Ciprul a limitat suma cash la ieşirea din ţară la 1.000 euro de persoană

Guvernul din Cipru a limitat începând de joi suma de bani cash cu care se poate ieşi din ţară la 1.000 euro de persoană, iar retrgerile din consturi au fost limitate la 300 de euro pe zi, potrivit variantei finale a restricţiilor impuse asupra circulaţiei capitalului.
Economica.net - joi, 28 mart. 2013, 17:24
Ciprul a limitat suma cash la ieşirea din ţară la 1.000 euro de persoană

Restricţiile au fost introduse pentru a preveni retragerile masive de bani de la băncile din ţară, în urma încheierii unui acord de bailout de 10 miliarde euro cu guvernele din zona euro şi FMI care prevede desfiinţarea Popular Bank (Laiki) şi restructurarea Bank of Cyprus.

Depozitele garantate de la Laiki, cele până în 100.000 de euro, vor fi transferate la Bank of Cyprus, iar sumele care depăşesc acest nivel vor fi utilizate pentru finanţarea bailout-ului. În acelaşi timp, depozitele de peste 100.000 euro de la Bank of Cyprus vor fi accesate pentru a finanţa reacapitalizarea instituţiei, în funcţie de sumele necesare.

Băncile din Cipru au reluat joi programul cu publicul după 12 zile de inactivitate.

În acest context, fiecare persoană nu poate retrage începând de joi mai mult de 300 de euro pe zi de la fiecare bancă, cu excepţia situaţiei în care în ziua anterioară a retras mai puţin de 300 de euro.

Cecurile nu pot fi încasate decât dacă au fost emise de o bancă din afara ţării.

Băncile nu au voie să efectueze plăţi non-cash sau transferuri de bani, cu următoarele excepţii: transferuri comerciale; plăţi salariale (după prezentarea documentelor necesare); achitarea taxelor de şcolarizare pentru studenţii ciprioţi din străinătate şi acoperirea cheltuielilor curente ale acestora, însoţite de documente doveditoare; plăţi cu cardul de debit sau de credit, în cuantum de maximum 5.000 euro pe lună.

În cazul plăţilor comerciale, spre exemplu cele efectuate de firme pentru importuri, tranzacţiile mai mici de 5.000 de euro nu sunt restricţionate, cele între 5.001 şi 200.000 de euro trebuie avizate de banca centrală în termen de 24 de ore, iar cele mai mari de 200.000 euro vor fi evaluate de la caz la caz.

Depozitele la termen nu pot fi accesate cu excepţia situaţiei în care titularul doreşte să plătească un credit la aceeaşi bancă.

Restricţiile afectează toate conturile din Cipru, toate tipurile de plată şi transfer de bani în orice monedă.

Singurele excepţii vizează bani vărsaţi în depozite după data de 27 martie, retragerile de bani de pe carduri de debit sau de credit din conturi din afara ţării şi misiunile diplomatice.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
UPDATE: S Immo concurează oferta miliardarului ceh care cumpără tot: după Globalworth, Radovan Vitek vrea să cumpere Immofinanz AG, cu proprietăți de 800 de milioane de euro în România
UPDATE: S Immo concurează oferta miliardarului ceh care cumpără tot: după Globalworth, Radovan Vitek vrea să cumpere ...
Mișcare surpriză pe piața imobiliară din regiune. Miliardarul ceh Radovan Vitek, care deține CPI Property Group (CPIPG), ...
Aproape jumătate dintre cumpărători achiziţionează produse din magazinele fizice, tendinţa fiind în creştere – PwC
Aproape jumătate dintre cumpărători achiziţionează produse din magazinele fizice, tendinţa fiind în creştere – PwC
Tendinţa clienţilor de a cumpăra bunuri din magazine fizice continuă să crească spre nivelul de dinainte de pandemie, ...
Austral, viitorul SUV Renault, va fi dezvăluit în primăvara lui 2022
Austral, viitorul SUV Renault, va fi dezvăluit în primăvara lui 2022
Renault a dezvăluit astăzi numele viitorului său SUV care, din primăvara anului viitor, va înlocui modelul Kadjar.