CIS: România nu va mai reveni la creşteri de 5-6% fără reforme majore, care să atragă investiţii

Consiliul Investitorilor Străini (CIS) consideră că România nu va putea atinge ratele de creştere de 5-6% de dinaintea crezei, în absenţa unor reforme majore care să atragă mai multe investiţii şi să creeze locuri de muncă, iar principala prioritate ar trebui să fie o creştere economică durabilă.
Economica.net - joi, 07 mart. 2013, 15:19
CIS: România nu va mai reveni la creşteri de 5-6% fără reforme majore, care să atragă investiţii

Reprezentanţii CIS au avut joi o întâlnire cu ministrul finanţelor publice, Daniel Chiţoiu, în cadrul căreia au fost analizate măsuri pentru depăşirea crizei financiare şi pentru stimularea creşterii economice.

„În aceeaşi măsură CIS crede cu tărie într-un viitor mai bun. România are avantaje competitive de care s-ar putea folosi pentru a obţine rate mai mari de creştere care, la rândul lor, ar atrage mai multe investiţii, astfel putând fi creat un cerc virtuos. Din acest motiv credem că prioritatea numărul unu a României ar trebui să fie asigurarea unei creşteri economice durabile”, se arată într-un comunicat al CIS.

În acest context, Chiţoiu a declarat că dezvoltarea durabilă este sinonimă cu dezvoltarea unui sector privat puternic, autonom faţă de puterile politice, care să genereze prosperitate în societatea românească şi să dinamizeze inclusiv reformele din sfera sectorului public.

„În plan fiscal, imperativă este sustenabilitatea finanţelor publice, prin lărgirea bazei de impozitare, în contextul unui pachet de măsuri de reformă a sistemului fiscal şi a sistemului de administrare, control şi colectare a încasărilor bugetare. Pe termen scurt, creşterea colectării şi reducerea evaziunii fiscale sunt imperativele strategiei fiscal-bugetare. Statul trebuie să devină un stat eficient, stimulativ şi corect faţă de firmele şi cetăţenii care-şi plătesc în mod onest taxele şi impozitele”, a arătat Chiţoiu.

În ceea ce priveşte planul strategiei fiscal-bugetare, ministrul Finanţelor a precizat că schimbările trebuie să înceapă cu o nouă abordare a relaţiei dintre stat şi contribuabil.

„Aceasta va însemna regândierea şi reproiectarea întregului sistem fiscal. Principiile majore ale acestei reforme fiscale sunt transparenţa, simplificarea şi reducerea costurilor de conformare fiscală – la nivelul agenţilor economici, şi a costurilor de administrare fiscală – la nivelul autorităţilor publice. După cum ne-am asumat prin rescrierea codului fiscal şi a codului de procedură fiscala până la sfârşitul anului, vom introduce ordine şi claritate instituţională, precum şi predictibilitatea fiscală pe care mediul de afaceri o invocă, de mult timp, cu prioritate”, a adăugat Chiţoiu.

Produsul Intern Brut s-a cifrat în anul trecut la 587,4 miliarde lei, în creştere cu 0,3% faţă de 2011, potrivit INS. România a înregistrat o creştere economică de 2,2% în anul 2011 şi o contracţie de 1,1% în 2010.

CIS este una dintre cele mai importante organizaţii de investitori străin, având 123 de membri companii multinaţionale, ale căror investiţii cumulate reprezintă în jur de 35 miliarde euro, adică aproape două treimi din totalul investiţiilor străine directe realizate în România din 1990 până în prezent.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Hotelierii care așteaptă turiști din Republica Moldova în acestă iarnă susțin că noile restricții anunțate le afectează rezervările și cer reevaluarea acestora
Hotelierii care așteaptă turiști din Republica Moldova în acestă iarnă susțin că noile restricții anunțate le afectează ...
Noile măsuri privind accesul în România pentru a limita răspândirea Omicron afectează circulaţia a mii de turişti ...
Surpriză: Hidroelectrica nu scumpește energia electrică pentru populație și menține oferta actuală până în primăvară
Surpriză: Hidroelectrica nu scumpește energia electrică pentru populație și menține oferta actuală până în primăvară
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, este și furnizorul cu cele mai bune prețuri ...
Regia de Drumuri și Poduri Constanța a ieșit din insolvență, în urma finalizării planului de reorganizare
Regia de Drumuri și Poduri Constanța a ieșit din insolvență, în urma finalizării planului de reorganizare
CITR, administratorul judiciar al Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța, a anunțat luni că această ...