Cine exploatează cele mai scumpe terenuri arabile ale statului

Ialomiţa, Ilfov, Călăraşi, Caraş Severin, Timiş şi Arad sunt judeţele cu cele mai scumpe terenuri arabile, iar oameni de afaceri precum Ioan Niculae, Sorin Paul Stănescu, Becali sau Horia Culcescu exploatează aici cele mai mari suprafeţe luate în arendă de la Agenţa Domeniilor Statului. Dintre străini, cele mai mari terenuri arabile sunt lucrate de către libanezii din grupul Maria, de contele austriac Andreas von Bardeau, de omul de afaceri cu cetăţenie greacă şi elveţiană Jean Valvis sau de afaceriştii italieni Mori Mauro şi Prando Diego.
Economica.net - joi, 25 apr. 2019, 18:35
Cine exploatează cele mai scumpe terenuri arabile ale statului

Sunt arendaşi pe cele mai scumpe terenurile arabile ale statului, suprafeţe situate în judeţe unde costul unui hectar, dacă ar fi cumpărat, variază între 5.000 şi 10.000 de euro hectarul, potrivit unei analize a companiei Agricover. Este vorba despre companii mari precum Intercereal SA, parte a grupului de firme Interagro al omului de afaceri Ioan Niculae, sau SC Agro Chirnogi SA, una dintre societăţile grupului Maria Trading SRL, controlat de mai mulţi oameni de afaceri libanezi, dar şi despre societăţi mai puţin cunoscute precum Cipri Hod MV SRL, deţinută, potrivit termene.ro, de către Mîndruţ Vasile Ciprian.

ECONOMICA.NET a realizat, pe baza informaţiilor transmise de către Agenţia Domeniilor Statului, un clasament al companiilor care exploatează cele mai mari suprafeţe de teren luat în arendă de la ADS în judeţele Ialomiţa, Ilfov, Călăraşi, Caraş-Severin, Timiş şi Arad. În aceste judeţe se tranzacţionează în momentul de faţă cele mai scumpe terenuri arabile, un hectar pornind de la 5.000 de euro şi ajungând la 10.000 de euro sau peste această valoare.

Astfel, în judeţul Ialomiţa, cea mai mare exploataţie pe terenul arabil al statului aparţine omului de afaceri Ioan Niculae, prin compania Intercereal SA. Aceasta exploatează în judeţ o suprafaţă de 10.455 de hectare, ceea ce o plasează pe poziţia a treia în topul celor mai mari exploataţii de teren de la ADS, la nivel naţional.

Tot în Ialomiţa există şi exploataţia de peste 7.520 de hectare a A&S Internaţional 2000 SRL, una dintre firmele omului de afaceri Sorin Paul Stănescu, naşul de cununie al fiului lui Liviu Dragnea. Aceasta este a treia cea mai mare suprafaţă de teren luată în arendă de la ADS la nivel naţional.

Urmează Societatea Agricola Zimbrul, cu aproximativ 360 de hectare.

Din datele Agricover, în judeţul Ialomiţa un hectar de teren arabil se tranzacţionează cu sume între 5.000 şi 10.000 de euro.

În judeţul Ilfov, cea mai mare exploataţie pe terenul statului are doar 476 de hectare şi aparţine companiei Agroindaf Afumati SA, deţinută, potrivit termene.ro, de către Daviţoiu Claudiu Mihai, crescător de vite şi administrator la Romlacta Cooperativa Agricolă. Urmează SC Agropol Popeşti Leordeni, cu aproximativ 290 de hectare şi Leoser SA cu 108 hectare. Agropol Popesti Leordeni SA este afacerea familiei Nedelcu (Gheorghe şi Doina) şi a Laurei Dosoftei, iar LEOSER SA este a Theodorei Becali, fiica lui Gigi Becali şi a familiei Culcescu (Marin şi Horia). Horia Culcescu este cel mai mare proprietar de sere din România, având 140 hectare de sere în jurul Capitalei, cărora li se adaugă fermele de legume la Turnu-Magurele, Işalniţa şi Craiova, potrivit agrointel.ro.

Din datele Agricover, în judeţul Ilfov un hectar de teren arabil se tranzacţionează cu sume între 5.000 şi 10.000 de euro.

În judeţul Călăraşi cele mai mari exploataţii aparţin SC Agro Chirnogi SA (peste 9.400 de hectare) din grupul Maria a unor oameni de afaceri libanezi, SC Dorna Agri SA  (8.300 de hectare) a omului de afaceri Jean Valvis, creatorul brandului Dorna şi SC Agrozootehnica Pietroiu (6.300 de hectare), o altă companie din grupul de firme al lui Sorin Paul Stănescu.

Din datele Agricover, în judeţul Călăraşi un hectar de teren arabil se tranzacţionează cu sume între 4.000 şi 8.000 de euro.

Caraş Severin este judeţul contelui austriac Bardeau, care, prin SC Bardeau Holding Romania SRL exploatează 2.630 de hectare de teren aflat în proprietatea statului prin ADS. Urmează firma Camore SRL (147 de hectare) deţinută de omul de afaceri italian Mori Mauro, şi Domeniile Banat SA (126 de hectare) a omului de afaceri italian Prando Diego.

Din datele Agricover, în judeţul Caraş un hectar de teren arabil se tranzacţionează cu sume între 6.000 şi 8.500 de euro.

În judeţul Timiş, cea mai mare suprafaţă arendată de la ADS, de 1.808 hectare, o deţine societatea Cipri Hod MV SRL, deţinută, potrivit termene.ro, de către Mîndruţ Vasile Ciprian. Urmează una dintre filialele locale ale gigantului Smithfield, principalul producător de pe piaţa cărnii din România, cu 1.367 de hectare şi din nou Bardeau Holding Romania cu 1.352 de hectare.

Din datele Agricover, în judeţul Timiş un hectar de teren arabil se tranzacţionează cu sume între 6.000 şi 8.500 de euro.

Nu în ultimul rând, în judeţul Arad, cea mai mare exploataţie luate în arendă de la stat aparţine Cover Apple Manor SRL, deţinută de Ţica Mariana cu peste 676 de hectar, SC LI Fiddlas SRL deţinută potrivit termene.ro de Haţegan Diana şi Laslou Ioana, cu aproximativ 175 de hectare şi SC Biotehnica SRL a familiei Puică (Viorica şi Răduţă) cu 40 de hectare.

Din datele Agricover, în judeţul Arad un hectar de teren arabil se tranzacţionează cu sume între 6.000 şi 8.500 de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste masive
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste ...
Guvernul francez a dat sâmbătă publicităţii o serie de măsuri suplimentare în favoarea agricultorilor, în speranţa că va încheia odată pentru totdeauna criza apărută la începutul......
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea Bulevardului Ghencea
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea ...
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a atribuit contractul pentru ...
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub ...
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...