CITR: E dificil de identificat un „nucleu sănătos” de la care să pornească reconstrucţia Romstrade

Declinul Romstrade a fost cauzat de investiţii neproductive, costuri de finanţare nesustenabile şi scăderea profitabilităţii, conform administratorului judiciar CITR, potrivit căruia este dificil de identificat acel "nucleu sănătos" de la care să pornească reconstrucţia firmei, aflate în insolvenţă.
Economica.net - mie, 20 mart. 2013, 17:55
CITR: E dificil de identificat un

„În momentul de faţă este foarte greu de idenficat acel nucleu sănătos, capabil de a crea valoare adăugată, de la care să pornim reconstrucţia companiei şi planul de reorganizare. În următoarea perioadă vom putea realiza şi prezenta comitetului de creditori un raport complet privind situaţia companiei, posibilitatea de a-şi exploata valorile, capacitatea de a atrage surse de finanţare pentru derularea în bune condiţii a contractelor existente. Acest raport va sta la baza deciziei de reorganizare sau propunere de faliment a companiei”, se arată într-un raport privind cauzele şi împrejurările care au condus la insolvenţa Romstrade, elaborat de Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR).

CITR concluzionează că insolvenţa companiei controlate de Nelu Iordache este rezultatul unei decapitalizări şi erodări continue, pe parcursul ultimilor 2-4 ani, ca urmare a investiţiilor neproductive, costurilor finanţării nesustenabile şi unei activităţi tot mai puţin profitabile.

Potrivit administratorului judiciar, investiţiile neproductive (non-core) care nu au beneficiat de nicio sursă de finanţare şi nu au generat niciun venit, neavând astfel vreo justificare, sunt cele privind proiectul aeroportului din Adunaţii Copăceni, alături de participaţii şi finanţări la companii din grup.

Astfel, fără să existe o sursă de finanţare aferentă, în perioada 2008 – 2012 au fost alocate peste 100 milioane euro în investiţii neproductive.

Totodată, participaţiile Romstrade au crescut în 2010 şi 2011 cu peste 35 milioane euro, în urma majorării capitalului social al Blue Air, de asemenea controlată de Nelu Iordache.

„Dezechilibrul companiei în momentul intrării în insolvenţă îl apreciem a fi de 45 milioane euro, existent încă anterior momentului rezilierilor principalelor contracte cu CNADNR şi Primăria Bucureşti. La acest nivel, deschiderea procedurii de insolvenţă era inevitabilă, iar existenţa acestei stări trebuia făcută publică cu mult timp în urmă”, se spune în raport.

La momentul deschiderii procedurii de insolvenţă, compania avea 26 contracte finalizate, reziliate sau în derulare, cu o valoare totală de 1,17 miliarde lei şi decontări de 477,5 milioane lei.

Romstrade a fost fondată în anul 1994 şi are ca asociaţi pe Nelu iordache (76%) şi Gheorghe Cruceru (24%), principalii clienţi fiind Aeroportul Internaţional Băneasa, CNADNR, DRDP Bucureşti şi Craiova, primăriile Deva, Voluntari şi Ploieşti, FDFEE Electrica Muntenia, Alpine şi Astaldi.

Autorii documentului că în perioada 2007 – 2009 activitatea Romstrade a fost una generatoare de profit, situaţia patrimonială fiind relativ echilibrată, dar în 2010 starea companiei începe să se degradeze, declinul fiind consemnat în intervalul 2011 – 2012.

„Pornind de la concluziile administratorului judiciar privind cauzele insolvenţei, se poate constata că, dincolo de factori independenţi de modul de organizare şi funcţionare a Romstrade, există o serie de imprejurări care au condus la apariţia stării de insolvenţă şi care sunt legate de modul în care activitatea societăţii a fost gestionată sub aspect managerial în general atât din punct de vedere al costurilor, cât şi din punct de vedere al oportunității şi profitabilităţii economice a unor înţelegeri contractuale efectuate şi a unor operaţiuni economice efectuate. Acest fapt poate să justifice angajarea răspunderii patrimoniale a organelor de conducere ale Romstrade”, se mai arată în raport.

Tribunalul Giurgiu a aprobat în luna decembrie intrarea în insovenţă a Romstrade la cererea firmei Agroindustrial Construct din Iaşi.

Valoarea creanţelor înscrise de creditorii constructorului Romstrade în tabelul preliminar se ridică la 3,37 miliarde lei (765 milioane euro, la cursul de miercuri), fiind admisă suma de 2,91 miliarde lei (661 milioane euro), din care 1,66 miliarde lei (378 milioane euro) sunt creanţe sub condiţie.

Printre cei mai mari creditori ai companiei de construcţii, conform sumelor admise, sunt BCR (303,5 milioane lei), Astra Asigurări (235,8 milioane lei) şi EximBank (166 milioane lei), potrivit datelor CITR. Unul din principalii clienţi Romstrade, CNADNR, a cerut 1,3 miliarde lei, fiind acceptată o creanţă de 1,08 miliarde lei, din care doar 3,2 milioane lei cu drept de vot şi restul sub condiţie.

Omul de afaceri Nelu Iordache se află în arest preventiv din decembrie. El a fost arestat într-un dosar în care procurorii anticorupţie îl acuză de faptul că, în calitate de administrator al firmei Romstrade, ar fi schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei de 25 de milioane de lei, bani încasaţi în vederea proiectării şi execuţiei lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac – Arad.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...