Cioloş taie drastic de la Transporturi, după ce s-au cheltuit mai puţini bani pentru autostrăzi

Ministerul Transporturilor va suferi cea mai drastică reducere la prima rectificare bugetară, după ce, printre altele, Compania de Drumuri, aflată în subordinea sa, a efectuat mai puţine plăţi decât anticipa pentru construirea de autostrăzi.
Economica.net - Dum, 31 iul. 2016, 21:02
Cioloş taie drastic de la Transporturi, după ce s-au cheltuit mai puţini bani pentru autostrăzi

La prima rectificare bugetară din acest an, de la Ministerul Transporturilor vor fi tăiate 383 milioane de lei, în principal la proiectele finanţate din fonduri externe nerambursabile aferente perioadei de programare bugetară a Uniunii Europene 2007-2013.

Printre aceste proiecte se numără Autostrada Sebeş-Turda (A10) şi trei loturi din Autostrada Lugoj-Deva.

Lucrările în cadrul acestor proiecte au fost întârziate de lipsa unor autorizaţii de construire sau acorduri de mediu.

Întrucât cele mai multe proiecte au fost deblocate iar lucrările au fost reluate pe majoritatea secţiunilor de autostadă, se estimează că în toamnă va fi efectuat un volum mai mare de plăţi.

Rămâne de văzut dacă, în acest semestru, Compania de Drumuri va compensa nivelul redus din primele şase luni şi va reuşi să cheltuie tot bugetul alocat pentru acest an.

Buget de peste 4 miliarde de lei

Pentru anul 2016, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) are alocată prin bugetul de stat suma de 4,23 miliarde lei.

În primele şase luni, aceasta a cheltuit în total 1,12 miliarde de lei, adica aproape un sfert din suma pentru tot anul sau jumătate din suma pentru un semestru.

Din cele aproape 1,12 miliarde de lei cheltuite în prima jumătate a anului, 606 milioane de lei reprezintă cheltuieli curente, 400 milioane sunt cheltuieli de capital, cu active nefinanciare, şi 111 milioane de lei reprezintă rambursări de împrumuturi.

Cheltuielile curente includ cheltuieli cu bunuri şi servicii (425 milioane de lei), cheltuieli de personal (164 milioane de lei) şi cu subvenţii (16,5 milioane de lei).

De asemenea, Compania de Drumuri înregistra după primele şase luni un excedent de 307 milioane de lei, în creştere faţă de cel de 280 milioane de lei raportat după primele cinci luni ale anului.

Jumătate de miliard de lei de la stat, pentru autostrăzi

CNADNR estima pentru anul acest un program de construcţie autostrăzi în valoare de 1,73 miliarde de lei, din care suma de circa 564 milioane de lei urma să fie alocată de la bugetul de stat.

Contactaţi de către ECONOMICA.NET, reprezentanţii de la Transporturi şi de la Drumuri nu au furnizat deocamdată un punct de vedere oficial.

Citeşte şi Cine mai lucrează la autostrăzi? Topul constructorilor care au cerut cei mai mulţi bani în 2016

Te-ar mai putea interesa și
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane de leva în 2023, dublu faţă de cifra de afaceri din 2022, informează......
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...