City of London sprijină Franklin Templeton în procesul legat de blocarea dividendelor la FP

City of London, al doilea mare acţionar al Fondului Proprietatea (FP), sprijină administratorul Fondului, Franklin Templeton, în procesul intentat de avocatul Ioana Sfîrăială, care încearcă să blocheze distribuirea dividendelor.
Economica.net - lun, 28 mai 2012, 09:36
City of London sprijină Franklin Templeton în procesul legat de blocarea dividendelor la FP

Compania a anunţat tot luni că deţine un pachet de 9,8% din acţiunile FP. La finele lunii martie, City of London avea un pachet de 7,21% din titluri. Participaţia a crescut cu 2,59%, pachet similar cu cel transferat la 4 mai pe piaţa Deal de la BVB, pentru aproape 200 de milioane lei (45,2 milioane euro).

Deşi Sfîrăială spune că nu a contestat la Registrul Comerţului înregistrarea deciziei AGA de la Fond privind distribuirea de dividende, FP îşi menţine poziţia că aceasta încearcă să blocheze plata dividendelor, întrucât nu şi-a retras cererea în instanţă.

„Deciziile contestate au primit aprobarea covârşitoare a acţionarilor FP, cei care deţin această companie, în cadrul adunării generale a acţionarilor din 25 aprilie 2012. De aceea, City of London Investment Managemen, reiterează sprijinul total pentru Franklin Templeton ca Manager al Fondului şi pentru apărarea sa solidă împotriva acestor acţiuni”, potrivit unui comunicat transmis luni de acţionarul FP.

Compania specifică în comunicat că va lua în considerare toate măsurile disponibile pentru protejarea intereselor clienţilor săi, considerând că orice întârziere a plăţii dividendelor şi a abilităţii FP de a-şi răscumpăra propriile acţiuni poate fi dăunătoare pentru interesele acţionarilor FP. Distribuirea dividendelor este programată să înceapă la data de 29 iunie.

Administratorul Fondului Proprietatea a menţionat într-un răspuns către MEDIAFAX că în data de 2 mai Sfîrăială a înregistrat o cerere de intervenţie la Registrul Comerţului prin care solicita să nu fie înregistrată patru hotărâri AGA din 25 aprilie. Deciziile acţionarilor vizau distribuirea de dividende, aprobarea rezultatelor financiare din 2011 şi ratificarea şi adoptarea unor decizii AGA din septembrie 2010, prin care s-a schimbat sistemul de conducere al Fondului şi a compania Franklin Templeton a fost numită administrator unic.

„Este cunoscut public faptul că acţionarii au aprobat data de 29 iunie 2012 ca dată de începere a plăţii dividendelor, dar fără înregistrarea la Registrul Comerţului a acestei hotărâri, decizia nu poate fi pusă în aplicare şi, din acest motiv, data nu poate fi respectată”, au mai spus reprezentanţii Franklin Templeton.

Fondul Proprietatea a anunţat încă din data de 10 mai că Ioana Sfîrăială a iniţiat mai multe litigii pentru a bloca înregistrarea la Registrul Comerţului a hotărârilor Adunării Generale a Acţionarilor Fondului din 25 aprilie, inclusiv distribuirea de dividende.

Potrivit unor rapoarte ulterioare datei de 10 mai transmise de FP, hotărârea AGA pentru distribuirea dividendelor este contestată în dosarul 15963/3/2012.

Acţionarii Fondului Proprietatea au aprobat la 25 aprilie distribuirea unor dividende de 507,6 milioane lei (aproape 113,8 milioane euro), respectiv 93% din profitul înregistrat anul trecut, de 543,8 milioane lei (128,3 milioane euro). Valoarea brută a dividendului este de 0,03854 lei/acţiune, în creştere cu 21% faţă de nivelul de anul trecut, de 0,03141 lei/acţiune.

Sfîrăială a contestat, începând din octombrie 2010, majoritatea deciziilor AGA, motivând că Franklin Templeton nu avea dreptul să convoace AGA deoarece nu este administratorul Fondului.

Ea nu a contestat, însă, şi AGA din aprilie 2011, când s-a aprobat distribuirea de dividende din profitul din 2010.

La 14 mai, investitorii instituţionali străini deţineau 47,16% din acţiunile Fondului Proprietatea, iar acţionarii persoane juridice înregistrate în România aveau 9,88%. Investitorii persoane fizice români deţineau 30,53%, iar persoanele fizice străine aveau 8,03% din acţiuni.

Cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea este fondul american de hedging Elliott Associates, care la finalul lunii martie controla indirect 13,91% din acţiuni. Cel mai mare acţionar persoană fizică, Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industriaş Nicolae Malaxa, avea 4,93% din acţiuni.

City of London Investment Management gestionează investiţii de aproximativ 5 miliarde doalri în numele clienţilor săi, precum instituţii de investiţii reputate din toată lumea, majoritatea cu sediul in Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii. Compania reprezintă principala subsidiară a City of London Investment Group PLC, companie listată la Bursa din Londra.

Acţiunile FP se tranzacţionau la un preţ de 0,4875 lei în sesiunea de luni a BVB, în scădere cu 0,51%. La această cotaţie, capitalizarea Fondului este de 6,71 miliarde lei (1,5 miliarde euro).

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...