Cine va fi şeful Eurogroup

Mai mulţi oficiali de la Bruxelles şi alte capitale europene au declarat marţi că există o probabilitate foarte mare ca ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, să devină preşedinte al Eurogroup, dar o decizie în acest caz ar putea fi luată de-abia în luna iunie, relatează Reuters.
Economica.net - mar, 27 mart. 2012, 15:34
Cine va fi şeful Eurogroup

Numirea lui Schaeuble ar da Germaniei controlul asupra agendei întâlnirilor lunare ale miniştrilor de Finanţe din zona euro, deşi stilul acestuia s-ar putea schimba, având în vedere că va trebui să acţioneze în numele tuturor celor 17 state din uniunea monetară.

Postul este unul dintre cele mai influente din Europa şi va instituţionaliza rolul de lider al Germaniei în eforturile de rezolvare a crizei datoriilor suverane.

Actualul şef al Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a afirmat în mai multe rânduri că nu va candida pentru un nou mandat după încheierea celui actual, în iulie, din cauza problemelor de sănătate şi a oboselii, după doi ani de criză a datoriilor.

Un oficial UE apropiat situaţiei a afirmat că „dacă Schaeuble doreşte această funcţie o va obţine în mod sigur”.

Surse de la Berlin au declarat că Ministerul german de Finanţe face deja pregătirile necesare ca Schaeuble să preia responsabilităţile de organizare a Eurogroup, care vor necesita trei ore suplimentare de muncă pe zi.

Miniştrii de Finanţe din zona euro vor discuta problema la o reuniune care va avea loc la Copenhaga la sfârşitul acestei săptămâni.

Numirea lui Schauble va face parte dintr-o serie de posturi europene care trebuie ocupate, iar acest lucru nu se va întâmpla până în mai sau iunie.

Cel mai important dintre celelalte posturi este cel din consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), pentru care este considerat favorit guvernatorul băncii centrale din Luxemburg, Yves Mersch, au arătat sursele, în timp ce candidatul Spaniei a fost retras.

Mersch este văzut ca un simpatizant al politicii monetare de tip german.

Celelalte două poziţii disponibile sunt cea de şef al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi cea de şef al Mecanismului European de Stabilitate (ESM), care va deveni operaţional în iulie.

Postul de preşedinte al BERD nu este o funcţie la nivelul zonei euro, spre deosebire de celelalte, ci reprezintă toate cele 27 de state membre ale UE şi alte 35 de ţări.

Pentru acest post, ocupat în prezent de germanul Thomas Mirow, există cinci candidaturi. Mirow se află printre aceşti candidaţi, chiar dacă nu are susţinerea guvernului german.

Ceilalţi candidaţi sunt din Polonia, Serbia, Marea Britanie şi Franţa. În mod tradiţional, conducerea BERD a fost ocupată de un reprezentant al Franţei sau al Germaniei, dar sursele au spus că propunerea britanică, Suma Chakrabarti, este un candidat puternic.

Potrivit surselor, Spania va obţine şefia Mecanismului European de Stabilitate, fiind menţionat numele Belen Romana Garcia, fost director al Trezoreriei spaniole şi fost membru al board-ului Băncii Spaniei.

„Cel mai probabil scenariu în acest moment este că Germania va obţine Eurogroup, Spania ESM, Luxemburg postul de la BCE iar Marea Britanie conducerea BERD”, a spus un oficial din zona euro.

Problema va fi discutată la reuniunea Ecofin din Copenhaga neoficial, pentru că mai întâi trebuie luată o decizie în privinţa postului de la BCE şi apoi restul.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...