Cine și în ce mod câștigă din oscilația prețului benzinei

Lupta pe cote de piață dintre marile companii petroliere ale lumii, alături de aprecierea dolarului american din ultimele luni au dus la scăderea prețului combustibilului fosil. Pentru consumatorii finali, aceasta scădere este deja vizibilă în benzinării. Investitorii ar putea,de asemenea, profita de această oportunitate, potrivit casei de brokeraj Tradeville.
Economica.net - joi, 20 nov. 2014, 09:13
Cine și în ce mod câștigă din oscilația prețului benzinei

Prețurile combustibilului la pompă s-ar putea micșora în urma întâlnirii OPEC (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol) de săptămâna viitoare, când cele 12 națiuni membre vor stabili producția de petrol pentru perioada următoare, luând în considerare și șansa ca cererea să crească pe perioada iernii.

Prețul mediu al benzinei în Statele Unite a scăzut la 0,84 USD/litru, cel mai mic nivel din 2011, în vreme ce romanii scoteau din buzunar în octombrie 6,03 lei pe litru. În România, acest tarif este în scădere fată de perioada verii, dar pentru ultimul an nu este cel mai mic. Minimul ultimelor 12 luni a fost înregistrat în noiembrie 2013, când prețul mediu a fost în jurul valorii de 5,35 lei/litru.

Producătorii romani au pus scăderea prețului benzinei la pompă pe seama evoluției cotației petrolului la bursă. Cu toate acestea, prețul petrolului BRENT – cotația reprezentativă pentru Bursa din Londra – a scăzut cu aproximativ 23 de puncte procentuale de la începutul anului. Acesta s-a tranzacționat la prețuri sub 87 USD/baril luna trecută, când Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, a menționat că este confortabilă cu menținerea prețurilor mici pe termen scurt. BRENT-ul a atins în acel moment aproape cel mai mic preț din ultimii trei ani.

De regulă, în astfel de momente, producătorii, indiferent de domeniul de activitate, diminuează producția pentru a ține sub control cererea și oferta, încurajând revenirea prețului la niveluri mai ridicate. De data aceasta însă nu s-a întâmplat și producătorii de petrol „țin robinetele deschise” în continuare. OPEC a anunțat recent că producția de luna trecută a atins nivelul maxim pentru anul 2014, iar prețul mediu în cadrul organizației a fost la minimul ultimilor trei ani. Astfel, în octombrie, prețul minim atins de BRENT a fost de 76,76 USD/baril.

În aceste condiții, există șansa să observăm o continuare a scăderii prețului petrolului. De asemenea, există speculații asupra nivelului de preț la care producătorii de țiței nu își vor mai acoperi costurile de producție, fiind astfel forțați să intervină. În ceea ce privește rafinăriile, în cazul în care costurile de producție nu s-au modificat și cererea a rămas neschimbată, veniturile din vânzarea combustibililor nu ar trebui să fie afectate semnificativ.

În prezent, cotațiile acțiunilor OMV-Petrom sunt afectate negativ de doi factori importanți: necesitatea Fondului Proprietatea de a își lichida cel puțin o parte din participația importantă pe care o are în capitalul companiei și scăderea prețului internațional al petrolului. În ceea ce privește prețul petrolului, specialiștii Tradeville apreciază că la nivel de profitabilitate o parte din efectul negativ ar putea fi compensată de creșterea marjelor activităților de rafinare și marketing. Pe termen mai lung, ceea ce va conta vor fi rezultatele explorării și începerea exploatării resurselor din platoul continental al Mării Negre.

Cert este că aceste oscilații ale cotațiilor petrolului oferă oportunități de investiție atât pe piața derivatelor, cat și pe segementul acțiunilor companiilor din sectorul petrol și gaze.

Află detalii, cotații în timp real și antrenează-ți stilul de investitor

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul de la Viena a adoptat joi legea privind obligaţia tuturor adulţilor de a se vaccina împotriva COVID-19, Austria ...
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda Moscovei
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda ...
Statele Unite au impus joi sancţiuni împotriva unor actuali şi foşti oficiali ucraineni pe care îi acuză de implicare ...
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Personalul implicat în protestele de joi refuză să îşi reia activitatea, deşi instanţa a dispus suspendarea grevei, ...