Cine va fi şeful Eurogroup

Mai mulţi oficiali de la Bruxelles şi alte capitale europene au declarat marţi că există o probabilitate foarte mare ca ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, să devină preşedinte al Eurogroup, dar o decizie în acest caz ar putea fi luată de-abia în luna iunie, relatează Reuters.
Economica.net - mar, 27 mart. 2012, 15:34
Cine va fi şeful Eurogroup

Numirea lui Schaeuble ar da Germaniei controlul asupra agendei întâlnirilor lunare ale miniştrilor de Finanţe din zona euro, deşi stilul acestuia s-ar putea schimba, având în vedere că va trebui să acţioneze în numele tuturor celor 17 state din uniunea monetară.

Postul este unul dintre cele mai influente din Europa şi va instituţionaliza rolul de lider al Germaniei în eforturile de rezolvare a crizei datoriilor suverane.

Actualul şef al Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a afirmat în mai multe rânduri că nu va candida pentru un nou mandat după încheierea celui actual, în iulie, din cauza problemelor de sănătate şi a oboselii, după doi ani de criză a datoriilor.

Un oficial UE apropiat situaţiei a afirmat că „dacă Schaeuble doreşte această funcţie o va obţine în mod sigur”.

Surse de la Berlin au declarat că Ministerul german de Finanţe face deja pregătirile necesare ca Schaeuble să preia responsabilităţile de organizare a Eurogroup, care vor necesita trei ore suplimentare de muncă pe zi.

Miniştrii de Finanţe din zona euro vor discuta problema la o reuniune care va avea loc la Copenhaga la sfârşitul acestei săptămâni.

Numirea lui Schauble va face parte dintr-o serie de posturi europene care trebuie ocupate, iar acest lucru nu se va întâmpla până în mai sau iunie.

Cel mai important dintre celelalte posturi este cel din consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), pentru care este considerat favorit guvernatorul băncii centrale din Luxemburg, Yves Mersch, au arătat sursele, în timp ce candidatul Spaniei a fost retras.

Mersch este văzut ca un simpatizant al politicii monetare de tip german.

Celelalte două poziţii disponibile sunt cea de şef al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi cea de şef al Mecanismului European de Stabilitate (ESM), care va deveni operaţional în iulie.

Postul de preşedinte al BERD nu este o funcţie la nivelul zonei euro, spre deosebire de celelalte, ci reprezintă toate cele 27 de state membre ale UE şi alte 35 de ţări.

Pentru acest post, ocupat în prezent de germanul Thomas Mirow, există cinci candidaturi. Mirow se află printre aceşti candidaţi, chiar dacă nu are susţinerea guvernului german.

Ceilalţi candidaţi sunt din Polonia, Serbia, Marea Britanie şi Franţa. În mod tradiţional, conducerea BERD a fost ocupată de un reprezentant al Franţei sau al Germaniei, dar sursele au spus că propunerea britanică, Suma Chakrabarti, este un candidat puternic.

Potrivit surselor, Spania va obţine şefia Mecanismului European de Stabilitate, fiind menţionat numele Belen Romana Garcia, fost director al Trezoreriei spaniole şi fost membru al board-ului Băncii Spaniei.

„Cel mai probabil scenariu în acest moment este că Germania va obţine Eurogroup, Spania ESM, Luxemburg postul de la BCE iar Marea Britanie conducerea BERD”, a spus un oficial din zona euro.

Problema va fi discutată la reuniunea Ecofin din Copenhaga neoficial, pentru că mai întâi trebuie luată o decizie în privinţa postului de la BCE şi apoi restul.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului contraceptiv, dacă o femeie tânără doreşte acest lucru....
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunţat că ţara sa este pregătită să ajute Ucraina să repatrieze ...
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
Prime Kapital a inaugurat astăzi, 25 aprilie, deschiderea celui mai nou mall din Pitești, județul Argeș. Investiția ...
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu comiteţi o infracţiune, pentru că orice transmitere ...