Cipru nu vrea bani de la fondul de urgență. Preferă un împrumut acordat de Rusia

Cipru este aproape de a obţine un împrumut bilateral de la Rusia, care s-ar putea ridica, potrivit presei locale, la 5 miliarde de euro, iar decizia dacă ţara va apela statul rus sau la fondul de urgenţă al zonei euro ar putea fi luată în următoarele zile.
Economica.net - mie, 13 iun. 2012, 17:34
Cipru nu vrea bani de la fondul de urgență. Preferă un împrumut acordat de Rusia

Cipru este aproape de a-şi asigura un împrumut bilateral de la Rusia, a declarat o sursă importantă din Ministerul de Finanţe de la Nicosia, potrivit Wall Street Journal.

Potrivit unei alte surse, Cipru ar putea chiar folosi în paralel un împrumut de la Rusia şi un ajutor financiar de la fondul zonei euro.

„Următoarele zile sunt cruciale. Analizăm dacă vom apela la fondul de urgenţă sau la un o finanţare de la o altă ţară. Ar putea fi chiar combinate”, a spus a doua sursă guvernamentală.

Comentariile celor doi oficiali vin ca răspuns la informaţii apărute în cotidianul cipriot Alitheia, care a scris că Cipru a cerut Rusiei un împrumut de 5 miliarde de euro.

Cipru a obţinut şi anul trecut un împrumut de la Rusia, de 2,5 miliarde de euro, finanţare care a amânat nevoia imediată pentru un ajutor extern.

Preşedintele Ciprului, Dimitris Christofias, ar fi în favoarea unui împrumut bilateral de la Rusia, potrivit Wall Street Journal, ca urmare a relaţiei bune, de mai multe decenii, ale insulei cu Moscova. Regimul favorabil al taxelor a atras sume importante de bani din Rusia, iar populaţia de vorbitori de limbă rusă de pe insulă se ridică la circa 40.000. Valoarea fondurilor şi depozitelor de bani ruseşti în băncile din Cipru a fost estimată la 10-20 miliarde de euro.

Guvernatorul băncii centrale a Ciprului, Panicos Demetriades, a declarat miercuri că ţara ar trebui să opteze pentru un împrumut bilateral în locul unui ajutor financiar de la zona euro, dacă termenii sunt favorabili.

Rusia presează, însă, pentru o dobândă mai ridicată şi alte concesii la împrumut, iar mai mulţi lideri economici, inclusiv ministrul de Finanţe, Vassos Shiarly, par a fi în favoarea unui pachet financiar de la zona euro.

„Ar fi mai bine dacă am avea opţiuni, am putea negocia termeni mai buni pentru împrumut”, a spus unul din oficialii citaţi de Wall Street Journal.

Un oficial din Ministerul de Finanţe de la Moscova a declarat că nu are cunoştinţă despre un nou împrumut pentru Cipru.

Ministrul cipriot de Finanţe a declarat săptămâna aceasta că Cirpu are nevoie „foarte urgentă” de un ajutor financiar extern pentru a recapitaliza băncile.

Potrivit ministrului, ţara are nevoie de 1,8-2 miliarde de euro pentru recapitalizarea Cyprus Popular Bank, după ce banca a înregistrat pierderi puternice în programul de restructurare a datoriilor statului elen.

„Ar putea fi necesare încă 2,5-3 miliarde de euro pentru a acoperi obligaţiile financiare pentru 2013 şi 2014. Depinde de ce se întâmplă în Grecia şi dacă situaţia se va stabiliza după alegeri. Situaţia noastră financiară este satisfăcătoare, dar economia ţării este strâns legată de cea a Greciei”, a spus ministrul Finanţelor.

Până în prezent, Grecia, Portugalia, Irlanda şi, celm ai recent, Spania, au apelat la ajutor financiar extern, din cauza crizei datoriilor suverane şi a accesului dificil la pieţele financiare.

În România sunt prezente două bănci cipriote, Bank of Cyprus, sub brand propriu, şi Cyprus Popular Bank, prin Marfin Bank.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...