Ciprian Dascălu (BCR) și Valentin Tătaru (ING) se așteaptă la o creștere economică în acest an de 2,1%, respectiv 2,5%

Prognoza de creştere a economiei României pentru acest an este de peste 2%, mergând de la 2,1% în cazul BCR la 2,5% în cazul ING Bank România, conform prezentărilor realizate de economiştii şefi ai acestor bănci în cadrul unei conferinţe de specialitate, transmite Agerpres.
AGERPRES - joi, 16 feb. 2023, 20:15
Ciprian Dascălu (BCR) și Valentin Tătaru (ING) se așteaptă la o creștere economică în acest an de 2,1%, respectiv 2,5%

„În privinţa prognozelor noastre vedem inflaţia headline la 8% la finalul acestui an şi la 5% la finalul anului 2024, deci peste intervalul ţintă al băncii centrale pe orizontul de doi ani de prognoză. Principalele ipoteze sunt scăderea preţurilor la principalele materii prime…Inflaţia de bază o vedem mai sus, o vedem la 9,2% la finalul acestui an şi rămânând peste inflaţia headline pe tot orizontul de 2 ani de prognoză. În privinţa creşterii economice vedem o decelerare la 2,1% în acest an, de la 4,8% anul trecut. Principala ipoteză se bazează pe investiţii, mai ales investiţiile publice finanţe de fondurile europene”, a spus Ciprian Dascălu, economist-şef Banca Comercială Română, la conferinţa „Economia şi inflaţia”, din ciclul „România încotro?”, eveniment organizat de Oxygen Events.

El a afirmat că presiunile inflaţioniste sunt persistente şi chiar s-au intensificat într-o anumită măsură.

Valentin Tătaru (foto), economist-şef ING Bank România, a declarat că perspectiva pentru acest an a băncii este de creştere cu 2,5% a economiei, dar este posibil să avem şi o creştere mai mare care ar putea veni din zona construcţiilor, sectorul serviciilor, sau subsectoare, cum sunt transporturile sau activităţile de leasing şi închirieri. Veriga slabă a creşterii PIB-ului este industria. În ceea ce priveşte inflaţia, el a spus că estimările băncii sunt de 7% pentru finalul acestui an şi de 4-4,5% pe finalul anului următor.

Conform previziunilor economice de iarnă, publicate recent de Comisia Europeană, economia României ar urma să înregistreze o creştere de 2,5% în 2023 şi de 3% în 2024, în timp ce rata inflaţiei se va situa la 9,7% anul acesta şi la 5,5% anul viitor.

Bugetul pe anul viitor este construit pe o prognoză de PIB nominal de 1.552,1 miliarde de lei, cu o creştere reală de 2,8%.

 

Te-ar mai putea interesa și
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Oraşul bulgar Varna (de la Marea Neagră) se numără printre destinaţiile europene de top pe care preşedintele francez Emmanuel Macron le recomandă oamenilor să le viziteze, într-o postare......
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ziua în care este organizată „Noaptea Muzeelor”
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ...
Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel ALFA a anunțat că va ...
Update: Un elicopter militar a fost trimis în căutarea marinarilor dispăruți. O navă s-a scufundat în Marea Neagră, în apropiere de Sfântu Gheorghe. Opt marinari au fost salvați și trei sunt dați dispăruți
Update: Un elicopter militar a fost trimis în căutarea marinarilor dispăruți. O navă s-a scufundat în Marea Neagră, ...
Update: Un elicopter IAR 330 Puma al Forţelor Aeriene Române execută o misiune de căutare pe mare a posibililor supravieţuitori, ...
Alfa Romeo celebrează prima victorie la Mille Miglia cu Giulia și Stelvio Quadrifoglio Super Sport
Alfa Romeo celebrează prima victorie la Mille Miglia cu Giulia și Stelvio Quadrifoglio Super Sport
Alfa Romeo a prezentat ediții speciale pentru Giulia și Stelvio. Variantele Quadrifoglio Super Sport sunt limitate la 275 ...