Ciprul ar putea ridica toate restricţiilor asupra mişcărilor de capital, până la finele lui 2014

Economica.net
14 02. 2014
cipru_29950500_96006400_23761100

Demetriades a adăugat că cea mai mare parte a restricţiilor domestice ar putea fi eliminate în cursul următoarelor săptămâni.

În luna martie 2013, Cipru a luat o decizie fără precedent în zona euro, aceea de a impune restricţii asupra mişcărilor de capital. Scopul acestei măsuri a fost acela de a se evita o fugă la ghişeele băncilor, după ce deponenţii au fost obligaţi să participe cu fondurile proprii la recapitalizarea primei bănci, iar cea de-a doua mare bancă din ţară a fost închisă. Treptat, aceste restricţii au fost relaxate, însă, în continuare, retragerile de numerar de la ATM-uri sunt limitate la 300 de euro pe zi.

Panicos Demetriades a subliniat că eliminarea tuturor restricţiilor, inclusiv transferul nelimitat de fonduri peste hotare, depinde de restabilirea completă a încrederii în sistemul bancar şi de realizarea de ‘progrese semnificative’ de către Guvern în implementarea programului de ajustare economică.

‘Acest lucru este aşteptat să se întâmple la finele anului, dacă totul merge bine’, a spus el.

În schimb, Demetriades a precizat că se aşteaptă ca în cursul săptămânilor următoare să fie eliminată o nouă rundă de restricţii domestice.

‘Cred că vom fi în măsură ca, în cursul săptămânilor următoare, să demarăm o nouă relaxare care va elimina cea mai mare parte, dacă nu toate, restricţiile domestice’, a afirmat guvernatorul.

După lungi negocieri, reprezentanţii FMI, CE, BCE au acceptat, la finele lunii martie 2013, să acorde Ciprului un împrumut de 10 miliarde de euro, în schimbul unui plan de măsuri economice (creşteri de impozite, privatizări etc.) şi al restructurării drastice a sectorului său financiar.

Ciprul a devenit, astfel, a cincea ţară dintre cele 17 state ale zonei euro care beneficiază de asistenţă financiară internaţională, după Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania.