Cine sunt cei care au cumpărat Cupru Min

 Roman Copper este o corporaţie fondată de banca de investiţii Bayfront Capital Partners din Toronto (Canada), specializată în finanţarea de proiecte miniere pe cele cinci continente, se arată într-un comunicat transmis de societatea de avocaţi Mararu&Mararu, care are printre clenţi Roman Copper.
Economica.net - lun, 26 mart. 2012, 18:36
Cine sunt cei care au cumpărat Cupru Min

Firma canadiană Roman Copper Corp. a câştigat licitaţia pentru preluarea Cupru Min Abrud la preţul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste preţul de pornire a licitaţiei, de 57,3 milioane euro.

„Roman Copper Corp. urmează să întreprindă formalităţile necesare în vederea definitivării contractului şi aspectelor legate de autorizaţia de mediu” se spune în comunicat, care menţionează că Roman Copper nu are vreo legătură cu magnatul canadian Stephen Roman.

Bayfront Capital Partners este o companie canadiană cu activităţi de investment banking, care oferă servicii de consultanţă pentru finanţare corporatistă, restructurare financiară şi în domeniul fuziunilor şi achiziţiilor, potrivit site-ului companiei.

Compania se concentrează pe servicii de consultanţă destinate companiilor private sau cu capitalizare mică, aflate în primele etape de dezvoltare, din sectoarele minier, energie, agricultură, tehnologie şi biotehnologie.

În 2011, Bayfront s-a implicat în operaţiuni financiare precum plasamente private şi restructurări de datorii, pornind de la 650.000 de dolari şi până la 32 de milioane de dolari, potrivit datelor disponibile pe site-ul companiei.

Cupru Min deţine exploatarea Roşia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României.

Statul a încercat de mai multe ori să vândă Cupru Min, prima oară în 2008. Anul trecut, Ministerul Economiei a scos din nou la licitaţie compania, cu intenţia de a vinde integral acţiunile pe care le deţine, dar a amânat procedura pentru 26 martie 2012.

Privatizarea Cupru Min a fost aprobată de Guvern încă din 2006 şi a fost asumată de Executiv în scrisoarea de intenţie aferentă aranjamentului stand-by de tip preventiv cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Potrivit acordului cu FMI, termen de privatizare a Cupru Min a fost stabilit pentru sfârşitul lunii aprilie.

„Strategia de privatizare a Cupru Min respectă sub aspectul obiectului şi metodei, principiile europene în domeniul concurenţei, aplicabile în procesul de privatizare. (…) Prin privatizarea acestei societăţi s-a avut în vedere continuarea activităţii de exploatare a minereului cuprifer în zona Roşia Poieni, atragerea de fonduri pentru realizarea investiţiilor tehnologice şi de mediu şi implicit păstrarea şi crearea de noi locuri de muncă, precum şi asigurarea dezvoltării pe orizontală a activităţilor industriale în zonă”, se spune într-un comunicat transmis de Ministerul Economiei.

La licitaţia cu strigare pentru vânzarea pachetului integral de acţiuni al Cupru Min s-au înscris alte trei companii, respectiv Oz Minerals (Australia), Dundee Holding BV (Olanda) şi Ellatzite Med Ad din Bulgaria, ultima fiind însă descalificată.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Enayati Medical City: orașul medical ce pune la dispoziția pacientului vârstnic servicii medicale la standarde europene
Enayati Medical City: orașul medical ce pune la dispoziția pacientului vârstnic servicii medicale la standarde europene
Dr. Wargha Enayati, medic cardiolog: „Perioada aceasta grea lasă urme adânci asupra vârstnicilor și bolnavilor cronici ...
Klaus Iohannis a lansat un nou apel ca românii să se vaccineze
Klaus Iohannis a lansat un nou apel ca românii să se vaccineze
Preşedintele Klaus Iohannis a lansat, sâmbătă, un nou apel, pe pagina sa de Facebook, ca românii să meargă să se ...
Israelul a trecut pe lista organizațiilor teroriste șase ONG-uri palestiniene
Israelul a trecut pe lista organizațiilor teroriste șase ONG-uri palestiniene
Guvernul israelian a anunţat vineri că a înscris şase ONG-uri palestiniene care au legături cu Frontul Popular pentru ...