Cîţu: Este prea devreme ca să se renunțe la mască pe 1 iunie. Nu vom reveni total la normalitate atunci

Premierul Florin Cîţu a precizat joi că este prea devreme să se renunţe la purtarea măştii de la 1 iunie, menţionând că ar putea fi luată această măsură după ce se atinge ţinta de 10 milioane de cetăţeni vaccinaţi împotriva COVID.
AGERPRES - joi, 22 apr. 2021, 17:56
Cîţu: Este prea devreme ca să se renunțe la mască pe 1 iunie. Nu vom reveni total la normalitate atunci

„După ce ne vaccinăm, vom renunţa şi la mască. La 1 iunie e cam devreme să renunţăm la mască. (…) Trebuie să ne gândim la a renunţa la mască după ce avem acea ţintă de 10 milioane de cetăţeni vaccinaţi. Până atunci nu are sens să discutăm despre aşa ceva”, a afirmat Cîţu la Palatul Victoria.

Cîţu a spus că data de 1 iunie nu înseamnă că „revenim cu totul la normalitate, dar înseamnă un prim pas, un pas important” în ceea ce priveşte lupta cu pandemia.

Şeful Executivului a condus, joi, prima reuniune a Comitetului interministerial pentru revenirea României la normalitate începând cu 1 iunie 2021, în contextul pandemiei de COVID-19.

„Astăzi am avut o şedinţă, şedinţa Comitetului interministerial pentru revenirea României la normalitate de la 1 iunie. E, de fapt, primul pas, o şedinţă pe care eu o aştept de un an de zile, pentru că în momentul în care am intrat în starea de urgenţă, anul trecut, era complicat să vedem acest scenariu: cum vom reveni la normalitate. Astăzi putem să vedem cum revenim la normalitate, de aceea avem acest comitet interministerial, care să pregătească prima bornă, prima parte. 1 iunie nu înseamnă că revenim cu totul la normalitate, dar înseamnă un prim pas, un pas important. Am spus că atunci putem să facem acest lucru, dacă avem aproape 35% din populaţia care trebuie să fie vaccinată, o vaccinăm, deci depinde de noi. (…) A fost o şedinţă în care s-a aprobat regulamentul, o şedinţă în care le-am spus colegilor mei cum cred că ar trebui să lucreze. Fiecare minister va veni cu propuneri pe care le discută întâi cu sectoarele pe care le are în subordine”, a explicat Florin Cîţu.

Prm-ministrul a adăugat că, după discuţiile sectoriale, propunerile rezultate vor trebui filtrate şi la nivelul ministerelor.

„Sunt toate ministerele pentru că toate ministerele au avut tot felul de măsuri anul acesta, care au afectat activitatea sectoarelor pe care le monitorizează, le administrează. Bineînţeles, Ministerul Sănătăţii, bineînţeles Ministerul Afacerilor Interne sunt acolo pentru că toate aceste măsuri vor trebui discutate şi cu Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne şi vor trebui filtrate. A fost o şedinţă sau o întâlnire pe care o aştept de un an de zile care ne dă speranţă. (…) Începem să ne gândim la revenirea la normalitate. Le-am spus colegilor mei că săptămânal este în regulament să se întâlnească, dar pot avea şedinţe extraordinare oricând şi îi încurajez să se întâlnească oricând, ca să putem să avem pe masă cât mai repede soluţii pe care să le prezentăm public, pentru ca apoi să ne putem pregăti pentru această revenire la normalitate, prima fază a revenirii la normalitate de la 1 iunie „, a declarat Cîţu.

El a reiterat importanţa vaccinării împotriva noului coronavirus.

„Ştiu că o spun de foarte multe ori, dar depinde doar de noi. O campanie de vaccinare de succes aduce şi normalitatea în România”, a susţinut prim-ministrul.

Premierul a explicat că în perioada următoare ar putea fi deschise evenimente-pilot, menţionând că există propuneri la Ministerul Culturii pentru Teatrul Naţional şi Opera Română.

„Toate propunerile se vor discuta în Comitetul interministerial. Cred că pentru perioada următoare putem să vorbim doar de teste-pilot, de evenimente-pilot, de situaţii-pilot, nu putem să vorbim în perioada imediat următoare de a redeschide un sector sau altul în totalitate. Dar sunt deschis tuturor propunerilor, vreau să le văd, ele vor fi pe masa Comitetului interministerial şi vom lua o decizie împreună cu toţii”, a afirmat Cîţu la Palatul Victoria, întrebat în legătură cu posibilitatea deschiderii restaurantelor, evenimentelor pe bază de testare.

El a menţionat că la Ministerul Culturii sunt propuneri pentru teste-pilot la Teatrul Naţional şi Opera Română.

„Eu aş vrea să fie redeschis totul mai devreme, dar cred că sunt câteva propuneri în acest moment la Ministerul Culturii, ştiu că sunt avansate propuneri pentru teste-pilot pentru Teatrul Naţional, pentru Opera Română. Vom vedea cum vor arăta în final, dar asta este din ceea ce ştiu eu până acum”, a spus premierul.

Te-ar mai putea interesa și
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero a reușit să se mențină pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024. Trei modele „made in Romania” sunt în......
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent ...
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la 31 decembrie 2023, de 923.578 de persoane, dintre care 98,28% (907.715 ...
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
La doar un an după ce a deschis primul său show-room din România, la București, Tesla a inaugurat la Timișoara primul ...