1EUR = 4.8127 RON | Bucureşti 11 º

Finanţe şi bănci

Cinteză, BNR: Băncile ar putea verifica clienţii prin intermediul sistemului STS

Băncile a putea căpăta acces la infrastructura de date a Serviciul de Transmisiuni Speciale pentru a verifica veridicitatea datelor prezentate de clienţi. În prezent, iniţiativa este blocată de Autoritatea Supravegherii Datelor cu Caracter Personal, spune Nicolae Cinteză, şeful supravegherii din cadrul BNR. 

23 feb, 2013 | | ECONOMICA.net

„Încercăm acum ceva, şi aici e meritul STS – Serviciului de Transmisiuni Speciale -, care s-a oferit să pună la dispoziţia băncilor reţeaua sa pentru a accesa baza de date a ministerului de finanţe, a evidenţei populaţiei, ca să verificăm firmele şi datele persoanelor care vin să ridice bani, să facă un credit", a declarat Cinteză la un seminar pe teme economice organizat de FinMedia.

Potrivit oficialului BNR, prin intermediul acestui sistem o să poată fi verificată cartea de identitate, în cazul persoanelor fizice, şi bilanţurile de la Finanţe, în cazul firmelor.

Băncile vor putea astfel să ştie dacă firmele vin cu bilanţuri corecte să ia credite de la bănci – în măsura în care acestea au fost declarate ca atare la Fisc – şi vor putea evita fraudele în sistemul bancar.

Şeful supravegherii BNR spune că pentru bănci este foarte greu să verifice conformitatea actelor cu care firmele vin să facă împrumuturi de la bănci.

Asta s-a văzut în recentul scadal din sistemul bancar, în care mai mulţi funcţionari de bancă şi oameni de afaceri sunt anchetaţi.

În cazul persoanelor fizice, băncile vor putea vedea dacă titularul cărţii de identitate este acelaşi cu cel care vine să ridice bani de la bancă sau să facă un credit. „Au fost cazuri în care, cu acelaşi buletin, s-au scos bani de la trei bănci într-o oră şi jumătate, de la Ploieşti la Medgidia", spune Cinteză.

În momentul de faţă, iniţiativa băncilor este blocată de Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal în ceea ce priveşte accesul băncilor la cărţile de identitate.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO