Cipru preia preşedinţia UE, în plin marasm economic

Cipru, stat nevoit să ceară sprijinul financiar al Uniunii Europene şi FMI pentru susţinerea băncilor, preia duminică preşedinţia Uniunii Europene cu dificila sarcină de a împiedica zona euro să intre în haos financiar, relatează AFP.
Economica.net - Dum, 01 iul. 2012, 10:24
Cipru preia preşedinţia UE, în plin marasm economic

Reprezentanţi ai Comisiei Europene, Fondului Monetar Internaţional şi ai Băncii Centrale Europene (BCE) sunt aşteptaţi săptămâna viitoare în Cipru pentru a evalua situaţia sistemului bancar şi al finanţelor publice.

Aceştia trebuie să determine necesarul financiar al Ciprului, membru al zonei euro din 2008, şi reformele care trebuie aplicate în schimbul ajutorului.

Situaţia este complexă întrucât Cipru trebuie să organizeze negocierile referitoare la bugetul UE pentru anii următori, în timp ce se confruntă cu propriile probleme economice, a subliniat analistul Fiona Mullen.

„Ar fi jenant pentru orice ţară să îşi asume preşedinţia UE şi în acelaşi timp să ceară bani partenerilor”, a notat Mullen.

În opinia sa, condiţiile pentru ajutorul european ar trebui să fie draconic, întrucât guvernul a amânat să ia măsuri de echilibrarea finanţelor.

Statul cipriot trebuie deja să îşi majoreze veniturile cu 200 de milioane de euro, prin noi creşteri de impozite şi economii, pentru a reduce deficitul bugetar de la 6,3% în 2011 la sub 3% în acest an.

Guvernul a anunţat că nu va modifica impozitul pe profit de 10%, nivel foarte scăzut pe ansambul UE, care îi permite să atragă investitorii străini.

Responsabilii europeni vor încerca în schimb să impună reducerea cheltuielilor publice, reformarea sistemului de indexare a salariilor şi îmbunătăţirea supravegherii băncilor cooperatiste, a arătat Mullen.

În paralel, preşedintele cipriot Demetris Christofias încearcă să obţină un împrumut din partea Rusiei sau Chinei, pentru a uşura conduţiile impuse de UE.

Pentru 2012, autorităţile de la Nicosia au primit deja din partea Rusiei un împrumut de 2,5 miliarde de euro.

Cipru, al cincilea stat din zona euro nevoit să ceară ajutor financiar internaţional, este afectat de expunerea mare la Grecia. Mai multe bănci cipriote deţin portofolii mari de obligaţiuni suverane elene, care au fost puternic devalorizate.

Ratingul suveran al Ciprului a fost retrogradat în categorie speculativă, nerecomandată investiţiilor, de către cele trei mari agenţii de rating, astfel că ţara nu se mai poate finanţa de pe pieţele internaţionale.

Analiştii estimează că necesarul de finanţare al Ciprului este de până la 10 miliarde de euro.

La nivel minim, ar fi nevoie de 2,3 miliarde de euro pentru recapitalizarea celor mai mari două bănci din ţară, Cyprus Popular Bank şi Bank of Cyprus.

Bank of Cyprus este prezentă în România sub brand propriu, iar Cyprus Popular Bank prin Marfin Bank.

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...