Cine exploatează terenul statului. Surpriza vine de la americani şi libanezi

Agenţia Domeniilor Statului are contracte de arendă sau concesiune pentru aproximativ 82% din cele 328.000 de hectare de teren pe care le administrează. Jumătate dintre companiile care exploatează cele mai mari 10 suprafeţe de teren ale statului sunt străini.
Alina Stanciu - mar, 11 aug. 2015, 21:06
Cine exploatează terenul statului. Surpriza vine de la americani şi libanezi

Constantin Duluţe rămâne latifundiarul cu cea mai mare exploataţie de teren agricol luat în concesiune de la Agenţia Domeniilor Statului, potrivit unui clasament realizat pe baza informaţiilor remise ECONOMICA.NET de către instituţie. Un apropiat al lui Culiţă Tărâţă, acesta cultivă începând cu finele lui 2012 peste 57.700 de hectare în Insula Mare a Brăilei, pe care le-a concesionat de la ADS. Agricost a raportat în 2014 o cifră de afaceri de peste 334,2 milioane de lei şi un profit de 57,7 milioane de lei. Compania a încasat de la APIA, în contul subvenţiei pe suprafaţă aferent anului trecut, 22,3 milioane de lei.  

Pe poziţia a doua se află grupul de firme Maria din care fac parte companiile Agro Chirnogi şi SC Maria Trading SRL şi care exploatează împreună 20.854 de hectare. Astfel, Agro Chirnogi SA are în desfăşurare un contract cu ADS pentru 9.414 hectare în judeţul Călăraşi, în timp ce SC Maria Trading deţine 2.877 de hectare în Călăraşi şi 8.536 hectare în Gurgiu şi 127,57 de hectare în judeţul Timiş. Cele două companii au afaceri cumulate de peste 863,8 milioane de lei şi au încasat în contul subvenţiei pe suprafaţă 1,3 milioane de euro (aproximativ 5,8 milioane de lei) prin firma Maria Trading SRL.

Potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, Agro Chirnogi SA este deţinut de Maria Group SRL şi românii de origine libaneză El Khalil Raji şi Jabre Nassif. La rândul său, Maria Trading aparţine unui număr de 7 cetăţeni libanezi, printre care şi El Khalil Raji.

Urmează un grup româno american, de numele căruia se leagă privatizarea institutului Pasteur. Este vorba despre compania A&S International 2000 SRL care a luat în concesiune 8.733 de hectare de teren în judeţul Ialomiţa şi 876 de hectare în Călăraşi. La aceasta se adaugă alte 6.325 de hectare ale ADS pe care le exploatează Agrozootehnica Pietroiu, parte din grupul A&S. În total, peste 15.900 de hectare. Cele două companii au raportat anul trecut afaceri totale de 94 de milioane de lei. Agrozootehnica Pietroiu a încasat subvenţii pe suprafaţă şi plăţi de agromediu în valoare de aproximativ 760.000 de euro (3,4 milioane de lei).

Din datele ONRC, A&S International 2000 SRL aparţine în totalitate unei persoane fizice, Roşu Alexandra Cristina (nascută în 1986). Potrivit site-ului companiei, „A&S INTERNATIONAL 2000 este constituită cu 90% capital american şi 10% capital românesc”.

Omul de afaceri Ioan Niculae, care exploatează în jur de 14.700 de hectare de teren de la stat, prin mai multe companii. Astfel, Interagro SA Bucureşti, exploatează 846 de hectare în judeţul Călăraşi, la care se adaugă 10.502 hectare luate în concesiune de la ADS de către Intercereal SA (deţinută indirect de Interagro). De asemenea, în judeţul Teleorman grupul Interagro exploatează 1678 de hectare.

Companiile au împreună afaceri în valoare de aproximativ 3,3 miliarde de lei. Cu excepţia Intercereal, celălate companii din grup au avut pierderi în 2014. Interagro SA a încasat pentru 2014 plata unică pe suprafaţă în valoare de peste 2,2 milioane de euro (9,9 milioane de lei), iar SC Interagro SRL a beneficiat de aproximativ 500.000 de euro (2,2 milioane de lei). Intercereal a încasat fonduri UE şi de la bugetul de stat în valoare de peste 1,3 milioane de euro (5,8 milioane de lei).

Omul de afaceri elveţian de origine greacă Jean Valvis, de numele căruia se leagă două branduri puternice construite de el de la zero, Dorna (intrată în portofoliul Coca-Cola) şi LaDorna (achiziţionată de Lactalis), a concesionat de la ADS, prin compania Dorna Agri, peste 7.870 de hectare în judeţul Călăraşi pe care cultivă cereale.

