Cioloş: Companiile de stat au fost lăsate în derivă. Obiectivele trebuie foarte bine definite

Premierul Dacian Cioloş a declarat, joi, că, din păcate, companiile la care statul este acţionar au fost lăsate în derivă, fără o viziune, subliniind că în acest caz trebuie definite foarte bine obiectivele.
Economica.net - joi, 11 feb. 2016, 19:21
Cioloş: Companiile de stat au fost lăsate în derivă. Obiectivele trebuie foarte bine definite

El a punctat că în Adunările Generale ale Acţionarilor şi Consiliile de Administraţie ale acestor companii statul trebuie să aibă o reprezentare profesionistă, nu doar să fie desemnaţi ‘nişte oameni ca să aibă în plus la salariu’.

Cioloş a precizat, după întâlnirea de la Ministerul Economiei, că i-a cerut vicepremierului Costin Borc să vină ‘cu ambiţii clar definite’ de aplicare a ordonanţei privind guvernarea corporativă la aceste companii cu capital de stat.

‘Din păcate, aceste companii au fost lăsate în derivă, fără o viziune bine stabilită asupra a ceea ce se poate pune în valoare din această resursă naţională. S-a început un proces de privatizare sau de deschidere a capitalului unora din aceste companii spre privat, dar partea de participaţiune a statului a rămas în derivă, fără să se definească obiective clare, ce se vrea de la aceste companii şi cum se pot integra în dezvoltarea economică a României’, a explicat prim-ministrul.

El a spus că, din acest punct de vedere, rolul Ministerului Economiei este de a da o linie directoare şi de a mobiliza mecanismele care sunt la dispoziţia statului pentru a stimula dezvoltarea economică şi a integra companiile care sunt încă de stat şi care, în cea mai mare parte, gestionează resurse importante.

‘Am discutat, în consecinţă, şi despre guvernanţa corporativă. Un alt obiectiv important al nostru este să aducem acest mod de management la companiile statului şi i-am cerut domnului vicepremier să vină cu nişte ambiţii clar definite la câte companii să aplicăm Ordonanţa 109 – sperăm noi să fie amendată cu câteva clarificări în Parlament – şi aşa cum e ea este important ca în aceste companii de stat să avem nu numai viziune, ci şi managementul competent şi atunci să trecem la managementul profesionist. Statul să-şi definească foarte bine obiectivele, inclusiv prin reprezentanţii în AGA şi CA. Să avem chiar şi din partea reprezentanţilor statului o reprezentare profesionistă şi nu doar să punem acolo nişte oameni ca să aibă în plus la salariu, pentru că lucrează pe salarii mici la stat, din păcate aceasta a fost abordarea până acum’, a afirmat Cioloş.

Potrivit premierului, între aceste companii sunt câteva în jurul cărora s-ar putea dezvolta ‘nişte branduri naţionale’, pentru că gestionează resurse naturale ale României care pot fi puse în valoare printr-un management profesionist.

‘Deci, nu e obiectiv, aşa cum am mai auzit în stânga şi în dreapta, că vine Guvernul tehnocrat să vândă bunurile statului şi să facă privatizări. Nu în sensul acesta vedem noi lucrurile. Întâi trebuie să definim ce vrem cu ele, ce potenţial au şi pe urmă vedem cum valorificăm mai bine acest capital’, a spus Cioloş.

El a menţionat că de la Ministerul Economiei are aşteptări de redefinire a rolului statului în relaţia cu mediul de afaceri privat şi în modul de gestiune a companiilor la care statul are capital.

‘Vrem să venim cu o viziune de dezvoltare economică sustenabilă. (…) Vrem să lăsăm o viziune privind potenţialul de dezvoltare economică a României prin punerea în valoare a mediului economic privat, cât şi a găsirii locului în această dezvoltare economică a companiilor de stat pe care încă statul le coordonează’, a indicat Dacian Cioloş.

Te-ar mai putea interesa și
Iohannis: România nu recunoaște anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson
Iohannis: România nu recunoaște anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson
Preşedintele Klaus Iohannis anunţă că membrii Consiliului European au adoptat, vineri, o declaraţie comună prin care anexarea "ilegală" de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk,......
Autonom intră pe piața asigurărilor din România alături de compania grecească Hellas Direct
Autonom intră pe piața asigurărilor din România alături de compania grecească Hellas Direct
Autonom Protect, divizia de servicii pentru piața de asigurări a Grupului Autonom, a încheiat un parteneriat de distribuție ...
Pepco ajunge la o rețea de 400 de magazine în România. Cel mai recent deschis a fost inaugurat în București
Pepco ajunge la o rețea de 400 de magazine în România. Cel mai recent deschis a fost inaugurat în București
Retailerul polonez Pepco a deschis astăzi, 30 septembrie, magazinul cu numărul 400, la București, a anunțat compania.
Virgil Popescu: „Am ajuns la un acord privind noi măsuri în energie”. S-a decis supraimpozitarea companiilor din energie și reducerea obligatorie a consumului în orele de vârf, cu 5%
Virgil Popescu: „Am ajuns la un acord privind noi măsuri în energie”. S-a decis supraimpozitarea companiilor din energie ...
Miniştrii energiei din ţările europene au ajuns, vineri, la un acord politic privind o serie de noi măsuri care vor fi ...