Cinematograful Scala se află în curs de restituire ca urmare a unei sentinţe a Tribunalului Bucureşti

Cinematograful 'Scala' este în curs de restituire în natură către moştenitorii foştilor proprietari, ca urmare a unei sentinţe a Tribunalului Bucureşti, precizează Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor 'RomâniaFilm' într-un comunicat transmis, luni Agerpres.
Economica.net - lun, 09 mai 2016, 18:59
Cinematograful Scala se află în curs de restituire ca urmare a unei sentinţe a Tribunalului Bucureşti

‘Cinematograful ‘Scala’ este în curs de restituire în natură către moştenitorii foştilor proprietari, ca urmare a sentinţei civile nr. 211/18.02.2009, pronunţate de Tribunalul Bucureşti-Secţia a III-a Civilă în dosarul nr. 43485/ 3/ 2006, irevocabilă prin Decizia civilă nr. 294/ 29.01.2015 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie-Secţia a I-a Civilă din dosarul nr. 43485/ 3/ 2006. În acest sens, Consiliul de administraţie al RADEF ‘RomâniaFilm’ a decis, prin HCA nr. 19 din 19.11.2015, punerea în executare a acestei sentinţe, prin restituirea în natură către moştenitorii foştilor proprietari ai imobilului (…) cunoscut şi sub denumirea de Cinematograful ‘Scala”, se arată în comunicatul citat, semnat de directorul general al RADEF ‘RomâniaFilm’, Adrian Mironescu.

În sursa citată se menţionează că restituirea în natură a imobilului urmează a fi făcută printr-un protocol de predare-primire încheiat între Comisia internă pentru analiza notificărilor formulate în baza Legii 10/2001 constituită la nivelul Regiei şi reprezentantul legal al moştenitorilor, aceştia fiind deja notificaţi asupra intenţiei privind punerea în executare a hotărârii judecătoreşti.

‘Dată fiind această situaţie, efectuarea oricăror lucrări de reparaţii şi investiţii de către RADEF ‘RomâniaFilm’ la nivelul imobilului ce urmează a fi retrocedat ar fi fost contraproductivă şi lipsită de finalitate economică, cu atât mai mult cu cât nivelul încasărilor din difuzare de film la nivelul Cinematografului Scala era extrem de scăzut’, se precizează în comunicat.

RADEF arată că în 2015 cinematograful a încasat din activitatea de exploatare a filmelor suma de 7.922 de lei, iar în anul 2014 – 13.023 de lei.

Regia subliniază că în 2015 cheltuielile totale s-au ridicat la 238.239 de lei, precizând că în această sumă nu sunt incluse impozitele şi taxele locale datorate. Astfel, RADEF indică faptul că pierderea la nivelul anului 2015 din activitatea de difuzare film a fost de 230.317 de lei, iar o sursă pentru compensarea parţială a pierderilor a fost reprezentată de veniturile din alte activităţi, în special din închirierea spaţiilor excedentare, care s-au ridicat la 151.813 de lei.

RADEF mai precizează că până la perfectarea formalităţilor de restituire în natură a imobilului, s-a luat decizia utilizării spaţiului într-un mod cât mai eficient din punct de vedere economic, prin reducerea cheltuielilor de funcţionare şi obţinerea de venituri prin închiriere pentru evenimente de scurtă durată, către diferiţi parteneri contractuali, subliniind că închirierea către un cult religios, pentru trei ore săptămânal (duminică dimineaţa), produce veniturile necesare achitării utilităţilor.

‘Astfel de activităţi, menite a creşte veniturile, s-au practicat şi în trecut, un exemplu fiind închirierea sălii către Fundaţia Geo Barton, în vederea susţinerii unor activităţi culturale’, se menţionează în comunicat.

De asemenea, RADEF susţine că Cinematograful ‘Patria’ a încasat în 2015 din activitatea de exploatare a filmelor suma de 37.955 de lei, iar din alte activităţi, în special din închirierea sălii pentru evenimente culturale, – 131.930 de lei. Instituţia subliniază că anul trecut cheltuielile s-au ridicat la 417.440 de lei, rezultând o pierdere de 247.555 de lei.

Regia mai menţionează că Cinematograful ‘Patria’ a fost închis în decembrie 2015 ca urmare a Legii nr. 282/2015 şi a faptului că imobilul este încadrat ca fiind cu risc seismic de gradul I, iar din martie aparatura de proiecţie a fost pusă în funcţiune la Cinematograful ‘Dacia’ din Piatra Neamţ.

‘În cele doar două luni care au trecut de la luarea acestei măsuri, Cinematograful ‘Dacia’ din Piatra Neamţ a încasat suma de 187.025 lei (de cinci ori mai mult decât suma încasată din vânzarea biletelor la Cinematograful ‘Patria’ într-un an întreg). Considerăm că motivele care explică atitudinea doamnei Bikfalvi Zoltan Maria au legătură doar cu faptul că aceasta a beneficiat de nenumărate privilegii personale pe durata mandatului fostei conduceri a RADEF ‘RomâniaFilm”, mai afirmă reprezentanţii RADEF.

Totodată, RADEF subliniază că managementul unor cinematografe digitalizate pe banii Regiei a fost cedat până la sfârşitul lunii decembrie 2015 către firma SC Marcom Fantastic SRL, care aparţine ginerelui lui Bikfalvi Maria şi este administrată de soţul liderului Sindicatului liber ‘RomaniaFilm’.

‘Practic, Cinematografele ‘Patria’ din Craiova şi ‘Sergiu Nicolaescu’ din Târgu Jiu s-au aflat până la data de 31.12.2015 la dispoziţia familiei domnei Bikfalvi, operaţiune din care RADEF ‘RomaniaFilm’ a pierdut lunar 25% din profitul acestor unităţi. Mai mult, în momentul de faţă, SC Marcom Fantastic SRL difuzează film în 6 locaţii din ţară, puse la dispoziţie de firme private sau autorităţi locale, fiind un concurent al RADEF ‘RomaniaFilm’. De asemenea, fosta conducere a pus la dispoziţia doamnei Maria Bikfalvi (tot prin intermediul SC Marcom Fantastic SRL), în baza unor contracte de închiriere cu chirii modice, spaţii comerciale în cinematografele profitabile (‘Patria’ din Bucureşti, ‘Arta’ din Sibiu, ‘Patria’ din Craiova şi ‘Sergiu Nicolaescu’ din Târgu Jiu)’, acuză reprezentanţii RADEF.

Regia precizează că actuala conducere a RADEF nu se va dezice de la planul de management, arătând, printre altele, că în martie a fost prima lună înregistrată cu profit contabil.

‘În acest context, este de neînţeles atitudinea unui lider de sindicat, doamna Bikfalvi-Zoltan Maria, care se comportă cu membrii de sindicat ca şi cum ar fi angajaţii firmei sale şi atacă managementul unei regii care a rezolvat problemele salariale’, se menţionează în comunicat.

Reprezentanţii Sindicatului Liber RomâniaFilm au transmis luni o scrisoare ministrului Culturii, Corina Şuteu, în care au atras atenţia asupra situaţiei Cinematografului Scala din Bucureşti, aflat în administrarea RADEF RomâniaFilm, precum şi asupra situaţiei angajaţilor acestei instituţii.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...