Cioloş: România nu este un stat membru de mâna a doua în UE

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, a declarat, vineri, la Universitatea Babeş-Bolyai, că România nu este un stat membru de mâna a doua în Uniunea Europeană şi că românii au vocaţie europeană.
Economica.net - vin, 05 oct. 2012, 10:49
Cioloş: România nu este un stat membru de mâna a doua în UE

„Când intri într-o casă vezi cum este amenajată şi ce mai trebuie făcut în ea. Şi noi românii trebuie să vedem ce mai trebuie făcut în casa Uniunii Europene pentru că ceea ce a afectat calitatea de european a fost lipsa de dezvoltare a viziunii privind calitatea noastră europeană. Sper ca generaţia dumneavoastră să elimine acest complex şi să fiţi exact aşa cum sunteţi voi”, le-a spus Dacian Cioloş tinerilor masteranzi şi doctoranzi prezenţi la inaugurarea a două importante centre academice – Centrul pentru negocieri şi medieri internaţionale şi Centrul pentru politici de dezvoltare regională europeană.

În discursul rostit la ceremonia de deschidere a anului de studii masterale şi doctorale, demnitarul european a evidenţiat vocaţia europeană a românilor.

„După părerea mea, noi avem o vocaţie europeană pentru că suntem români şi deopotrivă europeni. Dar nu este suficient să spun că sunt român şi european, trebuie să fiu şi prin ceea ce fac şi gândesc „, a afirmat Dacian Cioloş.

El a insistat asupra ideii că perioada de preaderare a României la Uniunea Europeană a fost importantă din punct de vedere administrativ şi tehnic dar nu a existat suficientă energie pentru o dezbatere despre ce înseamnă să fii european şi să trăieşti ca un european.

Dacian Cioloş a spus că UE nu „încearcă să impună ceva României”, ţara noastră intrând într-un club şi angajându-se implicit să respecte nişte valori. ”România a intrat într-un club angajându-se implicit să respecte nişte valori, iar dacă nu le respectă i se atrage atenţia asupra acestui fapt de către nişte instituţii, Comunitatea Europeană fiind „gardianul” acelor tratate şi valori asupra cărora România a convenit”, a arătat Cioloş.

Comisarul european a remarcat că este o mare diferenţă între negocierile din perioada de preaderare a României la UE şi cele de acum cu ceilalţi parteneri europeni cu atât mai mult cu cât UE a început cu şase state membre acum sunt 27 iar la anul vor fi 28. „Când vorbim de negocieri în interiorul UE important este cum exprimăm abordarea noastră specifică într-un cumul de idei”, a precizat Dacian Cioloş, adăugând că la nivel comunitar a avut loc o transformare profundă care nu s-a reflectat însă şi în modul de funcţionare a instituţiilor.

Referindu-se la politica agricolă comună (PAC), Dacian Cioloş a arătat că aceasta este singura cu caracter într-adevăr comunitar pentru că statele membre ale UE au renunţat la anumite responsabilităţi naţionale, inclusiv cele bugetare, şi totul se discută la nivel comunitar cu structuri de decizie şi implementare comune.

Demnitarul european consideră că acest lucru se va face şi cu politicile comune din alte sectoare economice de pildă cu sectorul industrial. ”Se discută de o integrare a politicilor industriale, mai ales în privinţa aprovizionării cu materii prime, din punctul de vedere al unei abordări integrate”, a explicat Dacian Cioloş.

Te-ar mai putea interesa și
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii au respins mandatul de a forma un guvern
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii ...
Partidul populist bulgar 'Există un astfel de popor' (ITN) a refuzat joi mandatul de a încerca să formeze un nou guvern, ceea ce deschide calea pentru preşedintele Rumen Radev de a convoca......
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea ...
Aurul creşte azi, 28 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, ...
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...