Cipru: Poliţia întăreşte controalele pentru a împiedica scoaterea de sume mari de bani din ţară

Poliţia din Cipru a intensificat măsurile de securitate pentru a împiedica scoaterea de bani din ţară, interzisă de măsurile dure de control al capitalului impuse de guvern, iar în ultimele săptămâni au fost prinse trei persoane care au încercat să părăsească insula cu peste 200.000 de euro.
Economica.net - lun, 01 apr. 2013, 07:28
Cipru: Poliţia întăreşte controalele pentru a împiedica scoaterea de sume mari de bani din ţară

Banii au fost confiscaţi în toate cazurile, iar persoanele în cauză anchetate de autorităţi, au declarat surse apropiate situaţiei pentru Financial Times.

Persoanele pot scoate din ţară doar 1.000 de euro pe zi, după ce joi au fost impuse măsuri draconice de control al capitalului , cu scopul de a împiedica retragerea masivă de bani şi colapsul economiei. Măsurile, primele de acest fel din zona euro, urmează restructurării sectorului bancar în cadrul unui program de ajutor extern de la zona euro şi FMI.

Poliţia a sporit măsurile de securitate inclusiv în portul din sudul oraşului Limassol, pentru a-i opri pe cei care vor să scoată bani din ţară pe această cale.

Alţii au abordat restricţiile impuse de Cipru mai sofisticat, notează Financial Times.

Omul de afaceri rus Serghei Tiulenev a afirmat că a primit un telefon joi, în ziua impunerii restricţiilor asupra capitalului, de la ciprioţi care se ofereau să-l ajute să scoată peste 1 milion de euro dintr-o bancă locală care va fi închisă.

Banii afaceristului rus ar fi urmat să fie transferaţi de la Laiki Bank, unde depozitele de peste 100.000 de euro vor înregistra pierderi mari, către Hellenic Bank, o instituţie de credit sigură.

„Au spus că trebuie să plătesc înainte 200.000 de euro. Am refuzat”, a spus Tiulenev.

Financial Times notează că nu are informaţii referitor la tranzacţii ilegale la băncile aflate în restructurare. Persoanele care l-au contactat pe omul de afaceri rus s-ar putea să nu fi putut îndeplini ceea ce au promis sau chiar au fost opriţi între timp de autorităţi.

La Bruxelles au apărut însă semne de îngrijorare că deponenţi cu legături politice din Cipru au scos bani din băncile Laiki şi Bank of Cypus, chiar dacă instituţiile de credit au fost închise.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat principalii indicatori financiari. Astfel, grupul a raportat pentru anul......
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...