Cîţu: Situaţia politică în care ne aflăm nu afectează traiectoria deficitului bugetar

Premierul Florin Cîţu a declarat, marţi, că actuala situaţie politică internă nu afectează traiectoria deficitului bugetar, adăugând că, atât timp cât PNL este la guvernare, programul aprobat anul trecut merge mai departe, atât pe partea de investiţii, cât şi de reforme.
AGERPRES - mie, 22 sept. 2021, 08:29
Cîţu: Situaţia politică în care ne aflăm nu afectează traiectoria deficitului bugetar

El a fost întrebat, într-o intervenţie online la evenimentul „Forumul Pieţei de Capital”, organizat de Financial Intelligence, cum vede evoluţia economică şi dacă are aşteptări legate de schimbări rating, scrie Agerpres.

„Această situaţie în care ne aflăm acum, eu nu i-aş spune o criză politică, nu afectează deficitul sau traiectoria deficitului bugetar, până la urmă, asta este. Din punct de vedere fiscal, eu am spus şi voi spune tuturor că, atât timp cât PNL este la guvernare, programul de guvernare aprobat anul trecut merge mai departe, tot ceea ce am spus acolo. Şi, acolo, sunt lucruri foarte clare – investiţii şi reformă. Şi le facem pe amândouă: şi reformă, şi investiţii. Bineînţeles, avem şi o traiectorie de reducere a deficitului bugetar şi, chiar dacă avem şi aceste şocuri care apar, vedeţi, valul patru va însemna cu siguranţă cheltuieli mai mari, vom putea să menţinem traiectoria deficitului, pentru că nu vreau să închidem economia şi nu vom închide economia. Deci, vom avea resurse pentru a plăti şi a păstra traiectoria de reducere a deficitului bugetar până în 2024”, a afirmat Cîţu.

Premierul a adăugat că acest lucru este foarte important, atât ca semnal pentru pieţele internaţionale, cât şi pentru competitivitatea economiei.

El a punctat importanţa Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru reformele asumate de actuala guvernare.

„Agenţiile de rating se uită dacă un Guvern se ţine de planul de guvernare şi va face reforme şi eu vă spun că reformele le vom face. Şi reforma companiilor de stat şi reforma sistemului de pensii şi reforma salarizării şi reforma administraţiei. Toate aceste lucruri le vom face şi va fi mult mai uşor să le facem începând de luni, când vom avea oficial semnat PNRR, pentru că toate aceste reforme sunt în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Acolo sunt 507, cred, de borne pe care le avem de îndeplinit. (…) Am pus reformele în PNRR, pentru că vreau să mă asigur că nu vor mai fi niciun fel de discuţii politice pe anumite reforme. Nu, aceste reforme le-am asumat şi le facem şi nu poate nimeni să le mai oprească, indiferent de cum vor încerca să joace politic, cu niciun şantaj, cu nimic, pentru că altfel nu primim banii. Şi vreau să văd acel politic care va spune că nu vrea să primească banii din PNRR sau va vota împotriva PNRR. Eu nu cred că există aşa ceva, pentru acolo este vorba de 29,2 miliarde de euro investiţii pentru români, care, bineînţeles, vin cu reforme”, a explicat prim-ministrul.

Potrivit lui Cîţu, PNRR va fi aprobat în această săptămână, iar lunea viitoare se va semna şi prima tranşă de bani va veni la sfârşitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie. „Deci, toţi cârcotaşii care au stat pe margine şi au spus că nu se va întâmpla şi că nu vom putes face, se face şi va merge mai departe”, a transmis el.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Indicele ROBOR la 3 luni a urcat la 2,29% pe an
Indicele ROBOR la 3 luni a urcat la 2,29% pe an
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Niculescu, Ministerul Energiei: Cooperarea între ţările europene este esenţială pentru siguranţa energetică
Niculescu, Ministerul Energiei: Cooperarea între ţările europene este esenţială pentru siguranţa energetică
Europa se confruntă cu o criză fără precedent a preţurilor, iar lecţia pe care trebuie să o învăţăm este că, ...
Speedweel demarează construcția primelor apartamente din proiectul PALTIM din Timișoara, o investiție totală de 65 de milioane de euro
Speedweel demarează construcția primelor apartamente din proiectul PALTIM din Timișoara, o investiție totală de 65 de ...
Dezvoltatorul cu acționari belgieni lansează vânzările pentru prima clădire rezidențială din proiectul PALTIM, cu ...