Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”

Cipru şi-a anunţat vineri intenţia de a revoca cetăţenia pentru 45 de rezidenţi străini, care au beneficiat de mecanismul "paşapoartelor de aur", un program controversat de acordare a cetăţeniei în urma unor investiţii în insula mediteraneeană, abolit anul trecut din cauza suspiciunilor de corupţie, relatează AFP, citată de Agerpres.
AGERPRES - vin, 15 oct. 2021, 20:35
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit

Această decizie intervine la patru luni după publicarea raportului unei anchete independente asupra acestui sistem, ce dezvăluia că 53% dintre cele 6.779 de paşapoarte au fost eliberate „ilegal” între 2007 şi 2020, din cauza unor verificări insuficiente a antecedentelor penale ale solicitanţilor.

„Guvernul a decis să revoce cetăţenia pentru 39 de investitori şi şase membri ai familiilor acestora”, a afirmat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al guvernului cipriot Marios Pelekanos, fără a preciza identitatea indivizilor vizaţi.

Autorităţile se interesează în prezent de alte 50 de cazuri legate de controversatul program privind „paşapoartele de aur”, a precizat el.

Potrivit acestui program, un cetăţean dintr-o ţară din afara Uniunii Europene putea obţine un paşaport cipriot în schimbul unei investiţii de 2,5 milioane euro, care putea consta şi în cumpărarea unei reşedinţe pe insulă.

Criticat de UE, al cărei membru este Cipru, programul a fost suprimat în noiembrie trecut, după o anchetă a canalului tv qatariot Al-Jazeera referitor la presupuse abuzuri şi care l-a determinat pe preşedintele parlamentului cipriot, Demetris Sylllouris, să demisioneze.

Al-Jazeera difuzase imagini care arătau funcţionari, între care şi Syllouris, care ar fi încercat să ajute – prin intermediari – un bogat om de afaceri străin care avea cazier judiciar să obţină un paşaport cipriot.

Potrivit Al-Jazeera, zeci de persoane candidate la acest program făceau obiectul unor anchete penale, al sancţiunilor internaţionale sau erau chiar încarcerate.

O procedură judiciară a Comisiei Europene, care avertizase Nicosia referitor la programul său privind „paşapoartele de aur”, este în continuare în curs împotriva Ciprului.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
În Africa de Sud a crescut numărul de copii infectați cu SARS-CoV-2 în valul patru al pandemiei
În Africa de Sud a crescut numărul de copii infectați cu SARS-CoV-2 în valul patru al pandemiei
Numărul mai ridicat al internărilor în rândul copiilor infectaţi cu coronavirus în Africa de Sud în valul patru al ...
Cel mai vechi tramvai din București: Fabricat în urmă cu peste 90 de ani, vedetă la Buftea, stă nefolosit în depoul Dudești FOTO
Cel mai vechi tramvai din București: Fabricat în urmă cu peste 90 de ani, vedetă la Buftea, stă nefolosit în depoul ...
Cel mai vechi și valoros tramvai din patrimoniul Bucureștiului ar putea fi readus la starea de funcționare pentru a participa ...
Rusia respinge informațiile lansate de presa americană potrivit cărora s-ar pregăti să atace Ucraina
Rusia respinge informațiile lansate de presa americană potrivit cărora s-ar pregăti să atace Ucraina
"Statele Unite desfăşoară o operaţiune specială pentru agravarea situaţiei în jurul Ucrainei în timp ce dau vina ...