Cîţu: BNR nu vede o reducere mai mare de 1% a dobânzii de politică monetară

Având în vedere decizia Băncii Naţionale a României (BNR) de joi, instituţia nu vede o reducere mai mare de 1% a ratei de dobândă a politicii monetare, consideră economistul Florin Cîţu, într-un articol postat, vineri, pe blogul personal.
Economica.net - vin, 03 mai 2013, 10:44
Cîţu: BNR nu vede o reducere mai mare de 1% a dobânzii de politică monetară

‘Intenţia BNR de acum este de fapt o continuare a eşecului de relaxare a politicii monetare de la sfârşitul lui 2011 şi începutul lui 2012’, notează Cîţu, care este de părere că sistemul bancar se va bucura de reducerea de dobândă, dar nu o va transmite mai departe.

‘Sistemul bancar este în plin proces de restructurare. Iar transmiterea efectului deciziilor de politică monetară către economia reală este ultimul lucru pe agendă. Ce s-a schimbat de anul trecut şi până acum: a crescut rata creditelor neperformante (estimările mele arată un maxim pentru sistem de 25%-30%). (…) Având în vedere evoluţia creditelor neperformante şi reforma prin care trece sistemul bancar relaxarea condiţiilor monetare nu va duce decât la profit mai mare pentru bănci’, conform economistului.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, joi, că România intră într-un ciclu de reducere a dobânzii de politică monetară.

‘Când o să analizaţi mai atent textul comunicatului veţi vedea că la noi va urma un ciclu de reducere. Noi nu obişnuim, şi nu fac nici de această dată, să preanunţăm deciziile din şedinţa următoare. Atâta timp cât vorbim de reducerea pe toate palierele ale indicatorilor cu care măsurăm inflaţia, şi atâta timp cât vorbim şi despre reduceri ale anticipaţiilor inflaţioniste, cele care ne-au îngrijorat foarte mult. Amintiţi-vă cum se discuta în februarie, începutul de martie. Mai toată lumea vorbea de creşteri de preţuri de 10-15%. Aceste lucruri s-au calmat în mod evident, creşterile de preţuri au fost mult limitate şi, în special, în domeniul preţurilor administrate, ele fiind (…) planificate încă de la începutul anului. Acolo, celelalte preţuri nu numai că s-au temperat în pragul sărbătorilor pascale, avem reduceri evidente de preţuri. Mesajul nostru este de intrare a României, cu această decizie, într-un ciclu de reducere a ratelor de dobândă. De ce am început coridorul? Am început coridorul pentru că rata de referinţă îşi diminuează mult din semnificaţie dacă transmisia nu este eficientă. Ne-am revizuit pozitiv ţinta de inflaţie de la sfârşit de an, în sens de scădere, şi este posibil să devansăm şi reducerea ratei de politică monetară’, a spus Isărescu.

Potrivit oficialului BNR, ceea ce doreşte economia şi publicul este reducerea dobânzilor la credite, la finanţări.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât, joi, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,25 la sută pe an, iar din 3 mai rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) va coborî la 8,25% pe an. De asemenea, CA a hotărât gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

‘În vederea temperării volatilităţii dobânzilor pe piaţa monetară şi bancară, CA al BNR a decis îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/- 3 puncte procentuale de la +/-4 puncte procentuale. Astfel, începând din data de 3 mai 2013, rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) va coborî la nivelul de 8,25 la sută pe an de la 9,25 la sută, iar rata dobânzii pentru facilitatea de depozit va fi de 2,25 la sută pe an faţă de 1,25 la sută’, se arată în comunicatul BNR.

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet de legi care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea......
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate ...
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Întârzieri şi anulări de zboruri urmează să afecteze joi traficul aerian din Europa, după ce autorităţile franceze ...
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS "luna aceasta", chiar înainte de adoptarea, ...