Cine trage frâiele economiei mondiale

Cei mai bogaţi 20 de oameni din lume au averi cu o valoare totală estimată la 713,4 miliarde de dolari, potrivit unui top realizat de revista Bloomberg Markets, care îşi propune să prezinte cine sunt miliardarii ce "trag frâiele" economiei mondiale.
Economica.net - lun, 12 nov. 2012, 16:15
Cine trage frâiele economiei mondiale

Primul loc este ocupat de miliardarul mexican Carlos Slim, fondatorul America Movil, cea mai mare companie de telecomunicaţii din America Latină. Averea lui Slim (72 de ani) este evaluată la 77,5 miliarde de dolari, în urcare cu 15,6 miliarde dolari sau 25% de la începutul acestui an.

Pe poziţia a doua se plasează cofondatorul Microsoft Bill Gates (57 de ani), cu o zestre estimată la 64,4 miliarde de dolari, cu 8,7 miliarde dolari (15,7%) mai mare decât la finele anului trecut.

Locul al treilea îi revine lui Armancio Ortega, şeful retailerului de vestimentaţie Inditex, care controlează printre altele şi reţeaua de magazine Zara. Ortega (76 de ani) controlează un imperiu de 53,6 miliarde de dolari, valoarea deţinerilor sale urcând în acest an cu 52,1%, sau 18,4 miliarde de dolari.

Warren Buffett (82 de ani), unul dintre cei mai respectaţi investitori americani, îşi adjudecă poziţia a patra în top, cu o avere estimată la 48,4 miliarde de dolari, în urcare cu 5,7 miliarde, sau 13,2%, de la începutul anului. Buffett a construit în mai mult de patru decenii grupul Berkshire Hathaway, extins şi dezvoltat treptat, prin absorbirea altor companii, într-unul dintre cele mai mari, profitabile şi influente conglomerate financiare şi industriale din SUA.

Fondatorul IKEA, suedezul Ingvar Kamprad (86 de ani), apare pe locul 5 cu o avere de 41,8 miliarde de dolari, cu 5 miliarde dolari (13,7%) mai mare decât la finele anului trecut.

Următoarele două poziţii sunt ocupate de americanii Charles şi David Koch, în vârstă de 77, respectiv 72 de ani, care controlează conglomeratul industrial Koch Industries. Cei doi au o avere totală estimată la 72,3 miliarde de dolari, cu 14,1%, sau 4,8 miliarde de dolari mai ridicată pe ansamblul acestui an.

Fondatorul gigantului IT Oracle, Larry Ellison (68 de ani), se găseşte pe locul 8, cu o avere de 37,2 miliarde de dolari, în urcare cu 12,8%, sau 4,2 miliarde de dolari, de la începutul anului.

Moştenitorii Wal-Mart Stores, cel mai mare retailer la nivel mondial, ocupă următoarele patru poziţii din top, cu o avere totală evaluată la peste 116 miliarde de dolari. În funcţie de participaţiile pe care le deţin la Wal-Mart, Christy Walton (57 de ani), Jim Walton (64 de ani), Rob Walton (68 de ani) şi Alice Walton (63 de ani) controlează averi estimate la 30,5 miliarde dolari, 29,3 miliarde dolari, 28,7 miliarde dolari şi, respectiv, 28,2 miliarde dolari.

Miliardarul Li Ka-Shing, din Hong Kong, se găseşte pe locul 13 cu o avere de 27 miliarde de dolari, în urcare cu 21,8% de la începutul anului. Ka-Shing (84 de ani) controlează holdingurile Cheung Kong Holdings şi Hutchinson Whampoa Limited, cu afaceri puternic diversificate, de la transport maritim de mărfuri şi retail de cosmetice la servicii de telecomunicaţii mobile.

Locul 14 este ocupat de Mukesh Ambani, preşedinte şi CEO al gigantului indian Reliance Industries, una dintre cele mai mari companii de energie şi petrochimie la nivel mondial. Ambani (55 de ani) are o avere estimată la 26 miliarde de dolari, în urcare cu 21,8% de la începutul anului.

Poziţia a 15-a îi revine Lilianei Bettencourt, cel mai important acţionar al L’Oreal, cu o avere estimată la 24,7 miliarde dolari. Bettencourt (90 de ani) a înregistrat în acest an o creştere de 22,1% a averii personale, reprezentând un câştig de 4,5 miliarde euro.

Ea este urmată în top de suedezul Stefan Persson, principalul acţionar al retailerului de vestimentaţie Hennes & Mauritz (H&M). La 65 de ani, Persson are o avere de 24,7 miliarde de dolari, în urcare cu 13,1% de la începutul acestui an.

Pe locul 17 se alfă fondatorul Amazon.com Jeff Bezos (48 de ani). Omul care controlează cel mai mare retailer online din lume a acumulat o avere personală de 24,2 miliarde de dolari, care a crescut cu 45,5% în acest an.

Bernard Arnault, şeful gigantului francez LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, este următorul în clasament, cu o avere de 24,1 miliarde de dolari, în creştere cu 16,4% în acest an.

Cofondatorul Google Larry Page (39 de ani) se găseşte pe locul 19, cu o avere personală de 23 miliarde de dolari, cu 15,9% mai mare decât la finele anului trecut.

Top 20 este închis de Alwaleed bin Talal Al Saud, membru al Familiei Regale din Arabia Saudită. Alwaleed Bin Talal controlează grupul Kingdom Holding, cel mai mare conglomerat saudit, cu activităţi în toate sectoarele economice. În vârstă de 57 de ani, prinţul saudit are o avere personală estimată la 22,9 miliarde de dolari, în urcare cu 32% în 2012.

Te-ar mai putea interesa și
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 67.000 de teste, a......
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...