Update: CIO recomandă revenirea sportivilor ruși și beloruși în competițiile sportive. O decizie privind primirea lor la Jocurile Olimpice va fi luată ulterior

Este "o zi ruşinoasă" pentru Comitetul Internaţional Olimpic, a declarat marţi un viceministru polonez al Afacerilor Externe, după recomandarea CIO de a-i reintegra în anumite condiţii pe sportivii ruşi şi belaruşi în competiţiile internaţionale, transmite AFP, relatează Agerpres.
AGERPRES - mar, 28 mart. 2023, 19:18
Update: CIO recomandă revenirea sportivilor ruși și beloruși în competițiile sportive. O decizie privind primirea lor la Jocurile Olimpice va fi luată ulterior

„Ce lucru bun s-a întâmplat cu Rusia pentru ca sportivii săi să participe la competiţii!! După Bucea, Irpin, Gostomel!! După bombardarea zilnică a unor obiective civile!! Este o zi ruşinoasă pentru CIO!!”, a scris Piotr Wawrzyk pe Twitter.

Luni, Ucraina, Polonia şi cele trei ţări baltice au subliniat într-o declaraţie comună că „nu există niciun motiv pentru a ne îndepărta de la regimul de excludere a sportivilor ruşi şi belaruşi instituit de CIO cu mai bine de un an în urmă”, după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Polonia, Ucraina, Lituania, Estonia şi Letonia consideră că „nu naţionalitatea sportivilor le determină rolul, ci faptul că aceştia sunt sponsorizaţi/sprijiniţi de guvernele lor sau de companiile care susţin regimul rus, care îşi continuă războiul de agresiune împotriva Ucrainei, sau chiar că sunt afiliaţi direct cu armata rusă”.

Știrea inițială

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a recomandat marţi reintegrarea sportivilor ruşi şi belaruşi în competiţiile internaţionale, sub drapel neutru şi „cu titlu individual”, cu condiţia ca aceştia să nu fi susţinut activ războiul din Ucraina, scrie AFP, relatează Agerpres.

Însă Consiliul executiv al CIO va decide, „la momentul oportun”, cu privire la posibila lor participare la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, Olimpiadă pe care Ucraina, Polonia şi ţările baltice ameninţă să o boicoteze în cazul prezenţei Rusiei, a spus preşedintele CIO, Thomas Bach (foto), în timpul unei conferinţe de presă.

În timp ce calificările pentru JO 2024 au început deja la anumite discipline, CIO „nu a abordat” marţi problema participării Rusiei şi Belarusului la următoarele Jocuri, explozivă în contextul ameninţărilor cu boicotul.

Organizaţia olimpică va lua o decizie „la momentul oportun, la discreţia sa şi fără a fi legată de rezultatele competiţiilor de calificare la JO”, a anunţat Thomas Bach.

CIO a recomandat excluderea sportivilor din Rusia şi Belarus în martie 2022, după invazia din Ucraina, dar la începutul anului a dezvăluit un plan de reintegrare a sportivilor din aceste ţări în competiţiile internaţionale pentru a putea obţine calificarea la JO 2024 de la Paris.

Sportivii ruşi şi belaruşi pot participa la competiţiile de calificare din Asia, iar federaţiile internaţionale sportive pot decide revenirea lor în competiţiile proprii, aşa cum s-a întâmplat deja în cazul boxului şi al scrimei.

”Participarea sportivilor cu paşapoarte ruse şi belaruse în competiţiile internaţionale funcţionează”, a spus Bach în cuvântul său la deschiderea şedinţei Comitetului Executiv al CIO de la Lausanne. ”Vedem asta aproape în fiecare zi într-o serie de sporturi, cel mai mult în tenis, dar şi în ciclism, în unele competiţii de tenis de masă. Vedem asta la hochei, la handbal, o vedem la fotbal şi în alte ligi din SUA, dar şi în Europa şi în alte continente. În niciuna din aceste competiţii nu au avut loc incidente legate de securitate”, a transmis Bach.

