Cipru: Guvernul spune că ţine sub control criza şi că a evitat „varianta argentiniană”

Executivul de la Nicosia ţine sub control criza din Cipru, unde a fost evitată 'varianta argentiniană', a declarat marţi seara purtătorul de cuvânt al guvernului cipriot Christos Stylianides, la un post de televiziune local, conform site-ului Cyprus-online.
Economica.net - mie, 27 mart. 2013, 07:26
Cipru: Guvernul spune că ţine sub control criza şi că a evitat

Intrarea Argentinei în incapacitate de plată în anul 2001 a generat pierderi cumulate ale băncilor de ordinul a 7-10 miliarde de dolari, la deprecierea monedei naţionale, precum şi la pierderea economiilor de către populaţie.

Stylianides a apreciat situaţia actuală din Cipru ca ‘dificilă’, dar ‘posibil de controlat’. ‘Preşedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a reuşit la negocierile de la Bruxelles să evite scenariul argentinian al evoluţiei situaţiei’ din insulă, a subliniat acesta.

‘Am reuşit să evităm un faliment necontrolat, ceea ce ar fi însemnat prăbuşirea completă a sistemului monetar şi financiar, colapsul economiei şi, posibil, ieşirea din zona euro, cu toate consecinţele politice negative’, a adăugat el.

Potrivit acestuia, nimeni nu i-ar fi dat Ciprului 10 miliarde de euro (ajutorul promis de Eurogrup din partea UE, BCE şi FMI) dacă nu ar fi fost convins că poate să recupereze aceşti bani. ‘Acordul cu zona euro arată că situaţia este dificilă, dar în acelaşi timp există posibilitatea şi perspective de depăşire a crizei’, a mai spus el.

Referitor la taxa excepţională unică pe depozitele bancare de peste 100.000 de euro, Stylianides a afirmat că ‘la ora actuală nimeni nu poate spune dacă aceasta va fi de 30% sau de 40%’. ‘Nu mă joc cu cifrele, însă cred că impozitul se va ridica undeva la 30%’, a punctat reprezentantul guvernului cipriot.

Stylianides a recunoscut că şomajul va creşte inevitabil în insulă, ceea ce preocupă în mod deosebit guvernul republicii. Cu toate acestea, în opinia sa, ‘va exista o redistribuire de capital uman pe piaţa forţei de muncă, ceea ce va permite revenirea în Cipru a unor tipuri de activităţi care până acum nu erau prestate din cauza nivelului ridicat de viaţă’.

‘Oricât de greu ar fi, eu încă mai cred în patriotismul ciprioţilor’, a adăugat el, subliniind că o investigaţie specială pentru a-i identifica pe cei responsabili de criza financiară în Cipru va fi realizată. În acest sens, el a anunţat intenţia guvernului de a institui o comisie specială, al cărei scop va fi de a identifica posibile ‘răspunderi penale, civile sau politice’ pentru criza din insulă.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
OCDE a început negocierile de aderare cu România
OCDE a început negocierile de aderare cu România
Guvernul de la Bucureşti salută decizia Consiliului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică privind lansarea ...
Justiția americană a menținut la apel sentința de condamnare pe viață a lui El Chapo Guzman
Justiția americană a menținut la apel sentința de condamnare pe viață a lui El Chapo Guzman
Apelul narcotraficantului mexican Joaquin Guzman (foto), alias El Chapo, condamnat în iulie 2019 la New York la închisoare ...
Primăria Timișoara cere din nou bani Guvernului pentru a putea asigura livrarea energiei termice în oraș
Primăria Timișoara cere din nou bani Guvernului pentru a putea asigura livrarea energiei termice în oraș
Primăria Municipiului Timişoara (PMT) a adresat, marţi seara, un nou apel Guvernului pentru susţinere financiară, în ...