Cipru: Manifestaţie a naţionaliştilor la Nicosia împotriva planului european de salvare

Peste o sută de persoane, membri sau simpatizanţi ai partidului naţionalist cipriot Elam, au manifestat joi seara la Nicosia împotriva măsurilor adoptate în sectorul bancar din Cipru în cadrul unui plan european de salvare, relatează AFP.
Economica.net - vin, 29 mart. 2013, 09:00
Cipru: Manifestaţie a naţionaliştilor la Nicosia împotriva planului european de salvare

Protestatarii, majoritatea îmbrăcaţi în negru, unii purtând scuturi, s-au dus în faţa Parlamentului. Ei purtau în furntea colonei o banderolă pe care se putea citi „Noi suntem împotriva măsurilor troikăi”, scandând sloganuri ca „Troika afară” sau „Această insulă este greacă”.

După susţinerea mai multor discursuri, manifestanţii au plecat din faţa Parlamentului către sediul partidului lor.

Troika, formată din Uniunea Europeană (UE), Banca Centrală Europeană (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), a acordat Republicii Cipru un împrumut în valoare de zece miliarde de dolari în schimbul unor măsuri dure, între care restructurarea primelor două bănci ale ţării.

„Protestăm faţă de troikă şi acordul (încheiat cu Cipru). Ne beau sângele. Ne-au luat banii din bănci, nu acceptăm acest lucru”, a declarat Michael, în vârstă de 30 de ani, un angajat într-o companie de taximetrie şi membru al Elam (Frontul Naţional Popular) de la crearea acestuia, în 2008.

„Vrem ca troika să ia avionul şi să plece din Cipru. Vrem să ieşim din zona euro”, a adăugat el.

„Protestăm faţă de măsurile economice de austeritate”, a declarat Marios Vassiliou, un membru al Biroului Politic al Elam, acuzând troika de faptul că are ca obiectiv „să profite de gazele naturale” din Cipru şi să pregătească pentru insula divizată „o soluţie politică precipitată în favoarea Turciei”.

Numeroşi manifestanţi fluturau drapelul partidului Elam, pe care apare o sabie albă, în mijlocul unei cruci albe, pe un fond albastru, iar alţii drapelul grec.

Potrivit unui activist, Elam este un partid cipriot naţionalist ce solicită realipirea insulei la Grecia şi are legături strânse cu partidul neonazist Zori de Aur.

Ciprul este divizat începând din 1974, după ce Turcia a invadat nordul insulei ca reacţie faţă de o lovitură de stat vizând realipirea Ciprului la Grecia, iar negocierile au ajuns într-un punct mort de câteva luni.

Subsolul marin cipriot conţine importante rezerve de gaze, prezentate adesea ca un colac de salvare pentru această insulă aflată în pragul falimentului.

Ciprul a încheiat luni un acord cu troika ce prevede restricţii asupra circulaţiei capitalului, închiderea Laiki, a doua cea mai importantă bancă a ţării, şi aplicarea unei taxe asupra conturilor de peste 100.000 de euro de la Bank of Cyprus, cea mai importantă bancă din ţară.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Parlamentul de la Chișinău a votat în favoarea instituirii stării de urgență, din cauza crizei de gaze naturale
Parlamentul de la Chișinău a votat în favoarea instituirii stării de urgență, din cauza crizei de gaze naturale
Parlamentul Republicii Moldova a decis instituirea stării de urgenţă în țară pe o perioadă de 30 de zile în contextul ...
CNSU a aprobat noile restricţii: interzicerea circulaţiei pe timpul nopţii, masca obligatorie peste tot, magazinele se vor închide la ora 21:00. Accesul la toate activităţile, permis doar celor vaccinaţi sau trecuţi prin boală
CNSU a aprobat noile restricţii: interzicerea circulaţiei pe timpul nopţii, masca obligatorie peste tot, magazinele se ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, vineri, noile măsuri care vor fi luate în contextul ...
Doar zece mari bănci din UE au nevoie de majorarea capitalului, conform noilor reglementări globale – Reuters
Doar zece mari bănci din UE au nevoie de majorarea capitalului, conform noilor reglementări globale – Reuters
Doar zece mari bănci europene ar putea avea nevoie de o majorare de capital ca rezultat al implementării noilor standarde ...