Societatea a raportat anul trecut afaceri de 26,2 milioane de lei şi a încasat de la Agenţia de Plăţi aporximativ 1 milion de euro subvenţii.

Agricom Borcea, companie preluată la în februarie 2013 de Thames Farming Group a fondului de investiţii britanic Insight Investment, are contracte cu ADS pentru aproximativ 6.000 de hecatre în judeţul Călăraşi. Compania deţine o fermă de 13.600 de hectare lângă Dunăre, unde cultivă cereale şi plante oleaginoase. Insight Investment administrează la nivel mondial active de 271,9 miliarde de lire sterline. În 2013, compania a raportat o cifră de afaceri de 27,4 milioane de lei, iar în 2014 a beneficiat de sprijin financiar pe suprafaţă, plăţi directe complementare şi plăţi pentru agromediu de peste 850.000 de euro.

Agrogal SA, compania care exploatează cea mai mare suprafaţă de teren din judeţul Galaţi a concesionat de la ADS peste 5.725 de hectare. Societatea aparţine, potrivit datelor Registrului Comerţului, de românul de origine italiană Glandi Giovanni, SIF 2 şi mai mulţi acţionari minoritari persoane fizice. 

Agrogal, un business de 35,5 milioane de lei în 2014, a încasat de la APIA 1,6 milioane de euro (aproximativ 7,2 milioane de lei).

AgroFam Holding SA Feteşti, compania deţinută de omul de afaceri Ştefan Poienaru, deţine 5.307 de hectare de la ADS în judeţul Călăraţi. AgroFam a raportat în 2014 afaceri de 27 de milioane de lei.    

Compania austriacă Bardeau Holding SRL, care exploatează în total în jur de 21.000 de hectare are contracte cu ADS pentru o suprafaţă de aproximativ 4.850 de hectare în judeţele Timiş şi Caraş Severin. Compania a raportat anul trecut o cifră de afaceri netă în valoare de 15,8 milioane de lei. 

Agroexpert Industry SRL expoatează în judeţul Dolj în jur de 5.000 de hectare, din care aproximativ 3.127 sunt luaţi în arendă/concesiune de la ADS. Societatea este deţinută de trei investitori români, respectiv Bogdan Alexandru Doicescu, fiul patronului companiei de construcţii Bog’Art, Mircea Radu Sache și George Bodârcea. 

Societatea a încheiat anul financiar 2014 cu o cifră de afaceri de 17 milioane de lei, iar de la APIA a încasat 322.500 de euro. 

Omul de afaceri Mihai Anghel controlează indirect, prin intermediul fiului său Mihai-Andrei Anghel, două companii care exploatează aproximativ 2.500 de hectare de teren al ADS în judeţul Dolj. Este vorba despre Cervina SA Segarcea, care cultivă aproximativ 2.000 de hectare de teren de la ADS, la care se adaugă suprafaţa de 500 de hectare luată în exploatare de compania SC Oltyre SRL, firmă deţinută de Mihai-Andrei Anghel.

Cervina SA a raportat în 2014 afaceri nete de 77,7 milioane de lei, iar Oltyre de 107,5 milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Drulă și-a anunțat candidatura la președinția USR
Drulă și-a anunțat candidatura la președinția USR
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, şi-a anunţat, sâmbătă, candidatura la conducerea formaţiunii, afirmând că livrează rezultate concrete, "nu bla-bla steril", iar partidul are......
Proprietarii celui mai nou hotel de pe litoral se așteaptă la un grad de ocupare de 80-90%. Cât costă o cameră în plin sezon
Proprietarii celui mai nou hotel de pe litoral se așteaptă la un grad de ocupare de 80-90%. Cât costă o cameră în plin ...
Bacolux Hotels a investit 7 milioane de euro în fostul Hotel Hefaistos din Eforie Nord, care se va numi Bacolux Koralia. ...
Reacție la acuzele lui Nicușor Dan. Prefectura București susține că niciodată Toni Greblă nu a declarat că refuză să atace în instanță autorizațiile de construcție ilegale de pe Kiseleff
Reacție la acuzele lui Nicușor Dan. Prefectura București susține că niciodată Toni Greblă nu a declarat că refuză ...
Instituţia Prefectului Bucureşti i-a transmis, sâmbătă, primarului general Nicuşor Dan că nu a susţinut "cu niciun ...
Marea Britanie vrea să doteze Republica Moldova cu armament modern, pentru a se putea apăra de o posibilă agresiune rusă
Marea Britanie vrea să doteze Republica Moldova cu armament modern, pentru a se putea apăra de o posibilă agresiune rusă
Marea Britanie vrea să trimită armament modern în Republica Moldova pentru a o proteja de ameninţarea invaziei Rusiei, ...