Ciolacu, despre Schengen: Vom da în judecată Austria, dacă îşi exercită abuziv dreptul de veto împotriva aderării României

15 09. 2023
schengen ue 5345657

România în Schegen – „Veto-ul exprimat de Austria nu ţine de criteriile pe care România deja le-a îndeplinit. Este vorba doar de o decizie arbitrară, nejustificată. Austria nu are niciun temei juridic pentru a se opune aderării României la spaţiul Schengen. Este doar o atitudine abuzivă! România a îndeplinit toate criteriile, iar Comisia Europeană a confirmat deja acest lucru”, a scris Ciolacu pe Facebook, scrie Agerpres.

El a adăugat că Austria va trebui să suporte pierderile înregistrate de ţara noastră.

„Drept urmare, în cazul în care guvernul austriac va insista să-şi exercite abuziv dreptul de veto, ne vom apăra şi noi interesul naţional şi vom da în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiţiei. Dacă nu vom găsi o rezolvarea amiabilă, Austria va trebui să suporte pierderile înregistrate de ţara noastră”, a mai arătat Marcel Ciolacu.

Austria a respins cererea preşedintei Comisiei Europene pentru extinderea Schengen

Austria a respins apelul preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca Viena să renunţe la opoziţia sa faţă de aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen, susţinând că extinderea în prezent a zonei de liberă circulaţie nu are niciun sens, conform Euractiv.

În discursul său anual privind starea Uniunii Europene, prezentat în plenul Parlamentului European la Strasbourg, Ursula von der Leyen i-a cerut Austriei să permită intrarea României şi a Bulgariei în Schengen „fără nicio întârziere”, scrie Agerpres.

Totuşi, Viena a respins rapid solicitarea. ”În prezent, cifrele privind migraţia sunt în creştere în Europa şi, în multe ţări, se discută despre controale frontaliere suplimentare, de exemplu la frontiera dintre Germania şi Polonia”, a declarat ministrul de interne austriac Gerhard Karner.

”La acest moment, nu are niciun sens pentru mine să vorbim despre o extindere a Spaţiului Schengen. Avem nevoie de mai multe controale, nu de mai puţine”, a adăugat el.

Austria blochează aderarea celor două ţări (la Schengen), temându-se de un aflux de migranţi ilegali. Potrivit guvernului austriac, România şi Bulgaria nu şi-ar putea controla eficient frontierele, care ar deveni frontiere externe ale Uniunii Europene după aderarea celor două ţări la Schengen.

Ursula von der Leyen a subliniat miercuri că România şi Bulgaria au devenit deja un model ”arătând cele mai bune practici atât în ceea ce priveşte azilul, cât şi returnările” de migranţi.

„Bulgaria şi România au dovedit că fac parte din spaţiul nostru Schengen. Aşadar, haideţi să le primim în sfârşit, fără nicio întârziere”, a adăugat şefa Comisiei Europene în discursul său privind starea UE.

Insistenţa guvernului austriac de a bloca intrarea celor două ţări est-europene în Schengen a fost criticată şi de partidul liberal NEOS, aflat în prezent în opoziţie.

”Acesta este un apel direct către guvernul federal austriac de a ridica în cele din urmă veto-ul său incalificabil şi antieuropean”, a declarat eurodeputata Claudia Gamon pentru agenţia de presă APA, după încheierea discursului Ursulei von der Leyen în plenul Parlamentului European.