Cîțu i-a cerut lui Virgil Popescu să prezinte public detaliile privind introducerea companiei GSP Power în PNRR

Prim-ministrul Florin Cîţu i-a cerut ministrului Energiei, Virgil Popescu, să prezinte în mod public detalii privind proiectele consorţiului Romgaz-Siemens-GSP Power, menţionând că acestea vizează implementarea unor tehnologii inovatoare.
AGERPRES - joi, 03 iun. 2021, 19:38
Cîțu i-a cerut lui Virgil Popescu să prezinte public detaliile privind introducerea companiei GSP Power în PNRR

„Sunt proiecte şi sunt nişte tehnologii inovatoare, până la urmă, ceea ce se propune prin aceste proiecte. L-am rugat pe ministrul Energiei să vină public să explice exact despre ce este vorba acolo ca să nu mai avem aceste dubii. În ceea ce priveşte decizia Comisiei – discuţiile au fost şi până acum, nu este ceva nou – Comisia a văzut aceste proiecte. Ceea ce ştiu până acum, nu a fost o discuţie despre a avea un aviz special pentru aceste proiecte, dar, repet, ministrului Energiei i-am spus să vină public să explice exact ce se întâmplă cu aceste proiecte, specific aceste proiecte. (…) În următoarele zile, astăzi, mâine. Trebuie să iasă”, a arătat premierul în cadrul unei conferinţe de presă.

El a menţionat că în urma discuţiilor purtate până în prezent cu Comisia Europeană nu au fost ridicate obiecţii în privinţa acestor proiecte.

„Eu vă spun că am discutat cu Comisia cam toate capitolele şi dacă era o problemă de întârziere cu un anumit articol – de exemplu, noi am avut alt proiect acolo pe partea de energie şi Comisia ne-a spus că nu va putea să fie niciodată aprobat şi l-am scos şi am pus altceva. Deci, dacă exista o problemă, ar fi fost menţionată. Poate să fie şi altceva. Vedem mai departe, dar ministrul Energiei va ieşi public şi va spune exact ce se întâmplă cu aceste proiecte şi de ce. Sunt câteva tehnologii inovatoare pe partea de hidrogen, detaliile vă daţi seama că le aparţin”, a precizat Cîţu.

Citește și: https://www.economica.net/comanescu-despre-proiectele-sale-de-centrale-electrice-din-pnrr-indeplinesc-toate-cerintele-europene-vom-emite-c02-sub-prag-cum-arata-conceptul-sau-avangardist-green-city_514498.html

Mierciuri, PSD a cerut Guvernului să facă publice urgent criteriile care au permis ca doar o singură firmă particulară – GSP Power – să fie beneficiara a sute de milioane de euro din fondurile PNRR alocate capitolului energie.

„PSD cere imperativ Guvernului să facă publice urgent criteriile care au permis ca doar o singură firmă particulară – GSP Power, implicată puternic în susţinerea candidaturii şi alegerea actualului primar PNL de la Constanţa, Vergil Chiţac – să fie beneficiara a sute de milioane de euro din fondurile PNRR alocate capitolului energie”, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit PSD, aproape 600 de milioane de euro din PNRR, bani fără licitaţie, respectiv o treime din fondurile alocate capitolului Energie, „sunt daţi cu dedicaţie de Guvernul premierului PNL către sponsorul PNL” din campania electorală pentru alegerile locale din septembrie 2020.

Preşedintele GSP Power, Gabriel Comănescu, a declarat miercuri, în cadrul unei întâlniri cu presa, că proiectele companiei au fost incluse în Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă (PNRR) întrucât îndeplinesc toate cerinţele europene privind finanţarea din aceste fonduri.

Citește și: https://www.economica.net/exclusiv-ce-contine-componenta-de-energie-din-pnrr-trimisa-comisiei-europene-ce-reforme-sunt-asumate-ce-proiecte-sunt-finantate-si-cine-ia-banii_514176.html

„Este un proiect care întruneşte toate cerinţele comunităţi europene şi care asigură şi problema tranziţiei energetice pe gaz. Suntem singurii care am prezentat un proiect matur care se încadrează perfect în ceea ce a cerut Comisia Europeană. Noi acum trebuie să dovedim că este un proiect matur. (…) Nu sunt şi nici n-am fost (sponsorul PNL – n.r.), inventează. Singura mea problemă în momentul de faţă este că sunt român, este un atac făţiş împotriva unui român”, a spus Comănescu.

Te-ar mai putea interesa și
Record pentru Nissan – Contribuţia niponilor la profitul Renault a atins cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani
Record pentru Nissan – Contribuţia niponilor la profitul Renault a atins cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani
Grupul auto francez Renault, care este în plin proces de revizuire a alianţei vechi de 24 de ani cu Nissan, a anunţat joi că producătorul auto nipon a contribuit cu 174 milioane de euro la......
Polonia spune că o decizie pentru livrarea de avioane de luptă Ucrainei trebuie luată doar de NATO în ansamblul său
Polonia spune că o decizie pentru livrarea de avioane de luptă Ucrainei trebuie luată doar de NATO în ansamblul său
Orice decizie de livrare de avioane de luptă Ucrainei trebuie luată de NATO în ansamblul său, iar Polonia nu va fi prima ...
Pizza s-a scumpit cu 15,9% anul trecut în România. Cum au evoluat preţurile în UE
Pizza s-a scumpit cu 15,9% anul trecut în România. Cum au evoluat preţurile în UE
O pizza cumpărată în magazinele din Uniunea Europeană a costat mai mult, în medie, cu 15,9% în luna decembrie 2022 ...
Ungaria şi Croaţia vor să extindă capacitatea oleoductului Adriatic
Ungaria şi Croaţia vor să extindă capacitatea oleoductului Adriatic
Ungaria intenţionează să coopereze cu Croaţia pentru a creşte capacitatea oleoductului Adriatic care duce ţiţei non-rusesc ...