Prezenţa delegaţiilor din Rusia şi Belarus la Mondialele de Box feminin de la New Delhi, sub steag şi imn propriu, a atras însă boicotul unor ţări în frunte cu SUA şi Marea Britanie în semn de protest. Peste 300 de scrimeri i-au transmis marţi o scrisoare lui Bach în care cer menţinerea interdicţiilor pentru sportivii din cele două ţări, descriind ca o ”eroare catastrofală” revenirea lor.

”Guvernele în ale căror teritorii au loc competiţiile au eliberat vize pentru sportivii ruşi şi belaruşi cu foarte puţine excepţii şi în alte ţări se eliberează permise de muncă pentru aceşti sportivi”, a adăugat Bach.

Preşedintele CIO a reiterat faptul că politica nu poate face parte din competiţiile sportive şi sportivii nu trebuie pedepsiţi pentru paşaportul lor: ”Nu vom putea veni cu o soluţie care mulţumeşte pe toată lumea. Va trebui să trăim cu asta”.

 

Reacția Germaniei

Recomandarea Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) de a-i reintegra pe sportivii ruşi şi belaruşi în anumite condiţii în competiţiile internaţionale este „o palmă dată sportivilor ucraineni”, a declarat marţi ministrul german al Sportului, transmite AFP.

„Sportul internaţional trebuie să condamne cât se poate de clar războiul brutal de agresiune al Rusiei. Acest lucru se poate face doar prin excluderea totală a sportivilor ruşi şi belaruşi”, a afirmat Nancy Faeser într-un comunicat.

CIO a recomandat marţi reintegrarea sportivilor ruşi şi belaruşi în competiţiile internaţionale, sub drapel neutru şi „cu titlu individual”, cu condiţia ca aceştia să nu fi susţinut activ războiul din Ucraina.

Potrivit doamnei Faeser, „faptul că CIO vrea totuşi să-i interzică pe membrii armatei ruse precum şi echipele este doar minimul strict şi nu este suficient”.

„Nu există niciun motiv ca Rusia să revină în sportul mondial. (Vladimir) Putin îşi continuă războiul criminal cu o brutalitate îngrozitoare împotriva populaţiei civile ucrainene”, a spus ministrul german.

„Armata rusă ucide în fiecare zi nenumăraţi ucraineni, printre care mulţi sportivi”, a argumentat ea.

„Jocurile Olimpice nu au loc în vid. Cei care îl lasă pe rusul belicos să utilizeze competiţiile internaţionale pentru propaganda sa dăunează ideii olimpice de pace şi înţelegere între popoare”, a conchis doamna Faeser.

Sursa foto: Flickr

Te-ar mai putea interesa și
Update: Ciucă le-a prezentat sindicaliștilor măsurile pe care le va lua Guvernul și face apel la responsabilitate. Profesorii resping propunerea Guvernului. Greva continuă
Update: Ciucă le-a prezentat sindicaliștilor măsurile pe care le va lua Guvernul și face apel la responsabilitate. Profesorii ...
Update: Premierul Nicolae Ciucă a avut miercuri seară, la Palatul Victoria, o nouă rundă de consultări cu liderii sindicatelor din Educaţie, întâlnire în cadrul căreia au fost prezentate......
Guvernul acordă un ajutor de 300 de milioane de lei fermierilor afectați anul trecut de seceta pedologică
Guvernul acordă un ajutor de 300 de milioane de lei fermierilor afectați anul trecut de seceta pedologică
Guvernul a aprobat miercuri un proiect ordonanţă de urgenţă pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma ...
Iohannis a promulgat legea care le permite consilierilor juridici să predea în învăţământul preuniversitar
Iohannis a promulgat legea care le permite consilierilor juridici să predea în învăţământul preuniversitar
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea potrivit căreia consilierii juridici vor putea preda şi în învăţământul ...
Ciolacu susține că-și menține părerea despre reforma pensiilor speciale și că o va duce până la capăt
Ciolacu susține că-și menține părerea despre reforma pensiilor speciale și că o va duce până la capăt
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că îşi menţine părerea că în privinţa pensiilor speciale trebuie ...