Cine sunt cei şase candidaţi la funcţia de prim-ministru al Italiei

Economica.net
05 02. 2013
italia_steag_23040000_47713700

Italia se pregăteşte să aleagă un nou Parlament (circa 600 de deputaţi şi 400 de senatori), într-un context politic complet diferit faţă de ultimele alegeri legislative, din anul 2008, pe fondul unei crize economice fără precedent.

Candidaţii la funcţia de premier cu cele mai mari şanse la victorie sunt Pierluigi Bersani (62 de ani), liderul coaliţiei de centru-stânga (circa 36% din intenţiile de vot), Silvio Berlusconi (76 de ani), lider al coaliţiei de centru-dreapta (circa 28% din preferinţele electoratului italian), Mario Monti (69 de ani), lider al coaliţiei de centru (circa 15% în ultimele sondaje difuzate) şi fostul actor comic şi blogger Beppe Grillo (64 de ani), lider al mişcării populiste de dreapta Movimento 5 Stelle (creditată cu circa 15% din preferinţele de vot). Ceilalţi doi candidaţi la funcţia de prim-ministru al Italiei, consideraţi ‘outsiders’, speră şi ei să obţină un bun rezultat electoral. Este vorba despre Antonio Ingroia, în vârstă de 54 de ani, lider al unui nou partid de extremă stângă, Rivoluzione Civile, şi despre Oscar Giannino (52 de ani), lider al mişcării de dreapta Fare per Fermare il Declino.

Antonio Ingroia este un fost magistrat de la Parchetul din Palermo, în Sicilia, care a decis să candideze la funcţia de premier, după ce a fondat, acum o lună, o mişcare politică de extremă stângă, Rivoluzione Civile, din care fac parte Italia Valorilor, partidul de stânga al fostului magistrat Antonio Di Pietro, partidul Rifondazione Comunista al lui Paolo Ferrero, Partidul Comuniştilor Italieni, condus de Oliviero Diliberto, şi partidul Verde al ecologiştilor italieni, al cărui lider este Angelo Bonelli. Din această mişcare politică mai face parte primarul oraşului Napoli, Luigi De Magistris, un alt fost magistrat. Din această cauză, mass media din Italia a numit mişcarea Rivoluzione Civile ‘coaliţia foştilor magistraţi’.

Pentru a intra în Parlament, această coaliţie de extremă stânga, creditată la ora actuală cu circa 4,5% din intenţiile de vot ale alegătorilor italieni, va trebui să obţină, după legea electorală în vigoare în Italia, cel puţin 4% din voturi la Camera Deputaţilor şi cel puţin 8% la Senat.

Programul electoral al mişcării Rivoluzione Civile se bazează pe reducerea presiunii fiscale, pe lupta împotriva evaziunii fiscale şi pe politici sociale mai echitabile, în vederea depăşirii actualei crize economice.

Oscar Giannino, cunoscut economist, jurnalist şi scriitor italian, a fondat la sfârşitul anului 2012 mişcarea politică numită Fare per Fermare il Declino, din care fac parte numeroşi experţi în probleme economice şi financiare şi reprezentanţi ai societăţii civile, care îşi propun realizarea unor măsuri în vederea relansării economiei italiene şi crearea de noi posturi de muncă, mai ales pentru tinerii italieni cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani, în rândul cărora rata şomajului a ajuns la peste 36%, la începutul anului 2013.

Fare per Fermare il Declino, creditată cu circa 1,5% din preferinţele de vot ale electoratului din Peninsulă, urmăreşte de asemenea relansarea turismului, ‘adevărata mare resursă a ţării, care nu este exploatată în mod suficient şi care va trebui să fie reorganizată pe baza unui plan naţional de relansare’, susţine Oscar Giannino, un stimat economist, care critică măsurile de austeritate impuse în ultimul an de guvernul tehnocrat al lui Mario Monti.

La alegerile parlamentare din 24-25 februarie vor vota peste 51 de milioane de cetăţeni italieni, în peste 61.500 de birouri electorale, în cele 20 de regiuni ale ţării.

Tot pe 24 şi 25 februarie se vor desfăşura alegeri regionale anticipate în trei regiuni importante din Peninsulă. În Lombardia /nord/ vor vota aproape 7,8 milioane de alegători, în peste 9.200 de secţii electorale. În Lazio /centru/, numărul alegătorilor este de 4,8 milioane, în peste 5.200 de birouri electorale, iar în Molise /sud/ sunt chemaţi la urne peste 334.000 de alegători, în 393 de birouri electorale. În total, la alegerile regionale anticipate, vor vota aproape 13 milioane de cetăţeni italieni.