Cipru caută vinovaţi pentru criză: Guvernul a desemnat o comisie de anchetă

Guvernul din Cipru a desemnat o comisie de anchetă însărcinată să găsească vinovaţii pentru situaţia financiară a ţării, care s-a reunit la birourile procurorului general pentru a discuta aspecte operaţionale ale investigaţiei.
Economica.net - lun, 01 apr. 2013, 15:18
Cipru caută vinovaţi pentru criză: Guvernul a desemnat o comisie de anchetă

Comisia este formată din trei foşti judecători ai Curţii Supreme din Cipru, unul dintre aceştia lucrând pentru o perioadă şi la Tribunalul Penal Internaţional, potrivit Cyprus Mail.

Conform mandatului primit de la guvern, cei trei magistraţi trebuie să finalizeze ancheta în termen de trei luni, cu posibilitatea de a dubla perioada în caz de necesitate, potrivit ministrului Justiţiei, Ionas Nicolaou, citat de Cyprus Mail.

Membrii comisiei vor depune jurământul marţi, în prezenţa preşedintelui Nicos Anastasiades.

Comisia trebuie să investigheze orice „acţiuni sau omisiuni” de natură politică, civilă sau penală care au condus prăbuşirea sistemului financiar cipriot.

Persoanele care vor fi considerate în urma investigaţiei responsabile pentru situaţia de criză vor ajunge în faţa justiţiei.

Guvernul din Cipru a încheiat săptămâna trecută un acord de bailout de 10 miliarde euro cu guvernele din zona euro şi Fondul Monetar Internaţional, care prevede măsuri fără precedent pentru restructurarea şi recapitalizarea sectorului bancar, cu active de 8 ori mai mari decât Produsul Intern Brut.

Astfel, banca Popular Bank (Laiki) va fi desfiinţată, iar depozitele mai mari de 100.000 de euro vor fi accesate pentru finanţarea recapitalizării sistemului financiar. Bank of Cyprus, cea mai mare bancă din ţară, va prelua depozitele garantate, mai mici de 100.000 euro, de la Laiki, şi va trece printr-un program de restructurare şi recapitalizare finanţat din economiile mai mari de 100.000 de euro.

Deponenţii la Bank of Cyprus care deţin mai mult de 100.000 euro în conturi ar putea pierde astfel 60% din economiile care depăşesc această sumă, primind drept compensaţie acţiuni la bancă la o rată încă necunoscută.

Acordul reprezintă o lovitură severă pentru sistemul financiar cipriot, care s-a extins agresiv în ultimii 30 de ani prin atragerea oamenilor de afaceri străini, în principal de origine rusă, dornici să-şi ascundă averile de autorităţile fiscale. Industria financiară din Cipru asigură zeci de mii de locuri de muncă într-un stat cu 860.000 de locuitori şi şomaj de 15%.

Te-ar mai putea interesa și
Tribul Bakofeng, care are una dintre cele mai mari rezerve de platină din Africa, își vinde partea din mallurile Iulius din România
Tribul Bakofeng, care are una dintre cele mai mari rezerve de platină din Africa, își vinde partea din mallurile Iulius ...
RMH Property (RMH), o subsidiară a RMB Holdings, și al cărei cel mai mare acționar este fondul de investiții Royal Bakofeng Holdings Limited, deținut de tribul Bafokeng din Africa de Sud, a......
Moscova expulzează opt diplomați greci, din cauza livrărilor de arme făcute de Atena către Ucraina
Moscova expulzează opt diplomați greci, din cauza livrărilor de arme făcute de Atena către Ucraina
Rusia a anunţat luni expulzarea a opt diplomaţi greci, în special din cauza livrărilor de echipament militar din Grecia ...
Guvernul a adoptat noi reglementări pentru descentralizarea fondurilor europene
Guvernul a adoptat noi reglementări pentru descentralizarea fondurilor europene
Guvernul a adoptat în şedinţa de luni noi reglementări pentru descentralizarea fondurilor europene şi stabilirea cadrului ...
Atribuțiile CNCAV vor fi preluate integral de Ministerul Sănătății
Atribuțiile CNCAV vor fi preluate integral de Ministerul Sănătății
Atribuţiile Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 vor fi preluate ...