Cipru: Manifestaţie a naţionaliştilor la Nicosia împotriva planului european de salvare

Peste o sută de persoane, membri sau simpatizanţi ai partidului naţionalist cipriot Elam, au manifestat joi seara la Nicosia împotriva măsurilor adoptate în sectorul bancar din Cipru în cadrul unui plan european de salvare, relatează AFP.
Economica.net - vin, 29 mart. 2013, 09:00
Cipru: Manifestaţie a naţionaliştilor la Nicosia împotriva planului european de salvare

Protestatarii, majoritatea îmbrăcaţi în negru, unii purtând scuturi, s-au dus în faţa Parlamentului. Ei purtau în furntea colonei o banderolă pe care se putea citi „Noi suntem împotriva măsurilor troikăi”, scandând sloganuri ca „Troika afară” sau „Această insulă este greacă”.

După susţinerea mai multor discursuri, manifestanţii au plecat din faţa Parlamentului către sediul partidului lor.

Troika, formată din Uniunea Europeană (UE), Banca Centrală Europeană (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), a acordat Republicii Cipru un împrumut în valoare de zece miliarde de dolari în schimbul unor măsuri dure, între care restructurarea primelor două bănci ale ţării.

„Protestăm faţă de troikă şi acordul (încheiat cu Cipru). Ne beau sângele. Ne-au luat banii din bănci, nu acceptăm acest lucru”, a declarat Michael, în vârstă de 30 de ani, un angajat într-o companie de taximetrie şi membru al Elam (Frontul Naţional Popular) de la crearea acestuia, în 2008.

„Vrem ca troika să ia avionul şi să plece din Cipru. Vrem să ieşim din zona euro”, a adăugat el.

„Protestăm faţă de măsurile economice de austeritate”, a declarat Marios Vassiliou, un membru al Biroului Politic al Elam, acuzând troika de faptul că are ca obiectiv „să profite de gazele naturale” din Cipru şi să pregătească pentru insula divizată „o soluţie politică precipitată în favoarea Turciei”.

Numeroşi manifestanţi fluturau drapelul partidului Elam, pe care apare o sabie albă, în mijlocul unei cruci albe, pe un fond albastru, iar alţii drapelul grec.

Potrivit unui activist, Elam este un partid cipriot naţionalist ce solicită realipirea insulei la Grecia şi are legături strânse cu partidul neonazist Zori de Aur.

Ciprul este divizat începând din 1974, după ce Turcia a invadat nordul insulei ca reacţie faţă de o lovitură de stat vizând realipirea Ciprului la Grecia, iar negocierile au ajuns într-un punct mort de câteva luni.

Subsolul marin cipriot conţine importante rezerve de gaze, prezentate adesea ca un colac de salvare pentru această insulă aflată în pragul falimentului.

Ciprul a încheiat luni un acord cu troika ce prevede restricţii asupra circulaţiei capitalului, închiderea Laiki, a doua cea mai importantă bancă a ţării, şi aplicarea unei taxe asupra conturilor de peste 100.000 de euro de la Bank of Cyprus, cea mai importantă bancă din ţară.

Te-ar mai putea interesa și
Indianul Gautam Adani, cel mai bogat om din Asia, e acuzat de fraudă și de manipularea prețului acțiunilor companiilor sale. Grupul său a pierdut 50 de miliarde de dolari în ultimele zile
Indianul Gautam Adani, cel mai bogat om din Asia, e acuzat de fraudă și de manipularea prețului acțiunilor companiilor ...
Valoarea de piaţă a imperiului de afaceri aparţinând miliardarului indian Gautam Adani, cel mai bogat om din Asia, s-a prăbuşit cu peste 50 de miliarde de dolari în această săptămână,......
CNAIR anunță care sunt drumurile închise din cauza zăpezii. E85 este închis pe raza Județului Buzău
CNAIR anunță care sunt drumurile închise din cauza zăpezii. E85 este închis pe raza Județului Buzău
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat în această dimineață care este situația drumurilor ...
Ciucu anunță că va face plângere penală împotriva acelora care au deturnat ASPA de la misiunea sa
Ciucu anunță că va face plângere penală împotriva acelora care au deturnat ASPA de la misiunea sa
Primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, anunţă că va face o plângere penală împotriva celor care "au deturnat" Autoritatea ...
Hidroelectrica, cel mai reclamat și sancționat furnizor de energie electrică, raportat la numărul de clienți
Hidroelectrica, cel mai reclamat și sancționat furnizor de energie electrică, raportat la numărul de clienți
Hidroelectrica a ajuns la jumătate de milion de clienți casnici și, raportat la baza de clienți, a fost cel mai reclamat ...