Ciolacu: Aderarea la OCDE – principalul proiect de ţară pentru România

Aderarea la OCDE este principalul proiect de ţară pentru România, un proiect pe care îl tratăm cu deplină responsabilitate şi angajament, a afirmat marţi prim-ministrul Marcel Ciolacu.
AGERPRES - mar, 12 mart. 2024, 15:43
Ciolacu: Aderarea la OCDE - principalul proiect de ţară pentru România

Şeful Executivului participă, marţi, la Palatul Victoria, alături de secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, la evenimentul de lansare a Studiului Economic 2024 pentru România, elaborat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

„Este al doilea studiu consecutiv realizat de OCDE pentru ţara noastră, după cel publicat în 2022. Pentru România, aderarea la OCDE este principalul proiect de ţară, un proiect pe care îl tratăm cu deplină responsabilitate şi angajament”, a declarat Marcel Ciolacu.

Premierul a subliniat că este de datoria guvernanţilor să le expună românilor beneficiile aderării României la OCDE.

„În mentalul societăţii au rămas fixate obiective precum aderarea la Uniunea Europeană, NATO sau Schengen. Dar este datoria noastră să le spunem oamenilor că aderarea la OCDE va însemna o viaţă mai bună pentru fiecare român, dar şi investiţii mai multe, vizibilitate crescută a ţării noastre pe harta economică internaţională şi o administraţie mai performantă. Şi aici sunt doar câteva dintre beneficiile apartenenţei la această organizaţie de prestigiu. De aceea, mă bucur că toată clasa politică a înţeles importanţa acestui moment şi sprijină procesul de aderare, la fel cum o face şi sectorul privat, dar şi profesioniştii din diverse ramuri economice, precum şi societatea civilă”, a punctat Ciolacu.

Prim-ministrul a menţionat că actualul program de guvernare este axat pe modernizarea economică şi socială a ţării, iar aceste obiective sunt corelate cu recomandările studiului.

„Vrem dezvoltarea infrastructurii, creşterea productivităţii şi competitivităţii, locuri de muncă, sisteme de sănătate şi educaţie performante, precum şi promovarea energiei verzi. Şi mă bucur să constat că aceste obiective sunt corelate cu recomandările din Studiul Economic. De aceea, vom trata cu maximă seriozitate toate aceste recomandări”, a arătat premierul.

El a evidenţiat faptul că întreg studiul reprezintă o radiografie a evoluţiilor din România ultimilor doi ani, pe fondul unor provocări multiple.

„Şi aici vorbim despre crize suprapuse, care au culminat cu invazia ilegală a Ucrainei de către Rusia. Ca stat aflat în proximitate, România resimte din plin şocul acestui conflict. Am depus şi continuăm eforturile necesare pentru a menţine un curs economic stabil şi pentru a proiecta locul nostru în comunitatea democraţiilor. Concluziile studiului evidenţiază rezilienţa economiei româneşti în faţa şocurilor diverse, de la pandemie la criza energetică şi la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. În mod deosebit, vreau să salut faptul că acest studiu evidenţiază progresele înregistrate de autorităţile române ca urmare a recomandărilor din 2022. De exemplu, şi ca răspuns la recomandările precedente, am făcut eforturi pentru implementarea unui plan de consolidare fiscală pe termen mediu, pentru reducerea deficitului bugetar şi pentru a reforma sistemul de pensii”, a declarat Ciolacu.

Şeful Executivului a adăugat că, în această perioadă, Guvernul depune eforturi consistente pentru modernizarea administraţiei fiscale, pentru a reuşi să îmbunătăţească colectarea.

„Am făcut paşi importanţi pentru îmbunătăţirea guvernanţei întreprinderilor de stat, dar şi pentru operaţionalizarea Băncii de Investiţii şi Dezvoltare, precum şi pentru combaterea corupţiei”, a adăugat el.

Prim-ministrul a menţionat şi o serie de măsuri cu impact social avute în vedere de Guvern.

„De asemenea, pentru a susţine persoanele care caută un loc de muncă, investim în îmbunătăţirea accesului digital la serviciile oferite de Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă. În plus, investim în renovarea şcolilor sau dotarea cu echipamente IT inclusiv în zonele defavorizate, ca parte a Programului naţional pentru reducerea abandonului şcolar”, a declarat Ciolacu.

El a reafirmat angajamentul autorităţilor de la Bucureşti faţă de implementarea cu seriozitate a recomandărilor din Studiul Economic al OCDE şi faţă de aderarea la standardele organizaţiei.

„Studiul OCDE reprezintă un instrument esenţial pentru evaluarea performanţei economice şi orientarea politicilor noastre în domenii de o importanţă deosebită pentru România. Sigur, aşa cum toată lumea ştie deja, pe lângă provocările de ordin geopolitic sau cele legate de crizele anterioare, anul acesta în România şi în multe alte state democratice există şi un important context electoral. Vreau să reafirm angajamentul nostru faţă de implementarea cu seriozitate a recomandărilor din Studiul Economic al OCDE şi faţă de aderarea noastră la standardele organizaţiei, indiferent de numărul scrutinelor din acest an”, a punctat el.

Nu în ultimul rând, şeful Executivului a subliniat importanţa legăturii foarte strânse între reformele promovate în contextul procesului de aderare la OCDE şi PNRR.

„Implementarea PNRR va contribui semnificativ la progresul către aderarea României la OCDE. Îmi doresc să atingem cu toţii această bornă istorică pentru România. În 2026, OCDE va publica un nou studiu economic pentru ţara noastră. Şi vreau ca 2026 să fie şi anul aderării noastre la organizaţie”, a mai afirmat Marcel Ciolacu.

Te-ar mai putea interesa și
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste masive
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste ...
Guvernul francez a dat sâmbătă publicităţii o serie de măsuri suplimentare în favoarea agricultorilor, în speranţa că va încheia odată pentru totdeauna criza apărută la începutul......
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea Bulevardului Ghencea
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea ...
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a atribuit contractul pentru ...
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub ...
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...