Cinteză, BNR: În noiembrie şi decembrie băncile vor avea creşteri foarte mari de provizioane

Economica.net
05 12. 2013
calcul_audit_prognoza__plan_99765100

„În noiembrie şi decembrie vor fi provizioane foarte mari. Procedura BCE (Banca Central Europeană – n.r.) de anul viitor de evaluare a calităţii activelor presupune că reevaluarea colateralelor se va face la nişte proceduri foarte dure, undeva între procedura normală de acum şi procedura de lichidare, mai aproape de cea de lichidare, ceea ce înseamnă că valoarea colateralului va scădea foarte mult. Scade colateralul, creşte provizionul. Băncile româneşti au anticipat acest lucru puţin şi unele dintre ele o fac anul ăsta (provizionarea – n.r.)”, a declarat joi directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, după un forum bancar.

Pe de altă parte, băncile vor fi nevoite să constituie provizioane pentru creditele neperformante, în urma unor controale efectuate de banca centrală la 20 dintre instituţiile de credit şi finalizate recent.

„Primele documente s-au adus marţi sau miercuri pentru o bancă şi urmează să le valorificăm. Da, am găsit probleme, chiar ce mi-a fost frică. Când vezi că sursa externă scade şi sursa internă creşte şi reclama la dobânzi e atât de agresivă la depozite, e normal să te întrebi de ce vrea banca să ia bani din piaţă? Credeţi că partea cu «covered bonds» e altceva?! Mamele (băncile-mamă, n.r.) îşi vor banii, ceea ce e normal, cine a dat bani vrea să-i ia înapoi, aşa se face. Şi în perioade de criză nimeni nu-şi lasă banii răspândiţi în zece mii de părţi, toată lumea vrea să-şi consolideze poziţia”, a spus Cinteză.

El afirmase anterior, în discursul susţinut la forum, că BNR doreşte ca 1 ianuarie 2014 „să găsească băncile cât mai aproape de starea reală”.

Şeful Supravegherii din BNR a explicat că banca centrală a efectuat verificări în sistemul bancar întrucât existau suspiciuni că băncile rambursau prea repede resursele atrase de la băncile-mamă, suspiciuni care s-au adeverit.

„În septembrie aveam o scădere a surselor de cinci miliarde (de euro – n.r.), din care patru miliarde erau din creşterea sursei interne şi un miliard era trecerea de la RAS la IFRS”, a spus directorul BNR.

El a menţionat că, prin scrisoarea de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional, s-a convenit că 20 de bănci vor fi controlate în acest trimestru, iar restul în trimestrul următor, din 2014.

„Din ceea ce am verificat până acum sunt probleme, dar nu sunt probleme mari. Majoritatea s-au rezolvat prin faptul că am cerut o nouă situaţie la 30 septembrie, pentru că, dacă era să aplicăm raportarea din iunie, intram în război cu toţi şi nu avea niciun rost să pornim un război aiurea. Le-am spus: «Domnilor aveţi greşeala asta, asta, şi asta! Rezolvaţi problema»”, a precizat Cinteză.

El a arătat că atunci când o bancă are o pierdere aşteptată constituie provizioane, însă el nu se teme de pierderile aşteptate, ci de „alea care sunt deasupra liniei noastre de aşteptare, aia e problema”.

Cinteză a precizat că banca centrală va încuraja restructurarea creditelor în sistemul bancar, însă doreşte ca băncile să-şi recunoască acele împrumuturi neperformante, respectiv pierderile, nu să le „ascundă sub preş”.