Cine s-ar fi gândit? Jogging-ul ne îmbătrâneşte prematur

Jogging-ul este cu siguranţă cea mai eficientă şi ieftină metodă de a slăbi şi de a te menţine în formă, dar nimeni se gândeşte la efectele lui secundare, asupra cărora specialiştii atrag tot mai des atenţia.
Economica.net - mie, 23 nov. 2011, 13:30

Alergatul este o metodă de slăbire accesibilă oricui. Foarte multă lumă, din ce în ce mai multă, practică jogging-ul, fie pentru a obţine un corp mai zvelt, fie pur şi simplu pentru a se menţine în formă şi a ajuta organismul să elimine toxine.

Se pare însă că un abdomen plat şi şoldurile bine conturate au şi un preţ la care puţini se gândesc. Cea mai afectată de numeroasele ore de alergare este pielea, în special cea a feţei. Iar „martori” stau aşa numitele „feţe de alergători”, adică figurile obosite şi ridate, scrie publicaţia germană Bild.

Organismul consumă până la 600 de calorii într-o oră de alergare. Iar grăsimea nu dispare doar de pe burtă şi şolduri, ci şi de pe faţă. Iar de aici apar efectele secundare nedorite ale jogging-ului: ridurile, figura slăbită şi lipsa de elasticitate a pielii.

De fapt, a treia cauză a ridurilor, după fumat şi expunerea excesivă la soare, este chiar alergatul. Aşa susţine un chirurg plastician din New York, Gerald Imber. El spune că pasionaţii de jogging îmbătrânesc prematur deoarece le dispare de tot grăsimea de pe faţă. În plus, cei care obişnuiesc să alerge şi pe ploaie ar trebui să ştie că expunerea la frig şi la soare favorizează apariţia petelor de vârstă şi uscarea pielii.

Fapt constatat destul de frecvent în ultima vreme, în special la femei, care apelează la diverse trucuri cosmetice pentru a ascunde preţul plătit pentru un trup zvelt. Cel mai devreme încep să fie vizibile ridurile obrajilor, care devin prea „supţi” şi cele dintre nas şi gură, din cauza cărora o persoană poate părea mai bătrână decât este. Tocmai de aceea chirurgii plasticieni au probabil o tot mai mare cerere de intervenţii pentru îndepărtarea ridurilor, procedură care se face prin injectare de grăsime proprie, acid hialuronic, colagen sau acid polilactic.

La femeile care practică jogging-ul există de asemenea riscul pierderii fermităţii sânilor. Pe termen lung, ţesutul mamar se poate relaxa, ceea ce conduce la un aspect degradat. De aceea, este indicat ca în timpul alergării femeile să folosească un sutien fix, special pentru practicarea sportului, pentru a evita nevoia unor intervenţii plastice ulterioare, pe care nu toată lumea şi le permite.

Te-ar mai putea interesa și
Cel puţin 8 milioane de români se află în afara graniţelor ţării – secretar de stat
Cel puţin 8 milioane de români se află în afara graniţelor ţării – secretar de stat
Cel puţin 8 milioane de români se află în afara graniţelor ţării şi, cu siguranţă, se vor găsi soluţii pentru a aduce o parte dintre aceştia în România, a declarat joi secretarul de......
Vânzări în creștere pentru valize, ţigări şi cosmetice în magazinele duty-free, pe fondul reluării călătoriilor
Vânzări în creștere pentru valize, ţigări şi cosmetice în magazinele duty-free, pe fondul reluării călătoriilor
Pe măsură ce tot mai mulţi oameni îşi reiau călătoriile şi intenţionează să meargă în vacanţă, retailerii ...
Războiul din Ucraina taie din piața producătorilor români de semințe de floarea soarelui. Ucrainenii inundă piața cu prețuri mult mai mici, pentru că n-au ce face cu ele acasă
Războiul din Ucraina taie din piața producătorilor români de semințe de floarea soarelui. Ucrainenii inundă piața ...
Ucraina nu mai produce ulei, așa că a scos pe piață cantități neobișnuit de mari de semințe de floarea-soarelui. ...
Aproximativ un milion de români lucrează în Germania, lucrători permanenţi şi sezonieri – ministru
Aproximativ un milion de români lucrează în Germania, lucrători permanenţi şi sezonieri – ministru
Circa 870.000 - 880.000 de lucrători permanenţi şi în jur de 180.000 - 190.000 de lucrători sezonieri sunt în Germania, ...