CITR a vândut active imobiliare de 56,8 milioane de euro în 2019

Casa de Insolvență Transilvania (CITR) a realizat tranzacții de 56,8 milioane de euro cu active imobliare ale companiilor intrate în insolvenţă în 2019. De altfel, în ultimii trei ani, compania a vândut bunuri imobiliare de 153 de milioane de euro, circa 69% din totalul de 242,4 milioane de euro din 2.500 de active. Compania coordonează în medie două tranzacții zilnic, cu tot ce înseamnă evaluare, strategii de valorificare, organizare proceduri de vânzare, licitații publice și pregătire documentație.
Economica.net - lun, 23 dec. 2019, 07:54
CITR a vândut active imobiliare de 56,8 milioane de euro în 2019

Cele mai  multe valorificări au implicat următoarele categorii de bunuri: mobile (75%), imobile (24%) și afaceri la cheie (1%). Valoarea totală a tranzacțiilor realizate în perioada menționată este de 242,4 milioane de euro, din care 63%, respectiv 153 milioane de euro, reprezintă active de real estate (bunuri imobile și afaceri la cheie).

Pe lângă atribuțiile privind aplicarea eficientă și echidistantă a legii insolvenței și a procedurii de reorganizare, rolul practicianului în insolvență este să protejeze activele valoroase ale companiei și să se asigure de alocarea eficientă a resurselor sale, pentru acordarea celei de-a doua șanse. Planurile de reorganizare adoptate vizează valorificarea activelor non-core business, care nu concură la activitatea principală a companiei. Astfel, se încurajează activitatea de bază, eficientizarea și orientarea spre operațiuni profitabile, contribuind la reducerea masei credale și rambursarea creditelor”, afirmă Vasile Godîncă-Herlea, CEO CITR.

În ceea ce privește numărul de tranzacții efectuate, 48 au depășit valoarea de un milion de euro, după cum urmează: 40 dintre acestea au reprezentat bunuri cuprinse între 1-5 milione de euro, cinci tranzacții cu valoare cuprinsă între 5-10 milioane de de euro și trei tranzacții în valoare de 10-20 de milioane de euro.

Cel mai mare număr de vânzări active real estate a fost înregistrat în subcategoriile: terenuri (43%), spații rezidențiale (30%) și spații de producție (16%), în timp ce spațiile comerciale (9%) și cele de birouri (2%) au înregistrat o cerere scăzută.

Comparativ cu anul precedent, în 2019 valoarea activelor de real estate tranzacționate de CITR a înregistrat o creștere de aproape 43%, de la 39,8 milioane de euro la 56,8 milioane de euro.

Active imobiliare vândute de CITR

  • reconvertirea activului pentru utilizarea cu un scop diferit (Mall Armonia Brăila – din activ abandonat a devenit centru de producție generator de valoare la nivel local),
  • mix de vânzări și închirieri (proiectele rezidențiale Alia Inmobiliaria și Mao Imobiliare),
  • colaborarea cu firme de construcții pentru finalizarea activelor în stadiu de construcție (clădirea de birouri Y.A.M Consultanță Imobiliară și proiectul rezidențial Sun City – Cartesian Invest),
  • crearea de suprafețe compacte din parcele disparate (terenurile Green City),
  • asigurarea serviciilor de asset management și gestionarea vânzării prin echipe plasate la locație (Alia Inmobiliaria, clădirile de birouri Swan Office Park – creștere de peste 130% a suprafeței închiriabile faţă de momentul intrării în insolvență).

Provocarea noastră ca specialiști în insolvență este să identificăm acele active excedentare, neprofitabile business-ului și să convingem antreprenorul de necesitatea și beneficiile valorificării. Sumele provenite din tranzacționarea activelor se întorc în companie, asigură rambursarea creanțelor către creditori și deblochează relația cu partenerii și creditorii care, în unele cazuri, pot chiar finanța alte proiecte ale  companiei. Stingerea creanțelor sporește șansele de reorganizare și grăbește ieșirea din insolvență, ajutând compania să fie reintegrată în circuitul economic”, susține Vasile Pop, CITR Country Sales Manager.

În funcție de categoria activului și valoarea de piață, procesul de valorificare se poate întinde în medie pe o durată între șase și 19 luni. Cea mai lungă perioadă medie de promovare până la tranzacționare o înregistrează spațiile rezidențiale (19 de luni), birourile (17 luni) și spațiile comerciale (16 luni), în timp ce terenurile și spațiile de producție sunt tranzacționate, în medie, în 12-13 luni.

Cele mai dificile proceduri sunt cele care implică bunuri de nișă, active unicat din sectoare de activitate și industrii care au dispărut de pe piață, pentru care lista de potențiali cumpărători se restrânge. Astfel de active sunt cele din industria textilă, energie, aeronautică.

Cea mai mare tranzacție realizată în cei aproape 20 de ani de activitate a CITR a fost finalizată la 77 de milioane de euro, în proiectul Tractorul Braşov, și este cea mai mare și mai rapidă lichidare voluntară din România.

Cele mai mari tranzacții ale CITR

  • K&S Electric Power Point (mallul Electroputere Craiova) – 41 milioane de euro,
  • clădirile de birouri SWAN Office Park – 30,3 milioane de euro, cu 50% peste prețul aprobat de către creditori,
  • MLS Proiect (sub brandul Tiago Mall) – la 30,5 de milioane de euro.

În prezent, CITR gestionează un patrimoniu de active în valoare de 650 de milioane de euro, în diferite stadii de valorificare. Cea mai valoroasă vânzare efectuată în perioada analizată a fost de circa 18 milioane de euro, în cazul companiei imobiliare Vic City din București.

În ceea ce privește investițiile în real estate din România anul acesta, conform Raportului Colliers – TOP 10 Predictions year-end review, anul a început cu premise bune pentru materializarea unor tranzacții semnificative, dar pe parcurs o parte au fost amânate pentru 2020. Volumul total estimat al investițiilor în sectoarele real estate în 2019 este de 6-7 milioane de euro, din care se estimează că majoritatea vor proveni din segmentului de birouri. Piața spațiilor industriale și logistice s-a menținut dinamică, cererea pentru terenuri a fost relativ bună, iar intenția de cumpărare a unei locuințe personale a crescut.

Te-ar mai putea interesa și
Chimcomplex va da afară aproape 400 de angajați
Chimcomplex va da afară aproape 400 de angajați
Chimcomplex va începe un program de disponibilizare colectivă care vizează 396 de angajaţi ai societăţii, informează compania printr-un comunicat transmis luni Bursei de la Bucureşti,......
Viktor Orban: Europa s-a împușcat în picior când a impus sancțiuni împotriva Rusiei
Viktor Orban: Europa s-a împușcat în picior când a impus sancțiuni împotriva Rusiei
Ungaria ar trebui să se pregătească pentru un război prelungit în Ucraina vecină, a declarat luni prim-ministrul Viktor ...
Primăria Capitalei vinde patru cabinete medicale prin licitație cu strigare
Primăria Capitalei vinde patru cabinete medicale prin licitație cu strigare
Primăria Capitalei vinde patru cabinete medicale prin licitaţie publică deschisă cu strigare, anunţă viceprimarul Stelian ...
Maia Sandu: Nu avem garanția că Gazprom va repecta contractul de furnizare către Moldovagaz
Maia Sandu: Nu avem garanția că Gazprom va repecta contractul de furnizare către Moldovagaz
Autorităţile de la Chişinău nu au certitudinea că furnizorul energetic rus Gazprom va respecta contractul cu Moldovagaz, ...