Reforma pieţelor financiare’, Editura Polirom, 1999), politic (‘Dreapta Românească. Tradiţie şi Modernitate’, Editura Nemira, 2001), dar şi literar (‘Iisus cu o mie de braţe’, volum de poezii, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 2004; ‘Statuia Comandorului’, proză, Editura Ararat, Bucureşti, 1994, pentru care a primit Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti). În 2009 şi-a lansat romanul autobiografic ‘Cartea şoaptelor’, distins cu premiul Cartea Anului 2009, acordat de revista ‘România Literară’, apoi în 2010, cu premiul Niram Art la secţiunea poezie şi proză.

Este profesor asociat la Academia de Studii Economice, Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale; vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din România; membru în conducerea Asociaţiei Umoriştilor din România; membru Fondator al Societăţii Române de Economie (SOREC); membru al Consiliului Experţilor Internaţionali al Centre of European Political Studies (CEPS) – Bruxelles; membru de onoare al Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi Municipiului Bucureşti; Doctor Honoris Causa al ‘Leibniz University’, Milano, 2006.

Scriitorul şi omul politic liberal Varujan Vosganian a fost ales la 24 noiembrie 2009 de Consiliul Uniunii Scriitorilor din România (USR) în funcţia de prim-vicepreşedinte al Uniunii.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Liderii mai multor partide de extremă dreapta și conservatoare se întâlnesc la Madrid pentru negocierea formării unui grup comun în Parlamentul European
Liderii mai multor partide de extremă dreapta și conservatoare se întâlnesc la Madrid pentru negocierea formării unui ...
În jur de 10 lideri suveranişti ai extremei drepte şi conservatorilor, între care premierii Ungariei şi Poloniei, s-au ...
Erdogan l-a demis pe șeful Institutului de statistică din Turcia, după publicarea datelor privind inflația
Erdogan l-a demis pe șeful Institutului de statistică din Turcia, după publicarea datelor privind inflația
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a demis pe şeful agenţiei naţionale de statistică, potrivit unui decret publicat ...
Statele Unite vor trimite în scurt trupe suplimentare în țările din Europa de Est
Statele Unite vor trimite în scurt trupe suplimentare în țările din Europa de Est
Joe Biden a afirmat vineri că va trimite în curând un număr mic de soldaţi americani în Europa de Est, pe fondul tensiunilor ...