1EUR = 4.8740 RON | Bucureşti 8 º

Extern

Ciprul vrea să fie recunoscut drept cea mai săracă ţară din Europa

Parlamentul cipriot a făcut apel către preşedintele ţării, Nicos Anastasiades, să ceară Comisiei Europene să includă Ciprul pe lista celor mai sărace ţări din Uniunea Europeană, după cum a relatat publicaţia Cyprus Mail, preluată joi de portalul ucrainean Korrespondent.

06 iun, 2013 | Agerpres

Includerea pe lista ţărilor cu un nivel avansat al sărăciei ar permite Nicosiei să ceară asistenţă dintr-un număr mai mare de fonduri ale UE, conform celor două publicaţii menţionate.

Deputatul din partea Partidului Democrat, Angelos Votsis, a indicat că o astfel de cerere ar trebui să fie adresată în prezent din cauza problemelor din economie cu care se confrunta insula.

Anul trecut, Ciprul a cerut ajutor financiar Bruxellesului pentru a sprijini băncile ca urmare a deprecierii titlurilor greceşti.

UE a fost de acord să ofere zece miliarde de euro cu condiţia ca Cipru să mai găsească în plus 5-7 miliarde. Creditorii internaţionali - Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) - au cerut Nicosiei să introducă un impozit excepţional de 6,75% pe toate depozitele bancare sub 100.000 de euro şi de 9,9% pe cele care depăşesc acest prag. Ulterior, guvernul cipriot a trebuit să accepte şi o creştere a impozitului pe companii, de la 10 la 12,5%.

Cu toate acestea, o analiză a BCE din luna aprilie a.c. a arătat că ciprioţii sunt de trei ori mai prosperi ca germanii, bunăoară. Potrivit autorităţii de reglementare, care a studiat nivelul de prosperitate al locuitorilor din zona euro între 2009-2010, averea medie a unei familii din insulă se ridică la suma medie de 670. 900 de euro, pe când cea a unei familii germane nu depăşeşte 200.000 de euro.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO