Cîţu: Necesarul de paturi ATI pentru COVID-19 ar putea creşte la 2.000 – VIDEO

Prim-ministrul Florin Cîţu a estimat, marţi, că necesarul de paturi ATI pentru COVID-19 ar putea creşte la 2.000 şi a cerut factorilor responsabili să pregătească un plan, astfel încât să poată asigura locuri la secţiile de terapie intensivă, în cazul în care va fi necesar.
AGERPRES - mar, 21 sept. 2021, 15:20
Cîţu: Necesarul de paturi ATI pentru COVID-19 ar putea creşte la 2.000 - VIDEO

Precizările au fost făcute în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii, la care participă şi reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică, managerii de spitale, şefii secţiilor ATI, UPU, reprezentanţii ISU şi cei ai ASSMB. La videoconferinţă sunt prezenţi, de asemenea, ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, şi secretarul de stat în MAI Raed Arafat, scrie Agerpres.

„Nu cred că trebuie să mai stresez din nou cât de important este să avem, cât mai rapid, personalul şi secţiile ATI – cât mai multe locuri. Am spus 1.600. La cum evoluează, s-ar putea să avem nevoie de 2.000. Dar faceţi un plan – să poată foarte rapid să crească numărul, dacă este nevoie, de locuri în ATI COVID. Trebuie să înţelegem că suntem aici pentru pacienţi. Nu vreau să aud despre discuţii că ‘nu este responsabilitatea instituţiei mele’, ‘nu este responsabilitatea mea’. Toţi suntem aici pentru pacienţi şi toţi suntem responsabili pentru ca aceştia să beneficieze de cele mai bune condiţii”, a spus premierul.

Cîţu le-a cerut celor aflaţi la conducerea direcţiilor de sănătate publică „să nu mai stea în birouri” şi să discute cu managerii spitalelor, oferindu-le sprijin în asigurarea personalului şi a tratamentelor necesare.

„Fac apel la conducerea direcţiilor de sănătate publică: nu mai staţi în birouri. (…) Mergeţi şi discutaţi cu managerii din spitale. Verificaţi ca ceea ce vrem noi să implementăm este implementat. Dar în acelaşi timp, ajutaţi-i. Ajutaţi-i să implementeze. Dacă au nevoie de resurse, sprijiniţi-i, ca să putem să avem în cel mai scurt timp şi mai multe paturi şi secţiile ATI COVID, dar şi personalul, medicamentele de care avem nevoie”, a spus el.

Premierul a solicitat şi implicarea prefecţilor, arătând că aceştia verifică şi supervizează modul în care sunt gestionate diversele situaţii apărute în contextul pandemiei.

„Aveţi o responsabilitate majoră în a verifica şi a superviza modul în care sunt aplicate lucrurile pe care le-am solicitat acum. Vreau să vă asiguraţi că centrele judeţene de coordonare sunt activate şi în permanentă legătură cu CNCCI, pentru a rezolva rapid situaţiile care apar”, a spus el.

Cîţu a menţionat că, pe lângă creşterea numărului de paturi din secţiile COVID, este nevoie de mai mult personal medical detaşat. El a făcut apel la înţelegerea cadrelor medicale, arătând că ştie că aceste detaşări pot să producă „un disconfort”, dar a subliniat că ele sunt necesare pentru îngrijirea bolnavilor.

Premierul a mai precizat că managerii de spital trebuie să fie în contact permanent cu Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei (CNCCI), pentru a asigura transferul rapid al pacienţilor, în cazul în care este necesar.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Platforma de marketing afiliat 2Performant anunță o creștere în T3 cu 64,2% a numărului de vânzări, în valoare de 17 mil. de euro
Platforma de marketing afiliat 2Performant anunță o creștere în T3 cu 64,2% a numărului de vânzări, în valoare de ...
Compania de tehnologie 2Performant, liderul pieței de marketing afiliat din România, listată pe piața AeRO a BVB, a intermediat, ...
UE a exportat peste un miliard de vaccinuri împotriva COVID-19 începând din decembrie 2020 – von der Leyen
UE a exportat peste un miliard de vaccinuri împotriva COVID-19 începând din decembrie 2020 – von der Leyen
Peste un miliard de vaccinuri împotriva COVID-19 produse în Uniunea Europeană au fost exportate în mai mult de 150 de ...
Raiffeisen Bank a lansat noi pachete de cont curent pentru clienții IMM
Raiffeisen Bank a lansat noi pachete de cont curent pentru clienții IMM
Raiffeisen Bank a lansat noi pacvhete dPrincipalele caracteristici ale noilor pachete de cont curent pentru IMM-uri sunt ...