Cipru va face un audit al băncilor pentru evaluarea regulilor de combatere a spălării banilor

Cipru va face un audit al băncilor, pentru evaluarea implementării regulilor de combatere a activităţilor de spălare de bani, decizie care apropie ţara de obţinerea unui program de salvare din partea Uniunii Europene, în valoare de 17,5 miliarde de euro, relatează EUobserver.
Economica.net - mar, 05 mart. 2013, 16:23
Cipru va face un audit al băncilor pentru evaluarea regulilor de combatere a spălării banilor

Preşedintele Eurogroup, Jeroen Djisselbloem, a declarat după reuniunea miniştrilor de Finanţe din zona euro, că, „după cum a înţeles”, controlul va fi realizat de o companie privată.

Oficiali ciprioţi au declarat pe de altă parte că auditul va fi efectuat de Moneyval, un grup interguvernamental subordonat Consiliului Europei.

Moneyval a publicat deja patru rapoarte pozitive referitoare la respectarea reglementărilor de combatere a spălării banilor în Cipru, între 1998 şi 2011.

După întâlnirea avută luni, miniştrii de Finanţe din zona euro au subliniat „disponibilitatea de a asista Cipru în efortul de ajustare, inclusiv în sectorul bancar, şi de a lucra pentru încheierea cât mai rapidă a unui acord de împrumut”.

Djisselbloem a refuzat să dea detalii legate de pachetul de ajutor, dar a spus că pregătirile sunt avansare şi va încerca să obţină susţinerea politică a programului în a doua jumătate a lunii martie.

Cipru are de la 1 martie un nou guvern, mandatul acestuia fiind de a rezolva criza datoriilor.

Statul cipriot a solicitat UE un program de sprijin financiar în iunie 2012, dar negocierile s-au blocat din cauza sistemului bancar care deţine active de peste 120 miliarde de euro, de circa şapte ori mai mari decât PIB-ul ţării.

FMI este îngrijorat că un program de sprijin convenţional va duce raportul dintre datorii şi PIB la un nivel nesustenabil, de 140%-145%, depăşit numai de cel al Greciei.

Diplomaţii ciprioţi susţin că băncile sunt „curate”, dar un raport de anul trecut al serviciilor secrete din Germania a arătat că aceste au conturi de ordinul miliardelor de euro aparţinând unor investitori ruşi, unele dintre ele legate de crima organizată.

Foşti angajaţi ai unui activist rus anti-corupţie decedat, Serghei Magnitsky, susţin că zeci de milioane de euro ale mafiei ruse au trecut prin Cipru.

În acest context, Germania a insistat ca la susţinerea Ciprului să se implice şi investitorii privaţi, pentru reducerea costurilor de salvare, dar unii oficiali europeni sunt îngrijoraţi că impunerea de pierderi va duce la retrageri de capital din insulă.

Comisia Europeană a precizat anterior că implicarea investitorilor privaţi în Grecia a fost o soluţie unică.

Băncile din Cipru au fost printre cele mai lovite de reevaluarea în scădere a datoriilor Greciei, înregistrând pierderi de 4,5 miliarde de euro. Comisarul pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, a declarat luna trecută că autorităţile europene nu lucrează la un plan pentru Cipru care implică investitorii privaţi, iar autorităţile cipriote resping la rândul lor această soluţie.

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump este gata să reînnoiască alianţa conservatoare cu premierul naţionalist al Ungariei Viktor Orban, a transmis candidatul republican în alegerile prezidenţiale din SUA într-un......
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Miliardarul ceh Daniel Kretinsky şi-a extins imperiul industrial din Europa prin preluarea unui pachet de 20% din acţiunile ...
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul „special ” pe clădiri rezidenţiale de mare valoare
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul ...
Persoana care are o clădire rezidenţială a cărei valoare impozabilă depăşeşte 2,5 milioane de lei va trebui să plătească ...
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Producătorul suedez de electrocasnice Electrolux a raportat vineri pierderi operaţionale semnificativ mai mari pentru primul ...