Reguli noi pe piaţa de energie electrică. Contorul de energie se citeşte la maximum trei luni

Au apărut reguli noi pe piaţa de energie electrică. La fiecare trei luni, un reprezentant al distribuitorului de energie electrică vă va vizita pentru a citi contorul.
Ion Dobreanu - mie, 18 mai 2022, 15:03
Reguli noi pe piaţa de energie electrică. Contorul de energie se citeşte la maximum trei luni

Reguli noi pe piaţa de energie electrică. Anul 2022 a venit cu schimbări atât pentru furnizorii de energie electrică, cât și pentru distribuitori.

Reguli noi pe piaţa de energie electrică. Schimbări importante pentru români

Începând de anul acesta, citirea indexului de către distribuitori va fi făcută la maximum 3 luni. Acest demers va genera facturi de regularizare mai dese, calculate pe perioade mai scurte, pentru a reflecta cât mai corect consumul de energie electrică.

„De anul acesta, clientul va fi vizitat mai des pentru citirea cotorului de către un reprezentant al companiei noastre. În trecut, exista pentru distribuitori obligatia de a face semestrial citirea contorului, începand cu anul acesta, perioada a fost redusă la maximum 3 luni.

Vorbim strict despre contoarele traditionale sau despre cele inteligente care nu au fost încă inregistrate in sistemul de citire la distanta. Pentru majoritatea contoarelor inteligente, datele despre cantitatile de energie masurate sunt transferate direct în sistemele noastre informatice.

Eforturile noastre se îndreaptă către digitalizarea completă a acestui serviciu. Investim in continuare în instalarera contoarelor inteligente. In paralel lucram la dezvoltarea unei soluţii online care să permita citirea contoarelor la distanta în cazul exceptionale”, a declarat Raluca Chiriac, manager Operațiuni Comerciale E-Distribuție Muntenia.

Reprezentantul E-Distribuţie Muntenia a explicat că, dacă până acum citirile erau făcute de reprezentanţi ai Poştei Române, odată cu aceste modificări legislative va fi introdus un al doilea furnizor de citiri.

„Clientii din zonele noastre de distributie stiu deja că o parte din aceste citiri sunt făcute de reprezentanţi ai Poştei Române. Odata cu aceste modificari legislative a trebuit sa introducem un al doilea furnizor de citiri în relatia cu clientul. Daca luna aceasta contorul este citit de catre un reprezentant al Poştei, peste trei luni acesta va fi citit de catre o alta persoană. Conform contractelor, aceste persoane sunt obligate să se legitimeze in momentul în care vine sa citească contorul.

Clientul trebuie sa stie ca de la 1 iulie vom avea trei surse principale când vorbim despre cantităţile facturate. Prima sursa vine din citirea distribuitorului. În cazul in care aceasta lipseste, putem lua in calcul indexul transmis de catre client. Daca nu avem nici citirea distribuitorului şi autocitirea clientului, atunci va fi utilizata conventia de consum, o alta nouatate a acestui an”, a mai explicat managerul Operațiuni Comerciale E-Distribuție Muntenia.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan, potențială investiție de 400 mil. USD în Fisker
Nissan, potențială investiție de 400 mil. USD în Fisker
Nissan ar putea salva micul producător de vehicule electrice Fisker printr-o investiție de 400 de milioane de dolari....
Al doilea an pe minus pentru comerțul online din România. Trendul descrescător este însă mai puțin abrupt
Al doilea an pe minus pentru comerțul online din România. Trendul descrescător este însă mai puțin abrupt
Rulajele generate de vânzarea online, cu amănuntul, a mărfurilor alimentare și nealimentare au continuat să scadă în ...
Fermierii francezi se pregătesc de noi proteste
Fermierii francezi se pregătesc de noi proteste
Fermierii francezi intenţionează să îşi continue acţiunile de protest în săptămânile următoare, pentru a presa ...
Abatorul Periș își pune un sistem fotovoltaic de 0,9 MW, cu bani din PNRR
Abatorul Periș își pune un sistem fotovoltaic de 0,9 MW, cu bani din PNRR
Abatorul Periș, una dintre cele mai mari unități de procesare a cărnii de porc din România, a lansat licitația pentru ...