Cipru caută vinovaţi pentru criză: Guvernul a desemnat o comisie de anchetă

Guvernul din Cipru a desemnat o comisie de anchetă însărcinată să găsească vinovaţii pentru situaţia financiară a ţării, care s-a reunit la birourile procurorului general pentru a discuta aspecte operaţionale ale investigaţiei.
Economica.net - lun, 01 apr. 2013, 15:18
Cipru caută vinovaţi pentru criză: Guvernul a desemnat o comisie de anchetă

Comisia este formată din trei foşti judecători ai Curţii Supreme din Cipru, unul dintre aceştia lucrând pentru o perioadă şi la Tribunalul Penal Internaţional, potrivit Cyprus Mail.

Conform mandatului primit de la guvern, cei trei magistraţi trebuie să finalizeze ancheta în termen de trei luni, cu posibilitatea de a dubla perioada în caz de necesitate, potrivit ministrului Justiţiei, Ionas Nicolaou, citat de Cyprus Mail.

Membrii comisiei vor depune jurământul marţi, în prezenţa preşedintelui Nicos Anastasiades.

Comisia trebuie să investigheze orice „acţiuni sau omisiuni” de natură politică, civilă sau penală care au condus prăbuşirea sistemului financiar cipriot.

Persoanele care vor fi considerate în urma investigaţiei responsabile pentru situaţia de criză vor ajunge în faţa justiţiei.

Guvernul din Cipru a încheiat săptămâna trecută un acord de bailout de 10 miliarde euro cu guvernele din zona euro şi Fondul Monetar Internaţional, care prevede măsuri fără precedent pentru restructurarea şi recapitalizarea sectorului bancar, cu active de 8 ori mai mari decât Produsul Intern Brut.

Astfel, banca Popular Bank (Laiki) va fi desfiinţată, iar depozitele mai mari de 100.000 de euro vor fi accesate pentru finanţarea recapitalizării sistemului financiar. Bank of Cyprus, cea mai mare bancă din ţară, va prelua depozitele garantate, mai mici de 100.000 euro, de la Laiki, şi va trece printr-un program de restructurare şi recapitalizare finanţat din economiile mai mari de 100.000 de euro.

Deponenţii la Bank of Cyprus care deţin mai mult de 100.000 euro în conturi ar putea pierde astfel 60% din economiile care depăşesc această sumă, primind drept compensaţie acţiuni la bancă la o rată încă necunoscută.

Acordul reprezintă o lovitură severă pentru sistemul financiar cipriot, care s-a extins agresiv în ultimii 30 de ani prin atragerea oamenilor de afaceri străini, în principal de origine rusă, dornici să-şi ascundă averile de autorităţile fiscale. Industria financiară din Cipru asigură zeci de mii de locuri de muncă într-un stat cu 860.000 de locuitori şi şomaj de 15%.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...